24sedam istražuje koliko su Đoković, Tipsarević i Obradović, do sada, uložili novca u svoje akademije

10.01.2021

19:06 >> 20:33

0

Autor: Milan Nastić

Iako je reč o ciframa od kojih se vrti u glavi običnim ljudima, one su višestruko manje u odnosu na one u svetu

24sedam istražuje koliko su Đoković, Tipsarević i Obradović, do sada, uložili novca u svoje akademije
Copyright MN Press

Koliko para – toliko muzike. Ova izreka možda nigde nije toliko istinita kao u svetu tenisa.

Svako ko je makar malo upoznat sa dešavanjima u svetu “belog sporta” objasniće vam isto – ukoliko želite da talentovani klinac dobije mogućnost da postane vrhunski igrač potrebno je da trenira na nekoj od prestižnih akademija.

Najbolji dokaz je taj da su gotovo svi igrači koji danas važe za najbolje prošli neku od svetski poznatih akademija. Zbog toga se i postavlja opravdano pitanje: koliko je novca potrebno da bi bila stvorena takva “tenisko-obrazovna” institucija.

Što se tiče Srbije, portal 24sedam, istražuje koliko je, do sada, uloženo u teniske akadmije koje su osnovali Novak Đoković, Janko Tipsarević i Bogdan Obradović.

Krenimo redom, najbolji igrač sveta, ima svoj teniski centar na “25. maju” i kako je u više navrata nagovestio, ima velike ambcije sa njim u budućnosti. Zbog toga nema sumnje da će u narednom periodu “pojačati” ulaganja kako bi se dostigao nivo koje trenutno imaju neke od najpoznatijih tenikih akademija.

Pročitajte još

Prema saznanjima, 24sedam Novak je u ovaj objekat do sada uložio oko 150.000 evra.

Ono što sledi je ulaganje u infrastrukturu. Jedan od prvih planova je da se centar poveže sa nekom od franšiza poznatih hotela. Na taj način bio bi dobijen i objekat u kome bi smeštaj mogla da pronađu deca koja tu treniraju, a to bi bilo i mesto gde bi mogli i da se školuju. Naravno, tu je i ideja da se u rad akademije uključi veliki broj renomiranih trenera, a sve to iziskuje velike finansijska ulaganja. Koliko velika saznaćete kada stignemo do dela o akademijama u svetu.

Sve popularnija je i teniska akademija Janka Tipsarevića, koja je već počela da organizuje i profesionalne turnire. Naša saznanja govore da je u nju uloženo preko 300.000 evra.

Ova akademija se nalazi na dve lokacije u glavnom gradu Srbije. Na Novom Beogradu su tri terena, a na Zvezdari šest terena, po tri sa šljakom i tvrdom podlogom.

MN Press

Izuzetno je popularna je i teniska akademija Bogdana Obradovića, koja se nalazi na Adi Ciganliji. Kako 24sedam saznaje i u ovaj teniski centar uloženo je više od 300.000 evra, Polaznici ove akademije treniraju na sedam teniskih terena, dva su zatvorena, a pet su na otvorenom i to sa šljakom kao podlogom.

Uz to, u ovom kompleksu postoji i specijalizovani deo za kondicionu pripremu i kompletno praćenje, kako treninga, tako i psiho-fizičkog statusa svakoga ko kreće da se bavi tenisom. Prema našim informacijama akademija Bogdana Obradovića ima specifičnu konstrukciju za zatvorene terene koja košta preko 200.000 evra.

A ako mislite da su ovo velika ulaganja, onda će vas ozbiljno iznenaditi činjenica ona ne mogu da se porede sa onima na najboljim teniskim akademijama na globalnom nivou.

Najbolji primer je Rafa Nadal koji je u svoju akademiju uložio preko 230.000.000 evra. U okviru njegove akademije postoji i hotel, a igrači rade na najbolji podlogama. Njegov centar se nalazi na Majorci, a u poslednje vreme otvorio je centre i u Meksiku, Kuvajtu i Grčkoj.

Teniska akademija Patrika Murotoguljeva važi za jednu od najprestižnijih na svetu. On ima dva centra, jedan u Parizu, drugi u Nici i prema nekim saznanjima u njih je uloženo oko 500.000.000 evra.

Ovde valja naglasiti da je u ulaganja uračunata i cena zemljišta i to je ogromna stavka na strani rashoda. Naime, Patrikova teniska akademija u Parizu nalazi se u prestižnom delu grada, gde je cena kvadrata ogromna.

Jedna od najpoznatijih je i teniska akademija Nika Bolitjerija, koju je nedavno kupila poznata svetska komapnija “IMG”. U nju je uloženo preko 500.000.000 evra. U poslednje vreme, osim što služi za rad mladih tenisera, ona je predviđena i za obuku talentovanih fudbalera i košarkaša, pa je ovaj čuveni  kompleks proširen i za rad u ovim sportovima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike