Zvezdina hobotnica u samo 4 dana "skinula" čak 5 penala! Ovo je istorija Borjanovih odbrana, od Liverpula, Kopenhagena, Partizana... (VIDEO)

21.02.2022

08:20

0

Kapiten crveno-belih ove sezone je često spasavao svoj tim

Zvezdina hobotnica u samo 4 dana "skinula" čak 5 penala! Ovo je istorija Borjanovih odbrana, od Liverpula, Kopenhagena, Partizana... (VIDEO)
20220216mmBorjan02 - Copyright MN Press

Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su Proleter u Novom Sadu, rezultatom 2:1, a rezultat je mogao da bude drugačiji da je drugačije bilo u 15. minutu. Tada je Nikola Ninković šutirao sa bele tačke, a Milan Borjan odbranio. Ovo je bio samo nastavak odlične serije kapitena i golmana crveno-belih kada je reč o najstrožim kaznama. Mada je nebrojeno puta odlično intervenisao kada naspram njega nisu bile "penaldžije".

Podsetimo, u sredu ih je odbranio četiri (od šest pokušaja) u penal seriji duela Kupa Srbijem sa Radničkim, a danas još jedan. Dakle, pet u samo nekoliko dana. Očigledno je da mu penali leže, pa ćemo se u narednim redovima podsetiti kako je to Borjan branio.

U Zvezdu je došao u leto 2017. godine, i od tada je bio učesnik pet penal serija, i dva puta je bio neuspešan. To se desilo u četvrtfinalu Kupa Srbije 2018. godine, kada ih je izbacila Mačva. Kako je meč završen bez golova, izvodili su se penali. Svi iz šabačkog tima su bili uspešni, a detalj koji je presudio bio je promašaj Nemanje Radonjića.

Neuspeha je bilo i u septembru 2020. u borbi za plej-of za Ligu šampiona, protiv Omonije na Kipru. Tada je domaćin pogodio iz sva četiri pokušaja dok su neuspešni u redovima Zvezde bili Miloš Degenek i Dijego Falćineli.

Ali svi zvezdaši se rado sećaju Kopenhagena i utakmice od godinu dana ranije. Tada je ekipa Vladana Milojevića protiv domaćina obezbedila plasman u plej-of Lige šampiona u kojem su bili uspešni protiv Jang Bojsa. Kasnije su bili i u grupi Lige šampiona. Ali vratimo se duelu na "Parkenu", kada je zaustavio udarce Pjera Bengstona, Damea Ndojea i Jonasa Vinda, a na ruku je išlo i što su Viktor Fišer i Karlo Bartolec promašili gol.

Prošle godine je pomogao u osvajanju trofeja nacionalnog kupa posle deset godina čekanja, pošto je u finalnoj seriji protiv Partizana odbranio Nikoli Štuliću i Milošu Jojiću.

I poslednja serija viđena je u sredu, kada je zaustavio pokušaje Nikole Vujadinovića, Bojana Mlađovića, Viktora Živojinovića i Stefana Mitrovića. Savladali su ga samo već pomenuti Štulić i Lazar Arsić.

Ovo je priča samo o penal serijama, ali ne i "pojedinačnim" slučajevima na koje ćemo vas podsetiti u narednim redovima.

U avgustu 2018. godine Zvezda je protiv Spartaka iz Trnave igrala za plej-of Lige šampiona, i bila uspešna. U revanšu je posle 120 minuta bilo 1:1, a na samom kraju sudijske nadoknade Boris Godal je pogodio prečku. Dakle, nije Borjan tada odbranio, ali je na neki način ipak uspeo da sačuva svoju mrežu.

Onda je posle dvomeča sa Salcburgom obezbeđen plasman u grupnu fazu elitnog UEFA takmičenja. Bila je tada Zvezda u grupi sa Liverpulom, Pari Sen Žermenom i Napolijem.

Pamti se na primer penal koji je odbranio Sadiju Maneu, asu Liverpula. Mada su tada "redsi" na "Enfildu" ubedljivo slavili sa čak 4:0, pa je poraz samo ublažen.

Ako se vratimo u nešto bližu prošlost, doprineo je plasmanu u grupnu fazu Lige Evrope u avgustu prošle godine. Posle beogradskih 4:0, u Rumuniji je protiv Kluža bilo 2:1. U revanšu je zaustavio pokušaj Ćiprijana Deaka.

Kada je reč o tekućoj sezoni, evo malo statističkih podataka.

Ako se u obzir uzmu sva takmičenja, Superliga, Kup Srbije, kvalifikacije za Ligu šampiona, kvalifikacije za Ligu Evrope, kao i grupna faza branio je u 28 utakmica. I primio 17 golova, ali i u 13 duela ostao nesavladan.

Ali isto tako treba reći da nema samo klupske obaveze, pošto je u poslednje vreme često sa raprezentacijom Kanade, u mečevima kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Već narednog vikenda (nedelja u 18 časova), Borjan će biti na novom teškom izazovu, pošto će na stadionu "Rajko Mitić" gostovati Partizan koji je trenutno lider na tabeli sa pet bodova više.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike