Pomogao Zvezdi da dovede Piksija, odbio Zečevića da preuzme Partizan! Mandarić i njegova neverovatno zanimljiva priča (VIDEO)

21.02.2022

18:50

0

Autor: 24sedam

Iskusni fudbalski radnik pričao je za TV Arena sport

Pomogao Zvezdi da dovede Piksija, odbio Zečevića da preuzme Partizan! Mandarić i njegova neverovatno zanimljiva priča (VIDEO)
Milan Mandarić - Copyright Printscreen / Youtube / TV Arena sport

Milan Mandarić je veoma poznato ime u svetu fudbala. Bio je vlasnik brojnih inostranih klubova, a često se spekulisalo da bi mogao da preuzme i neki od srpskih klubova. O svemu tome je pričao za TV Arena sport, tačnije u emisiji "Teme do Arene".

U Beogradu je bio iz privatnih razloga, da poseti sestru, njenu porodicu, kao i prijatelje. Otkrio je da je i rođen u Lici, veoma blizu mesta gde je živeo Nikola Tesla, jedan od najvećih umova u istoriji čovečanstva.

Zatim se prisetio odrastanja u Novom Sadu posle Drugog svetskog rata. Posle se preselio u Beograd i oženio, a kasnije je krenulo njegovo putešestvije. Otišli su zatim u Sjedinjene Američke Države,i tamo je osnovao prvu kompaniju. Bavila se proizvodnjom računarskih komponenata i to je bio samo početak nastanka velike poslovme imperije.

U Americi je 70-ih godina prošlog veka odlučio da počne da ulaže u fudbal.

- Nisam bio neki fudbaler. Voleo sam fudbal i želeo sam da uradim nešto vezano, ali na poslovnom planu. Tada u Americi nije postojao fudbal kao profesionalni sport. Organizovali smo profesionalnu ligu, sa 20 klubova. Ja sam uzeo jedan od njih i bio je u San Hozeu, iako je postojala ideja da bude u San Francisku. Teško je u Americi, jer tamo postoje njihovi sportovi i teško je takmičiti se sa njima. Onda smo doveli Pele, Krojfa, Bekenbauera... U razne klubove da se podignu klubovi. Ja sam doveo Džordža Besta. Bili smo dobri prijatelji i sinu je dao ime Milan - "vratio je film" Mandarić na početku razgovora za TV Arena sport.

Posle deset godina je otišao u Evropu. Bio je prvo u Standard Liježu, i kako je rekao "sredio probleme". Onda je otišao u Šarlroa, a kasnije je kupio i Nicu.

- U Nici je bilo zanimljivo. Osvojili smo i Kup Francuske sa trenerom iz Novog Sada, Silvesterom Takačem. Za njih je to bio veliki uspeh. Prodao sam onda Nicu vlasniku Rome, Frančesku Sensiju. Tražio sam mu jednog igrača, Frančeska Totija. Malo u šali, malo u zbilji. On je više Nicu želeo zbog stadiona, jer su mu obećali da će moći da gradi hotele. Kasnije se razboleo i umro, a ćerka je malo teže vodila fudbal - kazao je Mandarić o otkrio da je sa Bestom otišao u Englesku.

Tamo se raspitivao za Mančester siti koji je tada bio u velikom problemu. Onda mu je Best rekao da postoji pravi klub za njega, a to je Portsmut. Rekao je i da mu je to najdraži klub koji je imao. Takođe je otkrio da su mnogi stanovnici ovog grada davali sinovima ime Milan. Pričao je i o nekadašnjem igraču Crvene zvezde, Dejanu Stefanoviću koga je iz Vitesea doveo u Portsmut. Posle šest godina prodao je klub jednom Rusu.

- Uradio je neke stvari, ali je posle prodao klub zbog nekih problema. Srce me boli i dan danas, zbog njega.

Zatim je nastavio "misiju" u Lesteru, a pričao je i kasnijem predsedniku "lisica" koji je poginuo u helikopterskoj nesreći. Onda ga je put odveo u Šefild Venzdej u kojem je kako rečeno bilo "mučenja". Posle toga, usledio je povratak u nekadašnju državu.

- Ljubljanska Olimpija je bila zahtevna, nije bilo publike, sponzora, ni pomoći od saveza. Nisu imali ni olovke, a ja sam sredio za godinu dana. Bili smo i prvaci. Kažu mi, zašto menjaš trenera. A ja kažem, kada god sam to uradio bilo je progresa. Kada sam ga prodao bio je na vrhu.

Prisetio se i saradnje sa Markom Nikolićem koji je napustio Olimpiju pre nekoliko godina zbog optužbi za vređanje na rasnoj osnovi. Prvo je suspendovan, a onda je i bivši trener Partizana sporazumno raskinuo ugovor.

MN Press
 

- Najbolji trener je bio Marko Nikolić u svakom smislu. Bilo mi je žao kada je otišao. Rekao sam Čeferinu da nije rasista. Ali je on rekao da želi da ode zbog pritiska koji sam i ja imao - objasnio je Mandarić i malo kritikovao predsednika UEFA Aleksandra Čeferina.

- Mora neko ko je bio u fudbalu da vodi UEFA. On je advokat i on radi sve po zakonu, ali to nije sve po fudbalskim pravilima.

Pred kraj pokrenula se tema nekadašnje "velike četvorke", Crvene zvezde, Partizana, Dinama i Hajduka. Zašto nije kupio neki od ovih klubova. Razlog su navijači.

- Svi predsednici Srbije su me zvali, a ja sam rekao da moram da vidim sebe u nekom projektu. Ako sebe ne vidim, ja ne mogu nešto da donesem. Imao sam ja problem sa publikom i u Sloveniji, ali sam seo sa njima. Rekao sam im da mi je potreban partner, da mi neko pomogne. Tako je bilo i u Partizanu, Žarko Zečević je dolazio po mene, sa Ivanom Ćurkovićem. Ja sam rekao "ne mogu ja to Zeko". Ti ćeš posle biti kriv, jer svi očekuju da napravim razliku, a ja ne mogu da pomognem u uslovima u kojima vi radite.

Zatim se pričalo i o Draganu Stojkoviću Piksiju i Miodragu Belodediću, odnosno dovođenju u Zvezdu.

- Piksi je posebna priča. Jedan od mojih najboljih prijatelja je bio Miroslav Pavlović Pavika. Otišli smo kod Cveleta (Vladimira Cvetkovića). Trebao im je novac da kupe velikog igrača iz Radničkog. Piksija, bilo je to oko 150 - 200 hiljada. Rekao sam da idem na more i kada se vratim sredićemo sve.

Posle toga me zovu i kaže mi Cvele da "južna pruga" nije proradila. Onda sam poručio da mi pošalju novac, a ja sam kasnije prosledio taj novac. I to se tako završilo. Sa Piksijem sam u kontaktu. I ponosan sam što sam prijatelj sa njima. Svaka mu čast na uspehu sa reprezentacijom - zaključio je Mandarić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike