Ako se uputite u ovaj grad naglasite da volite meso! Upoznajte vegansku prestonicu Nemačke

25.06.2022

14:10

0

Autor: M. J.

Možda ovo i ne deluje naročito čudno, ali za Nemačku, koja se izrazito ponosi svojim kobasicama, imati veganski grad je čudo

Ako se uputite u ovaj grad naglasite da volite meso! Upoznajte vegansku prestonicu Nemačke
profimedia-0093205142 - Copyright Profimedia

Tibingen je gradić kao iz bajke. Smešten na jugoistoku države u najsunačnijem delu Nemačke, prepoznatljiv je po svojim starim kućama i kaldrmisanim ulicama.

Profimedia
 

Dok je većina nemačkih gradova u potpunosti uništena tokom drugog svetskog rata, na Tibingen je pala samo jedna bomba i ovaj univerzitetski centar i dalje krasi izgled starih gradova, sa kućama tesno nabijenim blizu reke Nekar i velikim centralnim trgom među uskim ulicama.

Trećinu stanovnika grada čine studenti koji u ovom gradu pohađaju jedan od najstarijih  univerziteta u državi, tako da je Tibingen grad sa najmlađom prosečnom starošću u Nemačkoj 38 godina. Pored nemačkog, ovde je moguće služiti se i engleskim bez problema, jer dobar broj stanovnika nije iz Nemačke. Sve to daje gradu mladalački vajb, pa u njemu ima sasvim dovoljno klubova i barova za svačiji ukus.

Profimedia
 

Grad neguje inovativnost, sklonost ka zelenim idejama, ali i alternativnim stilovima života. Jedan od izraza toga su vegeterijanstvo i veganstvo, pa se za ovaj grad često kaže da je veganska prestonica Nemačke. Kako je rekao jedan od stanovnika grada, uobičajeno je naglasiti da u goste dolazi neko ko jede meso kako bi se za njega posebno spremalo jelo, baš kao što je na drugim mestima uobičajeno najaviti da će gost biti vegeterijanac ili vegan.

Možda ovo i ne deluje naročito čudno, ali za Nemačku, koja se izrazito ponosi svojim kobasicama, imati veganski grad je čudo. Kao kada biste u Srbiji imali grad u kom je lakše naći hleb od banane nego čvarke.

Profimedia
 

Početkom 2022. Tibingen je odlučio da proširi svoju zelenu agendu i uveo dodatni porez pakovanja za jednokratnu upotrebu u restoranima, kao što su plastični tanjiri, čaše, escajg. Dok je većina veselo prihvatila ovu odluku i pozvala svoje mušterije da sami od kuće ponesu pribor ili kutije za hranu, predstavnici lokalnog McDonalds-a nisu bili srećni ovom odlukom, tvrdeći kako ne mogu da prave posebna pakovanja samo za Tibingen i njegove „zelene“ stanovnike.

Iako je upravni sud u Baden-Virtembergu  30. marta presudio u korist McDonalds-a, u Tibingenu veruju da će na kraju dobiti proces. Ako ništa drugo već su pobedili sa svojom reklamom – grad toliko zelen da ih je McDonalds tužio!

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike