Zvezda je šampion ponovo! Šok od Radnika, veliki minus... Evo šta je sve uticalo na osvajanje titule i kako je "pomogao" Partizan

23.05.2022

09:05

0

Ostalo je još finale Kupa Srbije, samim tim možda i dupla kruna

Zvezda je šampion ponovo! Šok od Radnika, veliki minus... Evo šta je sve uticalo na osvajanje titule i kako je "pomogao" Partizan
0MET3238 - Copyright MN Press

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su petu uzastopnu titulu u Superligi Srbije, a 33. ukupno. Pobedom nad Voždovcem, odbranjen je tron u Srbiji, a već u četvrtak postoji šansa i za duplu krunu. Ali da bi se to desilo morao bi tim Dejana Stankovića da pobedi ekipu Partizana koji je bio (kao i obično) najveći i jedini takmac.

MN Press
 

Šta će se desiti u četvrtak, ostaje da se vidi, pa ćemo se ipak vratiti u priču o šampionskoj trci, koja je završena sa dva boda razlike. Zvezda je imala 100, a Partizan 98.

Stankovićeva četa nije počela kako je zamislila, pošto je na startu sezone odigrala bez golova sa Vojvodinom. To je bio jedan od četiri remija u sezoni (Partizan dva puta i Radnik), ali je kasnije krenulo bolje. Upisan je i jedan poraz, kada je Zvezdu šokirao Radnik. Kada se to desilo, čak se postavilo pitanje, da li je titula izgubljena.

Na primer, tada je Partizan iskoristio taj kiks, pobedio Metalac i pobegao na osam bodova, ali je tada Zvezda imala meč manje.

 
MN Press
 

Onda je "istopljena" i sada već "čuvena" prednost od pet bodova.

MN Press
 

U suštini, kada se "podvuče crta", šampionsku trku rešili su rezultati dva najtrofejnija kluba, kao i što smo navikli. Pre svega, tri ovosezonska derbija. Večiti rivali su odigrali tri utakmice, u kojoj su zabeležena dva remija. Prvo je u Humskoj bilo 1:1, a onda u februaru 2:0 na "Rajku Mitiću". Uoči tog derbija, crno-beli su imali pet bodova prednosti, ali se tada istopila na dva.

Usledile su onda dve pobede Partizana, ali onda i remi sa Napretkom u Beogradu. U istom kolu, Zvezda je pobedila Metalac i tada se po broju bodova izjednačila sa Partizanom. Tim egalom, Zvezda je sebi olakšala posao u nastavku sezone. To joj je obezbedilo situaciju da u plej-of uđe sa pol pozicije, kao i da u plej-ofu imaju prednost domaćinstva. Zatim je Partizan odigrao bez golova sa Čukaričkim, što je Zvezdi omogućilo da dođe do prednosti od dva boda. Taj "kapital" je održavan do kraja sezone.

Znalo se da će poslednji ovosezonski derbi, u okviru plej-ofa konačno presuditi. Pošto je bilo 0:0, već tada se pretpostavljalo da će Zvezda odbraniti tron. Oba tima su vezivala pobede, pa je trijumf nad Voždovcem samo potvrdio konačan ishod.

Nadoknađivanje bodovne razlike nije bilo jedino ove sezone. Nadoknađivanjem se može nazvati i golgeterski učinak igrača koji nisu klasični napadači. Da nije bilo njih, ne bi bilo ni pobeda u utakmicama kada je bilo neophodno. Tu pre svega mislimo na Milana Pavkova i Ohija Omoijuanfoa. Dva centarfora imali su period "posta", ali su zato u većini slučaja "vatru gasili" Aleksandar Katai, Mirko Ivanić ili El Fardu Ben.

Tako smo na kraju sezone došli do podatka da je najbolji strelac ekipe (ako računamo samo Superligu) Katai sa 24 gola, a drugi je Ivanić sa 17, a treći Ben sa 13. Pavkov je sa 11 na četvrtom mestu, dok je Ohi peti sa devet. Ipak, treba da se napomene i da je Norvežanin došao u januarskom prelaznom roku tako da je odigrao samo polusezonu.

Naravno, fudbal je kolektivni sport, pa se zasluge za osvajanje titule ne mogu pripisati samo pomenutim igračima, ali smo njih izdvojili, jer se fudbal ipak igra za golove. I na kraju krajeva, obično se strelci pamte.

Ovom titulom, ponovo je izboren plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona, pa ćemo da vidimo da li je Zvezda opet sposobna da napravi veliki korak, odnosno da se plasira u grupnu fazu elitnog takmičenja, kao što je to činila u mandatu Vladana Milojevića.

Jasno je da svako želi da se takmiči sa najboljim klubovima Evrope, ali nas je iskustvo iz prethodnih sezona naučilo da crveno-beli mnogo više pružaju u Ligi Evrope, iz koje ih je ove sezone izbacio finalista, Glazgov Rendžers.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike