Dr Miljko Ristić za 24sedam o fatalnim posledicama preranog povratka na teren

21.01.2021

06:24 >> 06:41

0

Čuveni kardiohirurg apeluje na takmičare, pa i na rekreativce da se detaljno pregledaju pre nego što počnu sa treninzima

Dr Miljko Ristić za 24sedam o fatalnim posledicama preranog povratka na teren
Copyright Profimedia

Izašli ste iz haosa koji vam je u životu nastao zaražavanjem koronavirusom. Želeli biste da nadoknadite vreme izgubljeno ležanjem u izolaciji i da konačno, oslobođeni svih strahova da će vam se bolest pojaviti u istom obliku, nastavite sa aktivnostima u kojima ste ranije uživali.

Ali, onda iz najbolje namere da što pre postanete korisni sebi i okolini pravite novu veliku grešku. Kockate se sa zdravljem i životom ako nameravate da ubrzate povratak u normalnost. Poseban oprez se preporučuje svim fizički aktivnim ljudima, vrhunskim sportistima, amaterima i rekretativcima, jer niko posle preležanog virusa ne može sa sigurnošću da tvrdi da su mu vitalni organi sačuvani od podmuklog delovanja COVID-19.

Čuveni kardiohirurg Miljko Ristić za 24sedam naglašava da bi svi rekovalescenti, a naročito sportisti, morali da obave detaljne lekarske preglede pre povratka u trenažni proces kako bi se sačuvali fatalnih posledica koje za sobom ostavlja koronavirus.

Naučno je dokazano da ovaj virus daje čak 173 različita simptoma bolesti. Dakle, nekome bude napadnut srčani mišić, drugome je virus ostavio tragove na plućima, ugroženi su mu bubrezi ili jetra, opada kosa… Sve to, pa čak i oni koji su kroz zaražavanje prošli asimptomatski, zahteva jedan detaljan lekarski pregled kod sportista pre njihovog uključivanja u normalan rad sa ekipom. Potrebno je pre svega ispitati da li se tokom bolesti nešto izmenillo u funkciji kardiovaskularnih organa, pa proveriti respiratorne organe, a onda da laboratorijskom analizom utvrdimo stanje ostalih vitalnih organa. Tek ako bi opšte stanje pacijenta bilo u korelaciji sa rezultatima jednog detaljnog lekarskog pregleda mogli bismo da pričamo kako smo dobili jasnu sliku zdravlja jednog sportiste i njegove spremnosti da počne sa treninzima – kaže za 24sedam dr Miljko Ristić.

Preporuke lekara najčešće se ne shvataju ozbiljno. Čak se i kod vrhunskih sportista raširila pojava da se vraćaju napornim treninzima pre dobijenog mišljenja specijalista.

MN Press

Nažalost, u ogromnom broju slučajeva sportisti ulaze u trenažni proces bez urađenog kontrolnog pregleda. Mi smo tom logikom došli do drugog mesta u Evropi po smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, jer jednostavno izbegavajući preventivne preglede dolazimo do situacije da ugrožavamo sebi život. Takav način razmišljanja je raširen među našim ljudima i zato nas dovodi do katastrofalnih posledica, a bojim se da i kod preležane korone tek možemo da očekujemo velike probleme. Zašto? Ako  je virus u organizmu i napao je ćelije srčanog mišića to obavezno dovodi do njegovog slabljenja koje, u zavisnosti od pacijanta do pacijenta,  može potrajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Nedovoljno oporavljeni sportista sa ovakvim simptomom dolazi u rizik od iznenadnog zastoja rada srčanog mišića sa smrtnim ishodom  Zato ja insistiram da se sportistima obavezno uradi ultrazvuk srca kako bismo dobili tačnu sliku stanja u kom se nalazi posle preležane bolesti.

Poznati stručnjak poseban apel upućuje mladim kolegama koji kao klupski lekari brinu o zdravlju sportista.

Pročitajte još

Rekao bih da je velika odgovornost na mojim kolegama u klubovima i savezima, ali, nažalost, njih nema u onoj meri koju zahteva sport na najvišem nivou. Ja mogu reći o zdravstvenoj zaštiti u fudbalu, koja je zadovoljavajuća budući da je FSS morao da prati standarde nametnute od FIFA i UEFA, pa su za svakog fudbalera obavezna dva lekarska pregleda tokom godine. Na neku sreću i zahvaljujući redovnoj kontroli zdravlja fudbalera, nismo imali toliko smrtnih slučajeva na samom terenu kao što se dešavalo u Španiji, Italiji ili Engleskoj. U ostalim sportskim granama, a mislim da ih je kod nas 42 ili 43 registrovanih, nisam siguran u postojanje jednog lekara na nivou saveza. O klubovima i da ne govorim. Dakle, tamo gde rade lekari neophodno je da kod svojih sportista zahtevaju kontrolne preglede bez obzira da li su kroz COVID-19 prošli asimptomatski ili je lečenje bilo zahtevno. Ostali sportovi ili klubovi moraće da utiču na svest svojih takmičara i da im traže odlazak kod lekara jer to se radi pre svega za njihovo dobro.  

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike