Cupara za 24sedam: Vesprem u rukometu kao Real Madrid u fudbalu

05.01.2021

08:30 >> 15:29

0

Golman srpske reprezentacije o početku kvalifikacija, selektoru Đeroni, klupskim rezultatima...

Cupara za 24sedam: Vesprem u rukometu kao Real Madrid u fudbalu
Copyright MN Press

Nedavno je u Rukometni savez Srbije stiglo novo rukovodstvo na čelu sa predsednicom Milenom Delić. Prošle godine je na mesto selektora muške reprezentacije došao Španac Toni Đerona, ali do sada nije imao priliku da vodi tim. Sutra će protiv Francuza (17.00, Zrenjanin) i zvanično početi nova epizoda srpskog rukometa… Svi se nadaju da dolaze bolji dani za ovaj sport u našoj zemlji, pa tako i Vladimir Cupara (26), golman nacionalnog tima i moćnog mađarskog Vesprema.

Srbija će u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2022. godine, koje će se održati u Mađarskoj i Slovačkoj, igrati u grupi 1 zajedno sa Francuskom, Belgijom i Grčkom. Dve najbolje selekcije direktno će se plasirati na EP, kao i četiri najbolje trećeplasirane iz svih osam kvalifikacionih grupa.

Mi prvo igramo dva puta sa Francuzima, pa onda protiv Grčke. O prvom protivniku zaista ne treba trošiti reči. Neverovatna ekipa koja godinama igra zajedno, na svakom prvenstvu je favorit za zlato – kaže Cupara za 24sedam. – Šta god protiv njih uradili, nećemo moći da procenimo šta od naše selekcije može u nastavku da se očekuje. Rezultat ne može da bude realan, protiv takvog tima. Ne kažem da je nemoguće upisati pobedu, ali biće veoma teško pogotovo sada na našem novom početku sa selektorom Đeronom. Za godinu dana verujem da će biti druga priča. 

Golman Vesprema je učestvovao na nedavno održanom fajnal-foru EHF Lige šampiona, pa je na pripreme reprezentacije stigao sa zakašnjenjem.

Ja sam sa ekipom tek nekoliko dana, ali mogu da kažem da verujem da će nam prijati rad u ovom novom sistemu. Španski treneri su u ovom trenutku najpoznatiji i njihove sisteme i taktiku koriste bukvalno svi. Đeronu poznajem od ranije, igrao sam više puta protiv ekipa koje je vodio. Sve najbolje mislim o njemu i siguran sam da je rešenje na duže staze… 

MN Press

Pred ovu reprezentativnu akciju, Petar Nenadić i Vladimir Cupara su na završnom turniru najjačeg klupskog evropskog takmičenja osvojili četvrto mesto.

Mnogo nam je teško palo, i dalje se nisu slegli utisci. Očekivali smo da se borimo u finalu za trofej sa Barselonom. Međutim, izgubili smo od Kila u jednom baš neizvesnom meču, koji je trajao 70 minuta. Nismo iskoristili prilike kad smo vodili četiri razlike u 52. minutu. Zašto je to tako, ne bih znao. Dobro smo se spremali, međutim cela situacija u vezi sa korona virusom nas je poremetila. Ne bih da tražim izgovor, jer kako nama tako i svima. Mi nismo pre toga trenirali sedam dana svi zajedno jer smo bili u karantinu, tako da je i to uticalo malo na krajnji rezultat.

Ove sezone je Cupara pravio čuda na golu Vesprema, pa je za to nagrađen novim ugovorom do 2023. godine.

Produžetak saradnje je velika stvar za mene. Milion puta sam izjavio i evo ponovo ću da se budim srećan što sam član ovog kluba. Trudim se svakog dana da iskoristim ovu životnu priliku koju imam. Deo sam neverovatne mašinerije, koja je organizovana na vrhunskom nivou od glave do repa. Na svakoj utakmici idemo na pobedu, na svakom takmičenju imamo ogroman pritisak da moramo da osvojimo. Uslovi su odlični, imali smo tokom ove prethodne godine ko zna koliko hiljada testova, sve što nam je potrebno od zdrastvene nege… Ono što je Vesprem u rukometu, to je Real Madrid u fudbalu. 

Pročitajte još

I dok srpskim igračima u Mađarskoj sija sunce, u Srbiji je već godinama tmurno kada se priča o rukometu. Deluje kao da kod ljudi pozitivno reakciju ovaj sport izaziva samo tokom nekoliko dana kada reprezentacija zabeleži neku pobedu na velikim takmičenjima.

Ma tih pobeda i nema. Stvarno mislim da u Srbiji nijedan dan godišnje ne postoji euforija zbog rukometa. Nažalost, ne prati se dovoljno, ne reklamira se… Jednostavno nema novca, naša liga nije kvalitetna, sve počinje od toga. 

Iako već godinama Srbija ima rukometaše koji igraju na najvišem svetskom nivou, nacionalni tim nema uspeha. Poslednja medalja – srebrna, osvojena je 2012. na Evropskom prvenstvu u našoj zemlji.

Nije jednostavno pojasniti zašto je to tako. Kao prvo, svaka reprezentacija ima veliki broj vrhunskih igrača. Onda, kod nas je napravljena smena generacija, pa smo posle toga četiri puta promenili trenera. Dok neko ne ostane na duže staze i dok se iz temelja sve ne promeni, ne mogu da se očekuju bolji rezultati. Isto tako, ono što mene brine, jesu mlađe kategorije. Nema mnogo talenata koji dolaze i koji mogu da budu nosioci reprezentacije. Hvala Bogu, evo sad se pojavio dečko koga sam ovde na pripremama video – Stefan Dodić. Igra i trenira na vrhunskom nivou, to je ono što me raduje. Ima još tu momaka koji su dobri, ali da ne izdvajam ostale.

Iskoristio je jedno poređenje da bi dočarao razliku između Srbije i ostalih sila.

Poenta je da naše akademije nisu toliko kvalitetne i ne ulažu koliko na primer u Mađarskoj. Znam da Vespremova akademija koju vodi Momir Ilić ima četiri miliona godišnje budžeta. Da li treba da poredimo sa celom našom ligom i svim klubovima koji verovatno nemaju ni milion sve ukupno? A ovo je samo akademija. Možda je to razlog što ne pravimo rezultate u nacionalnom timu. S tim što i Mađari ih ne prave, ali sigurno u budućnosti hoće. 

MN Press

Cupara je tokom prethodnih godina bio jedno od osveženja u srpskom rukometu, nastavio je tradiciju kvalitetnih golmana u reprezentaciji.

Tu su u najužoj konkurenciji i Tibor Ivanišević, Dejan Milosavljev, Todor Jandrić, Milan Bomaštar… To su momci koji u svakom trenutku mogu da obuku dres i da ižađu na gol da brane za reprezentaciju. Nema razlike između nas, možda samo malo u iskustvu i velikim mečevima. Da bi bio golman reprezentacije moraš da budeš jak da nosiš veliki teret na leđima. Svi to radimo jer volimo, nismo plaćeni, nemamo materijalnu korist, već samo iz ljubavi igramo za naše porodice, za našu zemlju i narod. 

Pojasnio je i šta je najbitnije da poseduje jedan odličan golman, kao i koliko je bitna saradnja među igračima na toj poziciji.

Sa momcima koji su u reprezentaciji ja se odlično uklapam. Posebno sa Mirosavljevim sa kojim sam od početka bio u mlađim selekcijama reprezentacije, kao i sa Ivaniševićem, sa kojim sam godinu dana bio u Zvezdi. Mnogo je bitno da golman bude psihički stabilan, da i posle pet ili šest vezanih primljenih golova ostane miran. Da bude stalno vetar u leđa svojim saigračima i da čeka tu odbranu koja će doći. Važan segment je i video analiza pred utakmicu. Ovo jeste kolektivni sport, ali definitivno bez dobrog golmana nema ni dobre ekipe – zaključio je Vladimir Cupara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike