Dušan je jedan jedini, džin kakvog više biti neće: Ivkovićev asistent slomljen od bola

17.09.2021

13:23 >> 18:36

0

Zajedno su vodili Jugoslaviju do srebra na OI u Seulu

Dušan je jedan jedini, džin kakvog više biti neće: Ivkovićev asistent slomljen od bola
Copyright MN Press

Košarkaški radnici širom sveta i dalje se opraštaju od legenradnog srpskog stručnjaka.

Preminuo je Dušan Duda Ivković (77) u četvrtak ujutru u Beogradu, a svako ko nešto znači u svetskoj košarci osećao je potrebu da se oprosti od “oca moderne košarke”.

Čitali smo juče tokom celog dana emotivne poruke sa svih strana, a isto se dešava i danas. Ređaju se velika košarkaška imena, izražavaju saučešće porodici Ivković, žale za boljim od najboljih.

Ivkovićev asistent iz doba reprezentacije Jugoslavije, koja je 1988. na Olimpijskim igrama u Seulu osvojila srebrnu medalju, Janez Drvarič teško se nosi sa odlaskom našeg stručnjaka.

– Mnogo mi je žao. Ta vest me je zaista povredila jer smo tokom zajedničkog rada bili zaista povezani. Tada smo zajedno napisali sjajnu priču. Stvarno sam tužan – priča za slovenački Siol.net Drvarič, pa se priseća rada sa velikim Dudom:

– Dušan je bio istaknuti lider u odnosu na kolege i uvek neverovatno korektan prema meni dok sam mu bio asistent. Pošteno smo delili svoje obaveze i stvarno ga cenim. Bio je zahteva, ali je zbog toga i bio toliko uspešan. Znao da je da vodi igrače, uvek je znao ko je glavni, ali je njegova reč uvek bila poslednja. Radio je sa velikim imenima svetske košarke i bio veoma uspešan u tome. Umeo je da donosi važne odluke.

Printscreen/Youtube

Drvarič nema dilemu da moderna košarka leži na idejama Dušana Ivkovića. Moglose to naslutiti još krajem osamdesetih kada su zajedno radili.

– Kao selektor reprezentacije Jugoslavije uvek je veliki akcenat stavljao na odbranu. U to vreme nije bilo sumnje u talenat igrača, a Dušan je znao da izvuče maksimum iz svakoga od njih. Napravio je velike stvari u ovoj oblasti. Iako su bili izuzetni kreativci u napadu tražio je da igraju dobro i odbranu. Iz toga je proisticala mogućnost kontranapda i ta kreativna igra u napadu.

pročitajte još:

Svoje sećanje na Ivkovića slovenački stručnjak završava rečima koje tačno i precizno oslikavaju šta je to srpski košarkaški mag bio u svetu košarke.

– Svi smo ga izuzetno cenili i gde god da je došao to poštovanje je uvek bilo primetno. Stvarno sam tužan i teško mi je da pričam o tome. Teško je očekivati da još neko bude kao Dušan. On je bio jedan jedini. Džin!

Dušan Ivković će biti sahranjen u utorak u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu. Komemoracija će biti održana dan ranije u Narodnoj skupštini.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike