Doping skandal trese Ostrvo! Ukupno ih je 88, a neki nalazi premijerligaških igrača se čak i kriju od javnosti!

17.04.2022

11:58

0

Autor: 24sedam

Nije reč samo o Engleskoj, već i o Velsu i Škotskoj

Doping skandal trese Ostrvo! Ukupno ih je 88, a neki nalazi premijerligaških igrača se čak i kriju od javnosti!
Ilustracija - Copyright Tanjug/AP/Jon Super

Čak 15 fudbalera iz Premijer lige Engleske je palo na doping testovima u periodu između 2015. i 2020. godine. A čak 88 igrača, iz Engleske, Velsa i Škotske je tokom tog perioda takođe "palo" na testu. Ove podatke izneo je dnevnik Dejli mejl i tako uzburkao starsti na Ostrvu.

Kako se dalje navodi, 12 je bilo pozitivno na zabranjene supstance koje se koriste u poboljšanju performansi, a jedan slučaj nije razrešen ni posle pet meseci istrage. Engleski list je do šokantnih informacija stigao tek nakon što je Britanskoj antidoping agenciji uputio seriju zahteva za pristup informacijama za koje je pomenutoj organizaciji bilo potrebno tri puta više vremena da ih dostavi nego obično.

Među pomenutim slučajevima između ostalih našao se jedan pozitivan test na amfetamin, tri nalaza triamcinolona, kortikosteroida koji je britanski biciklista Bredli Vigins koristio za lečenje polenske groznice pre svoje pobede na Tur de Fransu, te četiri slučaja upotrebe Ritalina.

Nijedan od pomenutih slučaja nije za posledicu imao kaznu. U objašnjenju Britanske antidoping agencije je navedeno da se sportisti ne kažnjavaju jer je sve posledica slučajnog konzumiranja, ili da igrač ima izuzeće zbog terapijske upotrebe.

U Agenciji takođe nisu bili raspoloženi za apsolutnu saradnju. Naime, dobijene su informacije za samo 39 od ukupno 88 pozitivnih testova. Za ostale slučajeve objašnjenje je bilo sledeće, ne bi bilo prihvatljivo da se objave detalje o slučajevima koji uključuju lekove zabranjene od strane Svetske antidoping agencije, ali ne i od strane Fudbalskog saveza Engleske.

Kao dodatni razlog se navodi i zaštita maloletnih lica, kao i mogućnost da se ugroze istražne funkcije Britanske antidoping agencije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike