Nećete verovati svojim očima! Dolina 10.000 hramova je jedno od najlepših mesta na planeti

16.06.2022

14:30

0

Autor: A.G.

Nigde na svetu nema toliko pagoda kao na ovom mestu

Nećete verovati svojim očima! Dolina 10.000 hramova je jedno od najlepših mesta na planeti
profimedia-0192716911 - Copyright Profimedia

Smešten na obalama reke Iravadi, u regionu Mandalaj u Burmi, Bagan, poznat i kao Dolina 10.000 hramova je od 9. do 13. veka bio prestonica Paganskog kraljevstva i politički, ekonomski i kulturni centar Paganskog carstva. Tokom vrhunca kraljevstva između 11. i 13. veka, bogati paganski vladari su naručili da se izgradi na hiljade i hiljade hramova u ravnicama Bagana.

Procenjuje se da je na ovoj ravnici od 100 kvadratnih kilometara u centralnom Mjanmaru nekada stajalo preko 10.000 budističkih hramova, pagoda i manastira, od kojih su ostaci preko 2.200 hramova i pagoda ostali sačuvani do danas.

Profimedia
 

Danas se redovno održava samo nekoliko desetina hramova. Tokom 1990-ih, vlada je uložila napor da obnovi mnoge od ovih oštećenih pagoda, ali neuspeh da se zadrže originalni arhitektonski stilovi i upotreba modernih materijala izazvali su široku osudu od strane istoričara umetnosti i zaštitnika kulturnih dobara širom sveta.

Svaki hram u Baganu ima svoju jedinstvenu priču, i slobodno možete istražiti unutrašnjost većine od njih.

Profimedia
 

Najbolji način da doživite lepote ovog grada je iz vazduha, tačnije iz balona. Baloni na vruć vazduh su stekli ogromnu popularnost kao način da se vidi Bagan. Pogled sa neba je potpuno neverovatan, zbog čega su vožnje prilično skupe i kreću se oko 300 dolara po osobi. Takođe, baloni na vruć vazduh lete samo između oktobra i aprila.

Dakle, ako želite da se vozite balonom na vrući vazduh, planirajte svoje putovanje za to vreme.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike