Baja Mali Knindža otkrio sve o pesmi "Božić": Nastala je 1992. godine u manastiru u Dalmaciji...

06.01.2024

17:40

0

Pomenuta pesma nedavno je puštena za proslavu katoličkog Božića

Baja Mali Knindža otkrio sve o pesmi "Božić": Nastala je 1992. godine u manastiru u Dalmaciji...
Baja Mali Knindža - Copyright Marija Mladjen/ATAImages

Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža Božić provodi radno, a umesto toga za Novu godinu uživa sa suprugom i prijateljima.

- Za doček Nove godine nisam radio. Standardno ne radim Novu godinu, obično tada izađem sa prijateljima, sa kumovima i sa suprugom. Imam i ja pravo da se nekad opustim i da pijem. To je neko moje pravilo. Ja sam ostavio sebi Božić i srpsku Novu godinu da radim.

Njegova pesma "Božić" nedavno je puštena na proslavi katoličkog Božića, te su mnogi pomislili da je u pitanju greška.

- Nije greškom vlasti, nego pevač je pevao normalno repertoar. Šta bi pevao na Božić, nego o Božiću. Mislim, što bi bila greška? Video sam, uglavnom su mi slali, pošto ja slabo pratim te društvene mreže. Meni je golub pismonoša glavni za informacije. I telefon jako retko gledam.

ATAImages/Marija Mlađen
 

Pomenuta pesma nastala je 1992. godine, te se Baja prisetio kako je naradosniji hrišćanski praznik proslavljao u detinjstvu. 

- Pesma je nastala 1992. godine u manastiru Krka, u Dalmaciji pravoslavnoj, gde sam bio u nekoj slikarskoj koloniji. Imao sam tamo jednog poznanika, sreštenika, koji je bio jako dobar sa mojom familijom. Inače, prethodno je bio sveštenik u mom kraju. I napravio sam pesmu onako i odjednom. Vizuelna je, sva je puna slika i mislim da su ljudi u tome prepoznali onog zvonara što zvoni na zvoniku da sneg pada na njega. Sve možeš da vidiš. I babu kako me vodi za ruku i kako kaže da se prekrstim. Hladno je bilo, drhte prsti. I ušla je u antologiju. Mislim, još dok nisam napravio muziku, kad sam je čitao kao tekst, predstavnik kulturno-umetničkog društva "Zora", Slavko Zorica, u manastiru Krka je rekao: "Ovo će biti antologija, ovo ulazi u antologiju" iako još nije bila objavljena. Kada sam je čuo u Knez Mihailovoj, rekao sam: "E, to je to". I postala je antologija.

Mnoge njegove stare pesme tek skoro su došle do izražaja, a mlađe kolege često ističu da uživaju u ovim numerama.

- Pevaju moje pesme razni pevači, i on, i Uroš Živković, svi pevaju, naročito pesme koje sam radio u ranijem periodu za Jovana Perišića, "Samo jednom srce voli", "Čovek kafanski", "Džaba zlato i dukati", sve su to hitovi koji se pevaju posle toliko godina. Ja sam '97. to napravio, a sad su došle do izražaja. Znači nikad nije kasno, vidiš kako kvalitet dođe do izražaja. Ima nova pesma koju su svi želeli, onda sam ja rekao bolje da je ja snimim, a vi ćete svakako pevati.

Marija Mladjen/ATAImages
 

Neki Beograđani su se ove godine bunili kada je Baja organizovao koncert na stadionu Tašmajdan, ali je uprkos prognozama, koncert prošao vrlo uspešno.

- Ja sam malo duže u Beogradu nego neki od njih. Jer 42 godine živim ovde, jedem taj asfalt i preživeo sam sve moguće, sva moguća čudesa i 90-e i sve. I napravio sam koncert sam, to mi jako imponuje, što nikoga nisam vukao za rukav, niko mi nije pomogao. Skupio sam sve navijače zajedno, i Zvezdine, i Radove, i Partizanove, e to je moja pobeda. Samo je Srpstvo pobedilo i Baja. A da li je to bilo u centru Beograda, u Novom Sadu, na Spensu. Prvi put se bio malo ljutio Čanak pa sam ga pozvao da mi popuni malo one ćoškove, znaš, što su ostali prazni. Ove godine se nije ni javljao. Ove godine smo srušili rekord u Spensu - rekao je on za Telegraf.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike