Devojačka kula - omiljeno mesto za prosidbu

10.02.2022

19:30

0

Romantika na moru

Devojačka kula - omiljeno mesto za prosidbu
profimedia-0250092701 - Copyright Profimedia

U Istanbulu na ostrvu koje gleda na južni ulaz u Bosfor, nadomak azijske obale nalazi se svetionik Kız Kulesi, poznat i kao Devojačka kula. Oni koji su putovali u Tursku mogli su je videti i na novčanici od 10 turskih lira, koju je krasila do početka osamdesetih godina. Ali, njena prošlost daleko je starija.

Navodno je još atinski vojskovođa Alkibijad izgradio stanicu za brodove koji dolaze sa Crnog mora da bi 1100. vladar Aleksije Komnen na tom mestu postavio drveni toranj zaštićen kamenim zidom.

Ostrvo je tada bio povezano s azijskom obalom obrambenim zidom, čiji se ostaci i danas vide ispod površine vode. Osmanlijama je kula koristila kao osmatračnica, ali presudili su joj potres i požar. 1763. kulu su ponovno sagradili da bi je 1998. godine ojačali metalnim potporama protiv eventualnih potresa.

Profimedia
 


U prošlosti je jedno vreme služila i kao menza, a danas na prvom spratu goste čeka restoran. Na vrhu je kafić gde se uz piće uživa u prekrasnim zalascima sunca.

U popularnom restoranu i kafani neretko možete videti goste kako kleče. Zbog romantičnog ugođaja Devojačka kula je omiljeno mesto za prosidbe, kao i venčanja kako turista, tako i Turaka koji dolaze iz cele zemlje u Istanbul.

 

 

Kula je dobila ime prema legendi o vladaru koji je u kulu zatvorio ćerku kako bi je obranio od zmije koja ju je prema proročanstvu trebala otrovati.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: pun kufer

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike