Garancija doživotna: Guma za bicikl koja ne može da se probuši

02.04.2021

11:30

0

Autor: Slavica Kalaba

NASA i kompanija Smart Tajr stoje iza ove revolucionarne gume koja je testirana na roverima za istraživanje Marsa

Profimedia

METL je guma koju će verovatno poželeti svako ko vozi bicikl jer je ona izrađena od „pametnog memorijskog metala“ i bukvalno ne može da se probuši. Razlog za to je molekularna struktura koja kada se savije, odmah se vraća u svoj izvorni oblik.

To je materijal koji je fleksibilan kao guma ali je i jak kao titan, pa verovatno nikada neće biti probušena.

-Materijal deluje kao amortizer i može bez opterećenja da pređe preko terena sa kamenjem, bez razbijanja ili oštećenja gume, stoji u opisu METL gume.

Profimedia

Dizajnere ove revolucionarne gume su NASA i kompanija Smart Tajr. Ovu vrstu materijala je NASA već testirala na roverima za buduće misije na Marsu.

Spoljni delovi gume su izrađeni od superelastičnog materijala NiTinol +, koji se oblikuje prema neravninama na putu, ali se gotovo trenutno vraća u svoj izvorni oblik. Pored toga, gume su proizvedene postupkom koji zagreva točkove na temperaturi većoj od 500 stepeni Celzijusovih, kako bi mogle da izdrže ekstremno visoke temperature na Marsu.

Pametna guma METL rezultat je poziva koji je NASA uputila kompanijama iz privatnog sektora da prilagode njihove inovacije za istraživanje svemira stvarnim potrebama ljudi na Zemlji.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti