Iz prve ruke: Kako izgleda život srpskog trenera u Kini

20.12.2020

06:21 >> 07:21

0

Autor: Milan Nastić

Teniski stručnjak Bogdan Obradović do sredine januara biće u Šangaju

Iz prve ruke: Kako izgleda život srpskog trenera u Kini
Copyright Instagram/bogdan_obradovic_tennis_coach

Dok zbog korone na desetine hiljada ljudi umire dnevno širom sveta, pre svega u Americi i Evropi. Ali, to više nije slučaj u Kini.

Kako je Kina uspela da pobedi koronu najbolje može da na opiše bivši selektor Dejvis kup selekcije Srbije Bogdan Obradović, koji već jedno boravi u Šangaju i podučava njihovu decu tenisu.

Kako sam kaže, nije ni čudo što tako reći nemaju zaraženih, jer samo procedura dolaska u Kinu je veoma rigorozna i komplikovana.

– Cela procedura dolaska u Kinu je izuzetno komplikovana. Prvo kad presedate za Kinu, daju vam neki kod, i obavezno merenje temperature. Onda kad sletite u zemlju, dobijate neke duple kodove, popunjavate razne formulare i onda idete u izolaciju od 15 dana ako se negativni, ako ste nekim slučajem pozitivni u karantinu ste mesec dana. Nema izlaska iz sobe, totalna izolacija, hranu vam donose ispred vrata, nema mrdanja, jedini izlaz u svet vam je prozor. Imaju rigorozne mere, ali zato imaju izuzetno mali broj zaraženih, i to, ko im je doneo iz inostranstva. Kinezi su sami po sebi diciplinovani i slušaju šta ima kaže država. Kad se završi izolacija, možeš da se vratiš svakodnevnom životu. Šangaj je ogroman grad, sa okolinom ima 40 miliona stanovnika, ali funkcioniše normalno – počeo je razgovor za 24sedam Obradović.

Teniski stručnjak ističe da nigde neće primetiti neke restirkcije, ali da svi vode računa i slušaju mere koje izrekne država.

– Sve radi, nema restrekcija, ali i sami Kinezi vode dosta računa. Slušaju savete, i zato imaju izutetno mali broj zaraženih. Ali, život teče normlano, sve radi, najbolji primer su tržni centri, ako nekim slučajem imate temperaturu, odmah se aktiviraju neke lampice, počinju da pište i lociraju čoveka koji ima povišenu temperaturu. Ništa ne rizikuju.

Pročitajte još

Bogdan Obradović ističe da su disciplinom pobedili koronu i prva su zemlja na svetu koja je izašla iz recesije.

– Mislim da je ta disciplina među odbičnim ljudima i dovela do toga da su postali tako moćna država. Svi su podređeni i slušaju, bez obzira na to kakvo mišljenje ima neki pojedinac na neku odluku države, ona se bezuslovno poštuje, bez rasprave. Takvo razmišljanje dovelo da su već sada izašli iz recesije, iako su prošli kroz pokao na početku pandemije. Pogledajte, šta se dešava u ostalim delovima sveta, korona ne staje, čak se i razbuktala, jer nemaš jedan stav po nekom pitanju, nego svi guraju svoje priče, to ovde ne postoji.

On smatra da je normalno da postoji i drugačije gledanje na celu situaciju, ali odluka države mora da se poštuje.

– I među običnim ljudima imaj onih koji drugačije razmišljaju, koji se možda i ne slažu za nekih merama države, ali svi poštuju. Oni su ogromna nacija sa preko milijardu stanvnika, ali su izuzetno disciplinovani i poštuju sve mere. Ovde nema opozicija, i raznih previranja, svi rade šta im kaže Komunistička partija i to je amin. To je dobro sa strane, gde ne trošiš energiju na stvari koje su bespotrebne, tipa da li se sme ovo ili ne, što se ne radi ovako ili onako. Toga nema u Kini, kako kaže država, tako će biti. Njima nije problem da zatvore za 24 sata grad. To se najbolje moglo videti proletos u Vuhanu, koji ima preko sedam miliona stanovnika.

Bivši selektor Srbije rekao je da su maske normalna stvar, ali da na sportskim terenima i dalje nema publike.

– Što se tiče maski, njima je to normalna stvar, i bez virusa. U zatvorenim prostorijama je nošenje obavezno, kao i u školama. To se podrzumeva. Što se tiče sportskih događaja,nama publike, i sve fudbalske i košarkaše utakmice i dalje se igraju bez navijača.

Procitajte još

Bogdan Obradović je istakao da akademija ide po predviđenom planu, i da imaju cilj da stvaraju takve škole i u Evropi.

– Zadovoljan sam kako napreduje akademija. Kinezi izuzetno vole da uče, tako je i u tenisu. Imamo mnogo dece. Čak se u celu akciju uključila kompanija koja se zove Đus, to je na neki način državni projekat, to vam je pandam IMG. U pregovorima smo da ulažu što više u tenis, i ja sam postao jedini stranac koji je dobio sertifikat, što mi omogućava preko njih da formiramo akademija po Evropi, jer najbolje se radi tamo. Videćemo u kom pravcu će se to razvijati, ali su veoma zanitersovani da se što više dece bave tenisom, i jednog dana postanu najbolji igrači na svetu. To je dugotrajni projekat, a Kinezi su u svakom poslu takvi, rade polako, studiozno i imaju dugoročne planove. Razgovaramo da što više dece dođe u Srbiji i da rade sa našim trenerima. Što se tiče radne dozvola, ona mi ističe sredinom januara,tada bi trebalo da se vratim u Srbiji, jer preko njihove ambasade u našoj zemlji rešavam papirologiju. Videćemo, kako će to da se razvija u budućnosti, ali je veoma perspektivan plan – zaključio je Obradović za 24sedam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike