Ovde je Teya Dora obišla cvet koji joj je na PZE24 doneo pobedu! Natalijina ramonda Srbima je veoma važna (VIDEO)

15.03.2024

14:31

0

Zahvaljujući njoj pevačica uskoro pakuje kofere i odlazi u Malme na „Evrosong"

Ovde je Teya Dora obišla cvet koji joj je na PZE24 doneo pobedu! Natalijina ramonda Srbima je veoma važna (VIDEO)
Teya Dora - Copyright Printscreen „Kec na jedanaest"

Teodora Pavlovska, koja se proslavila kao Teya Dora, nedavno je u pratnji izvesnog stručnjaka obišla ramonde u Botaničkoj bašti u Beogradu, ne bi li se i sama još više informisala o cvetu koji joj je „kupio" kartu za Malme i ovogodišnju „Evroviziju".

Teya Dora, ATAImages/Antonio Ahel
 

Ime Natalijina ramonda, inače, ova biljka ponela je po kraljici Nataliji Obrenović.

Biolozi kažu da je preživela ledeno doba i da danas raste na području centralnog Balkana, u severnoj Grčkoj, Severnoj Makedoniji, te Srbiji. Najlepša je u proleće, kada cveta.

Stanište joj je u pukotinama krečnjačkih stena na nadmorskoj visini od 350 do 2.150 metara, na Suvoj planini, u Sićevačkoj klisuri. Na spisku je retkih biljaka Evrope, a u Srbiji je zaštićena vrsta - kao prirodna retkost. Ono što je čini jedinstvenom je sposobnost da „vaskrsne" i kada je potpuno osušena. Dovoljna je, naime, jedna kap vode da oživi i zato je zovu i „cvet feniks".

Simbol pobede

Teya Dora, Antonio Ahel/ATA Images
 

Biljka je višestruke simbolike za srpski narod s obzirom na to da se i on, poput feniksa, uzdigao posle velikih gubitaka i kroz sva iskušenja u Velikom ratu izašao kao pobednik. Ova biljka je endemska vrsta sa Kajmakčalana, gde se odigrala jedna od najvažnijih bitaka u Prvom svetskom ratu, kada je srpska vojska 1916. godine odnela važnu pobedu.

Glavni je motiv za amblem povodom Dan primirja u Prvom svetskom ratu, koji se u Srbiji obeležava kao državni praznik. Iza cveta se na amblemu nalaze zelena i crna traka, što su boje Albanske spomenice, a nosi se na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika. Spomenica za vernost otadžbini 1915, u narodu poznatija kao Albanska spomenica, jednostepeno je državno vojno i civilno odlikovanje koje su stekli svi pripadnici srpske vojske koji su se povlačili preko Albanije u zimu 1915-1916.

Teya Dora, koja je odnela pobedu sa ovom pesmom, pričala je i sama o simbolici koju ona nosi i motivima da je napiše.

 

@serbiaesc Credit to rts_predstavlja, eurovisionserbia_official 💜🇷🇸🌺 #teyadora #ramonda ♬ original sound - Ramonda

 

- Mi svi iz Timočke krajine smo vrlo ponosni na ramondu. Ostala mi je u sećanju i kao simbol golgote naših predaka. Ceo svet slavi Dan primirja u Prvom svetskom ratu i svi znaju da je ramonda simbol tog dana kao i koliko su se Srbi žrtvovali da poraze vinovnike tog rata. Tu je naravno i duboka ekološka poruka o neophodnoj zaštiti i ramonde i svih ugroženih vrsta biljaka, ali predstavlja i nadu za neke lične stvari, jer se taj cvet diže iz pepela i može svakome da znači utehu, nadu, preporod posle ličnih nesreća i stradanja, baš kao što je to i za naš narod koji dosta patio i na kraju uspeo da se izbavi iz toga - objašnjavala je „Kuriru" ona jednom prilikom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike