Ben je poslednji slučaj: Koliko je samo sportista već dobilo srpski pasoš, najviše iz Zvezde i Partizana

13.07.2021

14:01

0

Ova praksa uglavnom je vezana za broj stranaca u domaćim tamičenjima

Ben je poslednji slučaj: Koliko je samo sportista već dobilo srpski pasoš, najviše iz Zvezde i Partizana
Copyright Ben i Gajić, MN Press

El Fardu Ben dobio je državljanstvo Republike Srbije, što će šefu struke Crvene zvezde Dejanu Stankoviću u velikoj meri olakšati posao u sastavljanju tima. Ove sezone, u protokolu može da bude neograničen broj stranaca, ali na terenu njih četvorica.

Kako prvak Srbije već ima nekoliko inostranih državljana: Gelora Kangu, Filipa Falka, Sekua Sanoga, Aksels Bakajoka i Luisa Dionija (u januaru stiže i Ohi Omoižuanfo), Stankoviću će biti lakše da “manevriše”.

Naravno, slučaj reprezentativca Komora nije prvi. Ovakva praksa u srpskom sportu postoji odavno, kako bi se “ublažile” odluke o ograničenju broja stranaca u našim takmičenjima.

Prvi slučaj bio je pre 11 godina kada je Brazilac Kleo dobio pasoš Srbije, a u knjigu državljana naše zemlje vremenom su bili upisivani i Marko Vešović, Stevan Reljić, Evandro Gebel (tadašnji fudbaler Crvene zvezde), Čarls Dženkins, Demarkus Nelson (tada košarkaši Crvene zvezde), Adin Vrabac (tadašnji košarkaš Partizana), Dilan Enis (tada košarkaš Crvene zvezde, Markus Pejdž, Sidiki Kone (košarkaši Partizana), Aleksandar Šćekić (fudbaler Partizana), Kori Volden i Kevin Panter (košarkaš Crvene zvezde)…

Kleo, MN Press

Jasno je da ih je bilo najviše u fudbalu i košarci u najtrofejnijim srpskim klubovima, ali ih ima i u drugim sportovima, često zbog reprezentacije.

Pasoše su dobili i šahistkinja Irina Čoluškina, džudisti Dmitri Gerasimenko, Aleksej Nefedov i Mihail Morohojev, hokejaš Pavel Popravka, kanuistkinja Damla Ružičić-Benedek, rvač Mihail Kadžala, vaterpolista David Levanović Kikaleišvili, tekvondoista Dmitrij Nagajev, plivač Arkadij Vjačanin, kao i košarkašice Danijel Nikol Pejdž i Ivon Anderson.

Pročitajte još:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike