Istraživanje potvrdilo! Facebook gubi popularnost među mladima, novi korisnici - penzioneri

05.09.2022

15:34

0

Tinejdžeri danas izbegavaju aplikacije sa puno teksta

Istraživanje potvrdilo! Facebook gubi popularnost među mladima, novi korisnici - penzioneri
Ilustracija - Copyright Profimedia

Već duže vreme se nagađa da je najveća društvena mreža na svetu Facebook postala platforma roditelja, ujaka, tetaka, baka i deka – koju mlađe generacije počinju da izbegavaju.

I najnovije istraživanje američkog istraživačkog centra Pew to je i potvrdilo. U odnosu na 2015. godinu kada je više od 70 posto onih između 13 i 17 godina koristilo Facebook, danas je ta brojka pala na njih svega 32 posto, što je najoštriji pad korišćenja neke društvene mreže do sada.

Pritom, prosek godina korisnika Facebook-a svake godine raste, trenutno je 40.5, a 65-godišnjaci su najbrže rastuća grupa korisnika mreže lansirane 2004. godine.

24sedam/M. Sh
 

Istraživanje, u okviru kojeg je anketirano preko 1.300 američkih tinejdžera i njihovih roditelja pokazalo je da trenutno među mladima dominiraju četiri platforme koje koristi više od 50 posto svih ispitanih: YouTube, TikTok, Instagram i Snapchat.

Tako se 95 posto tinejdžera izjasnilo da često koristi YouTube, 67 posto TikTok, 62 posto, Instagram , a 57 posto Snapchat. Twitter pritom koristi 23 posto tinejdžera, WhatsApp 17 posto, a Reddit 14 posto.

Pixabay
 

Ono što se primećuje je da tinejdžeri danas izbegavaju aplikacije sa puno teksta, kao što su Facebook i Twitter, a okreću se aplikacijama sa slikama i videom kao što su YouTube, TikTok i Instagram.

Kada se gleda generalno korištenje platformi, prema podacima o aktivnim mesečnim korisnicima, onda tu prednjači Facebook (2,9 milijardi aktivnih korisnika), YouTube (2,2 milijarde), WhatsApp (2 milijarde), Instagram (2 milijarde), TikTok (milijarda).

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: jutarnji.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike