Fudbalska revolucija u Kataru? Utakmica više neće trajati 90 minuta?!

06.04.2022

13:39

0

Autor: 24sedam

Za sada je ovo samo ideja

Fudbalska revolucija u Kataru? Utakmica više neće trajati 90 minuta?!
Mundijal u Kataru - Copyright Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Svetsko fudbalsko prvenstvo će ove godine biti održano u Kataru, i to u novembru i decembru. Ovo je prvi put da se Mundijal ne igra u letnjim mesecima, a možda bismo mogli da vidimo i drugi presedan.

Kako prenosi italijanski list Korijere delo Sport, razmišlja se o produženju trajanja utakmice. Tako meč više ne bi trajao 90 nego 100 minuta. Ideja je da se poveća procenat efektivne igre za mečeve na Mundijalu.

Kako su pokazala nedavna istraživanja, efektivna igra u utakmicama najvećih takmičenja u proseku traje 54 minuta, pa FIFA želi da izmeni pravilo tako što bi utakmice bile produživane za najmanje 10 minuta, kako bi se nadoknadilo "izgubljeno vreme".

Jedan od razlog da miminalna nadoknada bude deset minuta je i taj što će ekipe imati pravo na po pet izmena, doduše u tri intervala, pa se tako se gubi još vremena.

Ovo je za sada samo ideja, a da bi predlog bio usvojen morao bi da ga odobri IFAB (Međunarodni bord fudbalskih asocijacija), telo koji donosi "zakone fudbala".

Ipak, da predlog postoji, potvrdio je i predsednik FIFA, Đani Infantino koji je ovih dana boravio u Italiji.

Podsetinmo, na planetarnom šampionatu koji će biti organizovan od 21. novembra do 18. decembra učestvovaće i fudbalska reprezentacija Srbije. Naš nacionalni tim predvođen selektorom Draganom Stojkovićem Piksijem igraće u grupi sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike