Zašto volimo krajišku muziku? Pesme veličaju Srbe, a Baja Mali Knindža je jedan od retkih koji se ne stidi da zapeva patriotske hitove

26.05.2024

15:33

0

Svi koncerti redovno su puni, a danas je jedan takav održava u Busijama

Zašto volimo krajišku muziku? Pesme veličaju Srbe, a Baja Mali Knindža je jedan od retkih koji se ne stidi da zapeva patriotske hitove
Baja Mali Knindža - Copyright Profimedia ATAImages

Danas u 18 časova biće održan koncert "Neće biti granice na Drini" u naselju Busije, gde će se pojaviti najpoznatniji izvođači krajiških pesama, među kojima i Baja Mali Knindža, Goci bend. Uz njih će učestvovati još 40 imena, a sve u cilju dobre saradnje Srbije i Republike Srpske.

Krajiška muzika nezaobilazna je na brojnim proslavama, a njenu tradiciju neguju i cene brojne poznate ličnosti.

Muzičar Bora Đorđević veliki je fan ovih pesama, pa je objasnio i da u brojnim numerama ima puno emocija. Posebno je izdvojio kolegu i prijatelja Mirka Pajčina, s kojim je i sarađivao, te kaže da Baja Mali Knindža dominira.

Krajiška muzika usađena u pore Srba

- Krajiška muzika je duboko usađena u sve pore Srba iz Krajine. Pozdravljam posebno mog brata Baju Malog Knindžu, pravog reprezenta te vrste muzike i tekstova pogotovo. Tokom rata u Krajini na obali Karinskog mora u nekoj kafani čuo sam najtužniju pesmu u životu, koju sam kasnije dopisao i obukao u muziku i snimio. Pesma je glasila: "Majko širi noge obadvije, da se vratim gde sam bio prije". Samo neuki ljudi će se nasmejati. Za mene je taj stih vrhunac očaja i čista umetnost, krik. Zar igde na svetu postoji narod koji sam sebe tera u materinu? - zapitao se Bora, pa onda okrenuo i na šalu:

Bus Plus Production/ATAImages
Bora Đorđević

- Ipak, moram malo i da vas nasmešim. Čuo sam i ovaj stih: "Mala moja dlakava ko kivi, šta će jadna u Čajniču živi" - izrecitovao nam je Đorđević.

Koncerti gde se izvodi krajiška muzika obavezno su puni, a pevači koji ih pevaju često su pozivani i na privatna slavlja, što govori da se mnogi trude da neguju tradiciju i s poštovanjem je slušaju.

Baju vole i stari i mladi

Jedan od njih je i Veljko Ražnatović, koji na sva slavlja poziva upravo Baju Malog Knindžu. On nam je objasio zašto voli te pesme, ali i koje su mu omiljene. Poštovalac krajiške umetnosti, postao je, kaže, baš odavno.

Marija Mladjen/ATAImages
Baja Mali Knindža

- Baš davno, ne znam tačno kada. Mnogo me raduje što je poslednjih godina sve više poštovalaca Bajine muzike, što ga mladi ponovo vole. Čovek je proteran sa svog vekovnog ognjišta i o tome peva sa tolikim žarom i emocijom, kako to da ne volite?! Kapa dole, Bajo Srbendo, samo tako nastavi, da te Bog poživi. Jedva čekam da ponovo zajedno zapevamo - rekao je 24sedam jednom prilikom Ražnatović, a onda otkrio i zašto ga uvek zove.

ATAImages/Antonio Ahel
Veljko Ražnatović

- Gde god se pojavi, atmosfera je fenomenalna, nije Baja samo moj izbor. Svaka mu čast, jedan je od retkih koji se ne stidi da zapeva patriotske pesme, koje nikog ne vređaju, samo veličaju srpski narod. Kod mene, mojih kumova i prijatelja je uvek rado viđen gost - istakao je on, pa dodao da reklama za prave vrednosti nije potrebna.

- Baju zna i staro i mlado. On peva iz srca i duše. „Morem plovi jedna mala barka“ ili „Volim ovaj narod ćirilicu što piše“ su meni najbolje, mada je teško probrati najbolju njegovu pesmu. „Vrati se vojvodo na Dinaru ponovo“ je takođe jedna od koje se ježim - zaključio je Veljko.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike