Zvezdi je nažalost bilo "presuđeno" u Škotskoj! U Beogradu je nada počela da tinja, ali samo jedan potez je ugasio tu iskru!

18.03.2022

09:09

0

Istorija duela crveno-belih i "policajaca" veoma je zanimljiva

Zvezdi je nažalost bilo "presuđeno" u Škotskoj! U Beogradu je nada počela da tinja, ali samo jedan potez je ugasio tu iskru!
0MET0095 - Copyright MN Press

Na kraju, čudo se nije dogodilo. Crvena zvezda nije uspela da napravi senzaciju i posle poraza od 3:0 u Glazgovu prođe u četvrtfinale Lige Evrope. A glavni razlog je baš ta utakmica na "Ajbroksu", koja će se pamtiti po poništenim golovima, penalu koji je promašio Aleksndar Katai, prečki Gelora Kange i što je najvažnije i najkobnije, tri gola u mreži Milana Borjana.

Po povratku iz Škotske, tinjala je nada u preokret, koji nažalost nije došao. A postojali su svi preduslovi, "Rajko Mitić" je bio krcat, optimizam se širio na sve strane... Uz sve to, Dejan Stanković je obradovao svakog zvezdaša kada je od početka upario Milana Pavkova i Ohija Omoijuanfoa. Očekivalo se da barem jedan od njih postigne gol. U dva slučaja je Ohi bio u ulozi asistenta, a Pavkovu je izmakao gol. Ostaje da se vidi da li će ih Stanković i dalje uparivati od starta.

I počelo je savršeno, golom u 10. minutu. Onda su propuštane prilike, mada treba opet spomenuti veterana Alana Mekgregora koji je sinoć imao čak 11 odbrana. I on je jedan od krivaca za Zvezdin neuspeh, a može i da se kaže da je baksuz crveno-belima. Jer je bio akter i dvomeča od pre 15 godina u kvalifikacijama za Ligu šampiona. U prvom meču (takođe u Glazgovu) je bilo 1:0, a u revanšu u Beogradu 0:0. A i tada su crveno-beli promašivali.

I na početku drugog poluvremena, tandem napadača nije uspeo da matira Mekgregora, pa je ubrzo usledila kazna u vidu gola Rajana Kenta. Mada se i tu postavlja pitanje odgovornosti Kristijana Pičinija. Krajem prvog poluvremena mogao je da bude heroj, ali je odličan pokušaj sa desne strane zaustavio pomenuti Mekgregor. Ali još važniji detalj je to što se italijanski bek u tim trenucima uhvatio za zadnju ložu.

Kasnije je na konferenciji Stanković rekao da je pitao Pičinija može li da nastavi. I dobio je potvrdan odgovor, ali je to kasnije skupo plaćeno, pošto je u 57. minutu Rajan Kent pobegao i več tada "presudio" Zvezdi. Samim tim, propao je i plan crveno-belih da do 60. minuta ostanu sa prednošću od 1:0. Benov gol sa bele tačke, u sudijskoj nadoknadi samo je ublažio poraz i "pojačao" koeficijent.

Kudili su navijači (ne)sreću iz prvog meča i ispostavilo se da je meč na "Ajbroksu" bio koban za ovu generaciju koja je imala realne šanse za prolaz dalje. Jer kad je na žrebu izvučen Rendžers, svi su rekli da bolje nije moglo, kao i da je to rival protiv kojeg može da se igra. I moglo je, nisu "policajci" toliki bauk, ali je suština bila da su bili uspešniji.

Rendžers se našao na putu ka evropskom tronu 1991, ali je onda bio koban 16 godina kasnije, pa i ove godine.

Na kraju, ipak je ostavljen pozitivan utisak, što je tim stekao poverenje kod navijača koji ga nisu unapred otpisali, uprkos negativnom rezultatu iz prvog meča. Sigurno bi verovali i duboko u drugom poluvremenu jer je za to postojao i osnov, ali je gol Kenta presekao sva nadanja. To se videlo i po najtvrđem jezgru navijača. Pesma nije prestajala.

Isto tako, svaka evropska utakmica, bilo da je poraz ili pobeda donosi iskustvo svakom ko igra. Tako je na primer Strahinja Eraković, bez obzira na godine postao igrač od poverenja, i to ne samo za srpske terene. Već i šire.

Centimetri su falili, sto je priznao i sam Stanković, e sad pitanje je da li ce u narednim godinama zvezdaše više boleti ova ili ona eliminacija iz 2007. Jer su oba neuspeha obeležili isti protivnik, kao i promašaji. A u oba slučaja, bila je reč velikim stvarima za naš fudbal, odnosno plasmanu u Ligu šampiona odnosno u četvrtfinale lige Evrope.

Sada će barem moći da se posvete trci sa Partizanom, koji je takođe ispao iz Evrope, pa ko bude bio izdržljiviji u maratonu.

A sledeće godine, krenuće se od novog početka u Evropi, pa dokle se stigne... A ove se stiglo do 16 najboljih što je respektabilno.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike