Nekada užurbana metropola, ovaj davno izgubljeni grad je bio zarobljen pod vodom sve dok ga arheolozi nisu ponovo otkrili

14.03.2022

16:30

0

Autor: 24sedam

Prvi put otkriven na obali Aleksandrije u Egiptu 2000. godine i od tada je predmet redovnih iskopavanja

Nekada užurbana metropola, ovaj davno izgubljeni grad je bio zarobljen pod vodom sve dok ga arheolozi nisu ponovo otkrili
grad1 - Copyright Printscreen/YouTube

Ovo je priča o gradu koji je godinama bio samo legenda o čijem nastanku i lokaciji se moglo samo spekulisati. A nagađali su svi, istoričari, pesnici, mislioci.

Sve dok se nije saznalo da je grad Heracleion izgrađen u delti Nila, a veruje se da mu je presudila kombinacija zemljotresa i popratnih cunamija koji su ga zarobili. Istoročari veruju da je počeo da tone u 2. veku pre Hrista, te da je do 8. veka u potpunosti nestao.

Printscreen/YouTube
 

Mnogi veruju da je izgubljeni Heracleion ili Thonis jedan od najvećih otkrivenih potopljenih gradova iz perioda starog Egipta, ali i uopšte u istoriji. Njegove tajne ležale su duboko pod morem hiljadama godina, i teksada počinju da se otkrivaju.

 

Potopljene ruševine prvi put su opažene 1933. godine od strane pilota Royal Air Force-a koji je nadletao ovim područjem. Prva konkretnija istraživanja, pak, sproveo je francuski arheolog Franck Goddio 1999. godine.

Među potopljenim blagom nađeni su ostaci masivnog hrama i kipovi visoki oko pet metara, sarkofazi, riznice zlata i vredne amajlije.

 

Na osnovu trenutne dubine Herakleiona, istraživači su mogli da odrede brzinu kojom se cela obala spuštala. Grad je tonuo postepeno, a neki delovi su tonuli brže od drugih. Periodične velike poplave bi ubrzavale propast grada, ali izgradnja hramova i drugih teških građevina na nestabilnom mekom sedimentu doprinela je katastrofi. Grad je praktično potonuo pod sopstvenom težinom.

Printscreen/YouTube
 

Podvodna istraživanja nastavljaju se i danas, kako bi se stvorila što tačnija slika o ovom trgovačkom gradu iz starog Egipta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike