Nije za one osetljivog stomaka! Zavirite u muzej odvratne hrane

16.01.2022

11:00

0

Autor: 24sedam

Neke od glavnih „zvezda“ su peruanski smuti od žabe, fermentisano meso ajkule i pržena tarantula

Nije za one osetljivog stomaka! Zavirite u muzej odvratne hrane
Profimedia

Većina muzeja nastoji da inspiriše i oduševi posetioce kolekcijama prelepih umetničkih dela i fascinantnih istorijskih relikvija. Muzej odvratne hrane u Švedskoj ima prilično drugačiji cilj.

Muzej sasvim prigodnog naziva sadrži 80 jela iz celog sveta koja su iz ovog ili onog razloga zaslužila epitet „odvratnih“.

Cilj je upoznati posetioce sa „odvratnom“ hranom iz 80 zemalja sveta koja se u tim zemljama smatra specijalitetom.

Najneobičniji eksponati izloženi su u takvim uslovima da ne mogu da se pokvare. Ovaj neobičan muzej zasigurno baca jednu novu perspektivu na hranu i razumevanje različitih ukusa, a onima sa osetljivim želucaom se savjetuje da ne degustiraju baš sve što je moguće probati.

Profimedia
 

U Muzeju odvratne hrane u Švedskoj možete videti svašta. Od pržene tarantule i ovčjeg oka u soku od paradajza, raznih crva, patuljastih muva, šišmiša i raznih vrsta smrdljivih sireva.

Istraživači koji rade na izložbi, ovom postavkom žele da stvore izazov ideji odvratnosti. Nadaju se da bi time mogli navesti ljude da razmotre izvore hrane koji su lakše održivi, piše punkufer.dnevnik.hr.

Profimedia
 

Skakavci ili moljci u nekim delovima sveta su pravi specijalitet, a istraživači ih vide kao potencijalan izvor hrane u budućnosti.

Ovaj muzej nalazi u Malmou, tačno preko puta mosta koji spaja Dansku i Švedsku.

Bonus video:

24sedam TV

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi