Povučena istraga protiv Šakire zbog poreza: Nema elemenata za krivično delo!

10.05.2024

09:20

0

Ona je jedan deo već platila

Povučena istraga protiv Šakire zbog poreza: Nema elemenata za krivično delo!
Šakira - Copyright Profimedia

Pop zvezda Šakira može da predahne nakon što je španski sud obustavio istragu o navodnoj poreskoj prevari koju je počinila.

Protiv Šakire se vodila istraga zbog utaje 6,6 miliona evra, a tužioci su otvorili slučaj u julu, navodeći da je ona koristila mrežu kompanija, neke u poreskim rajevima, kako bi prevarila špansku poresku upravu 2018. godine, prenosi Gardijan

Ona je, zatim, mesec dana kasnije platila 6,6 miliona evra za izmirenje duga, a tužioci su u sredu zatražili da se odustane od krivičnog postupka zbog ''nedostatka dokaza“, na šta je sud danas pristao.

Iako je Šakira počinila ''nepravilnosti“ u svojoj poreskoj prijavi iz 2018. godine, sud je rekao da to ''nije dovoljno da predstavlja krivično delo protiv poreskih vlasti“ i da u njenom ponašanju nije otkrivena ''namera da počini prevaru“.

Profimedia
Šakira

Po Molins, jedan od njenih branilaca, pozdravio je tu odluku, rekavši da je njome "stavljena tačka na klevetničku kampanju koju su poreske vlasti vodile" protiv Šakire i "dokazuje da pevačica nikada nije bila prevarant".

Njegova klijentkinja je ''potpuno zadovoljna jer je sudpriznao da nije počinila nikakvu krivičnu prevaru“, dodao je on.

Prihodi iz 2011.

Odluka znači da Šakira ima samo jedan nerešeni administrativni slučaj koji treba da reši u vezi sa svojim prihodima iz 2011. godine, kada je provela ''najviše 70 dana u Španiji, ni pola minimuma da bi se smatrala poreskim rezidentom“, rekao je njen pravni tim.

Sudska presuda doneta je šest meseci nakon što je Šakira rešila raniji slučaj poreske prevare, postigavši nagodbu u poslednjem trenutku sa tužiocima na dan otvaranja njenog novembarskog suđenja o prihodima koje je zaradila između 2012. i 2014. godine.

U tom slučaju, tužioci su tražili kaznu od više od osam godina zatvora.

Optužili su je da je prevarila poreske organe za 14,5 miliona evra u predmetu koji se odnosio na to koliko je vremena živela u Španiji.

Deo duga platila

Šakira je odbacila optužbe, rekavši da se preselila u Španiju sa punim radnim vremenom tek 2015. godine.

Profimedia
Žerar Pike

Do trenutka suđenja, ona je već platila 17,45 miliona evra za izmirenje zaostalog poreskog duga, rekli su tužioci.

Šakira (47) sada živi u Majamiju sa svoja dva sina nakon raskida sa fudbalerom Barselone Žerarom Pikeom.

On je osuđen za poresku prevaru 2016. godine i naloženo mu je da plati 2,1 milion evra kaznu i zaostalih obaveza, a Vrhovni sud Španije je poništio tu presudu 2021.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike