Muzika spaja: „Za milion godina“ se ponovo peva u regionu

04.02.2021

19:30 >> 15:13

0

Nastavnici muzičke kulture iz regiona onlajn snimili pesmu koja je svojevremeno ujedinila muzičare iz bivše Jugoslavije

Muzika spaja: „Za milion godina“ se ponovo peva u regionu
Copyright Printscreen

Muzika spaja, a internet i društvene mreže su tu da malo pripomognu. O tome na najlepši mogući način može da posvedoči nastavnica muzičke kulture iz Donjeg Vakufa u Bosni i Hercegovini Aida Cerić.

Iako svakog dana ima pune ruke posla, s obzirom na to da predaje u dve osnovne škole, vodi školske horove i vokalno-instrumentalni sastav „Forte“, a uz to je i mama dveju devojčica, Aida je došla na ideju da pozove svoje kolege da zajedno onlajn otpevaju i snime pesmu „Za milion godina“, koja je svojevremeno spojila muzičare iz tadašnje Jugoslavije:

– Naša najveća želja i motiv ovog projekta bio je da pozitivna energija putuje pesmom širom sveta i da, bar nakratko, zaboravimo na trenutno stanje u kojem se nalazimo.

Na stadionu Crvene zvezde pred 20.000 ljudi 15. juna 2016. godine održan je koncert kojim su se muzičari iz tadašnje Jugoslavija pridružili humanitarnoj akciji „Live Aid“ koju je pokrenuo Bob Geldof, kako bi prikupio novac za gladnu decu Etiopije. Tekst pesme napisao je dramaturg Mladen Popović, u to vreme urednik „Hita meseca” na Radio-televiziji Beograd i jedan od organizatora akcije, dok je muziku komponovao Dragan Ilić, tadašnji klavijaturista i frontmen grupe „Generacija 5“.

Promo/Aida Cerić

Veliki broj nastavnika muzičke kulture iz regiona se odazvao Aidinom pozivu:

– Nakon materijala koji sam dobila od svojih  prijatelja iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, setila sam se i koleginice Aleksandre Stanković kao predstavnice Srbije, a potom se rodila ideja da pokušam da uključim i ostale države bivše Jugoslavije. Preko poznanika i prijatelja, priključili su nam se učesnici iz Crne Gore, Slovenije i Makedonije, a potom su i Donjovakufljani sa adresama u Holandiji, Austriji i Americi uzeli učešće u ovom projektu.

Ideja za ovu pesmu je nastavak ranije započetog projekta krajem prošle godine koji je probudio emocije učesnika i onih koji su pogledali video i čuli melodiju koja podseća na vreme druženja uz pesmu:

– Pesmu „Zemljo moja“ sam uradila sa prijateljima, bivšim rokerima donjovakufskih grupa i bendova i članovima sastava „Forte“. Cilj projekta bio je „oživeti“ davno započete muzičke priče naših muzičara i pokazati da muzika može podstaći samo pozitivne emocije. To je ujedno bilo i prvo iskustvo montiranja onlajn pesme. Bilo je mnogo poteškoća i nesigurnosti, ali nismo posustali. Uskoro smo došli na ideju da nastavimo u širem sastavu sa novom pesmom.

Veliki broj učesnika – uglavnom profesori i nastavnici muzike koji rukovode horovima, kao i muzičari – rado je prihvatio poziv za učešće, a pesmu je predložio Aidin prijatelj Alen:

– Svi smo je prihvatili sa dozom nostalgije. Pozitivna emocija i lepa reč, kao i nova poznanstva, proširili su se internetom i otvorili put za neke nove projekte. U skorijoj budućnosti, na predlog profesorke Aleksandre, planiramo projekat za učenike, članove školskih horova iz regiona.

Pročitajte i ovo:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike