Rat oko "Beovizije"! Veliko je pitanje gde će čuveno takmičenje biti održano!

13.10.2021

13:04

0

"Megaton produkcija" otvorila je danas konkurs za prijavu na ovaj prestižni festival tvrdeći da RTS više nema licencu, dok ta medijska kuća poručuje da jedina ima pravo da izabere predstavinika "Pesme Evrovizije"

Rat oko "Beovizije"! Veliko je pitanje gde će čuveno takmičenje biti održano!
Pesma za Evroviziju - Copyright ATAImages/ M.M.

"Megaton produkcija", osnivač i vlasnik festivala "Beovizija", raspisala je danas konkurs za ovo muzičko takmičenje 2022. godine, koji će trajati do 1. decembra.

Osim tog obaveštenja, ova produkcijska kuća saopštila je i uslove takmičenja, te istakla da će pobedniku biti uručena nagrada od 50.000 evra, za drugo mesto biće dodeljeno 30.000, a za treće 20.000 evra.

Međutim, s obzirom na to da je dosad "Beoviziju" organizovala Radio-televizija Srbije, kontaktirali smo ovu medijsku kuću za komentar. Urednica Olivera Kovačević pre nekoliko dana izjavila je da može da se desi da "Beovizija" može da se održi u promenjenim uslovima. 

Printscreen
 

- Megaton produkcija je osnivač i vlasnik festivala "Beovizija". On je nastao 2003. godine kad RTS i nije imao pravo da šalje predstavnika na Evroviziju koja je takođe privatni festival samo na evropskom nivou. Prvi pobednik "Beovizije" je bio Toše Proeski i tada je RTS bio samo emiter. Kad je EBU tj.organizator Evrovizije dozvolio RTS da učestvuje, "Megaton production" je uz naknadu prepustio samo licencu RTS-u za odabir žirija, učesnika, a mi smo radili izvršnu produkciju. Tako je bilo dugi niz godina i "Beovizija" je uvek bila lep festival. Nakon dolaska Olivere Kovačević na mesto urednika za zabavni i sportski program počinju problemi oko nameštanja učesnika i pobednika "Beovizije" - stoji u saopštenju, a dalje se navodi:

ATAImages/ Antonio Ahel
 

- Licenca koju je RTS imao je istekla prošle godine i mi ne želimo da više učestvujemo u tim izakulisnim radnjama tj. da ime našeg renomiranog festivala "Beovizija" unižava jedna žena koja svojom bahatošću zbog lične koristi zloupotrebljava kompletnu muzičku i sportsku redakciju a samim tim i ceo RTS. "Megaton" je odlučio da sve dok se na čelu zabavno rekreativne i sportske redakcije nalazi ova korumpirana žena ukine licencu RTS-u i pređe na drugu televiziju sa nacionalnom frekvencijom kao emiterom. Beovizija kao najveći muzički festival u regionu će nastaviti svoju misiju širenja dobre muzike na čijoj će sceni uvek biti najbolji izvođači sa najbolje odabranim pesmama - piše u saopštenju poslato redakciji 24sedam

Međutim, potpuno drugačiji stav od "Megatona" ima Radio-televizija Srbije, od koje smo tražili komentar povodom "Beovizije", te se u nastavku nalazi odgovor RTS-a koji se odnosi na izbor kompozicije koja će predstavljati Srbiju na Pesmi Evrovizije 2022. godine.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

- Radio-televizija Srbije, kao članica EBU, jedina ima pravo da delegira kompoziciju koja će predstavljati Srbiju na "Pesmi Evrovizije". Ta kompozicija predstavlja RTS kao kuću, ali predstavlja i Republiku Srbiju. Način izbora kompozicije takođe je jedinstveno pravo RTS-a. Ove
 godine, ponovo je raspisan javni konkurs za izbor kompozicije. Srbija će
 svog predstavnika u Torinu 2022. izabrati na takmičenju koje će organizovati RTS, po evrovizijskom modelu, glasovima publike i stručnog žirija, kao i svake godine kada je ovaj način izbora korišćen kao model. Ovogodišnji javni konkurs traje do 1. decembra, nakon čega će RTS, na osnovu pristiglih prijava i kvaliteta kompozicija, doneti odluku o detaljima takmičenja, koje nas, ukoliko epidemiološki uslovi dozvole, očekuje početkom sledeće godine - poručili su iz ove medijske kuće, ne spominjući "Megaton".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike