Savo Milošević hrabri ruske sportiste: Tužno je videti da se to ponovo dešava! Nećete proći kao mi!

13.04.2022

16:26

0

Autor: 24sedam

Ko će bolje da priča o sankcijama od Srba?

Savo Milošević hrabri ruske sportiste: Tužno je videti da se to ponovo dešava! Nećete proći kao mi!
Savo Milošević - Copyright MN Press

Ruski sportisti, klubovi i nacionalne selekcije trenutno prolaze kroz situaciju u kojoj su se početkom 90-tih godina prošlog veka nalazile njihove kolege u Srbiji, odnosno tadašnjoj Jugoslaviji. Usled sankcija, nisu mogli da se takmiče van granice svoje zemlje, a kako su kroz taj period prošli ruskoj javnosti je pokušao da približi Savo Milošević.

Nekadašnji napadač, kasnije i trener Partizana, poslednju sezonu u prebogatoj karijeri odigrao je u Rubinu, kojem je pomogao da dođe do istorijske, prve šampionske titule, što su ruske kolege iskoristile da sa njim popričaju o aktuelnoj situaciji u njihovoj zemlji.

- Veoma je tužno videti da se to ponovo dešava, svet kažnjava ruske sportiste, iako oni ni na koji način nisu povezani sa sukobom već samo treniraju da bi nešto postigli. Mi smo sportisti, ne treba da se bavimo politikom, ali ni ona ne treba da se tiče nas – rekao je Milošević za rusku „Gazetu“, pre nego što se osvrnuo na vreme kada je Jugoslavija bila pod embargom.

- Bilo je to veoma teško vreme. Igrao sam tada u Partizanu i zbog sankcija nismo mogli da igramo međunarodne utakmice. Pitate se, pokušavajući da razumete, šta ste vi krivi? Ceo život treniraš i neko te kažnjava za stvari za koje ni ne znaš. Tada sam bio ljut, ali sada imam 48 godina i ne pratim politiku jer smatram da ona ne donosi ništa dobro. Ne pratim dešavanja i nemire u Evropi, lakše mi je da pričam o onome što razumem – fudbalu, koji je ceo moj život.

Zanimalo je Ruse i šta je to što je srpskim sportistima pomoglo da veoma brzo po povratku na međunarodnu scenu zablistaju punim sjajem.

- Hrabrost i ponos, pretpostavljam. Nije nam preostalo ništa drugo nego da se dokažemo u sportu i radimo još više. U stvari, u takvoj situaciji i ne možete ništa drugo da radite… Možda je svoju ulogu odigrao i bes koji smo osećali zbog sankcija.

Jedan od najvećih udaraca u tom vremenu doživela je fudbalska reprezentacija, kojoj je bilo naloženo da se vrati iz Švedske u kojoj je 1992. godine bilo održano prvenstvo Evrope. Umesto „plavih“ na šampionat je došla Danska i na kraju se okitila šampionskom titulom.

- Bio je to udarac i nacionalna katastrofa, jer smo se kvalifikovali na ubedljiv način, ekipa je bila veoma snažna. Ekipa je već otišla na turnir, ali su ih naterali da se vrate u Jugoslaviju. Ne mislim da su ljudi koji su doneli takvu odluku shvatili koliko je surovo kažnjavati one koji nizašta nisu krivi.

Prisetio se Milošević da su srpski sportisti u to vreme sebi govorili kako mogu da ih spreče da se takmiče, ali ne i da im oduzmu ono što je u njima, istakavši da bi Rusi trebalo da budu optimisti.

- Ne mislim da će situacija sa Rusijom da se razvija kao sa nama, koji smo tri-četiri godine bili van svetskog sporta. Jugoslavija je bila mala zemlja, Rusija je mnogo moćnija i verujem da su ove sankcije samo privremene. Rusija je veoma jaka ekonomski, u mnogim drugim oblastima, tako i u sportu. Nadam se i verujem da će uskoro biti donete pozitivne odluke. Ideja o nastavku takmičenja bez Rusije izgleda potpuno neubedljivo – kazao je Savo Milošević.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike