Kućice za beskućnike: Otporne na kišu i vetar

26.01.2021

13:00

0

Autor: Slavica Kalaba

U Nemačkoj, prema podacima iz 2016. godine, na ulici živi 860.000 ljudi

Profimedia

Kompanija “Ulmer Nest” kreirala je kućice za spavanje koje su otporne na vodu i vetar i namenjene su onima koji nemaju krov nad glavom. Kućice se nalaze u gradu Ulmu, 120 kilometar udaljenom od Minhena, i predstavljene su početkom ovog meseca. Ukoliko se pokažu uspešnim, mogle bi da budu dobar smeštaj za 860.000 beskućnika, koliko ih ima u Nemačkoj, prema podacima iz 2016. godine.

U kućice, koje su napravljene od drveta i čelika, mogu da se smeste dve osobe. Efikasno štite od hladnoće, vetra i kiše. Sistem za komunikaciju im omogućava da kontaktiraju s timom zaduženim za održavanje, a tu su i solarni paneli koji sakupljaju energiju za grejanje.

Profimedia

U njima nema kamera, ali su postavljeni senzori pokreta koji obaveštavaju socijalne radnike u slučaju otvaranja vrata, tako da se beskućnici ne uznemiravaju zbog čišćenja ukoliko koriste kućicu.

U kompaniji “Ulmer Nest” naglašavaju da je ovo samo alternativa hostelima i sigurnim kućama i da je poslednja opcija za one koji nemaju gde da odu a moraju da se sklone od hladnog vremena.

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti