Pozadina najveće nepravde na domaćem festivalu: Zašto je skandal na Beoviziji 2006. mogao da se očekuje?

14.03.2024

08:30

4

Umesto Evrope, "Ludi letnji ples" osvojio je drugo mesto

Pozadina najveće nepravde na domaćem festivalu: Zašto je skandal na Beoviziji 2006. mogao da se očekuje?
Copyright Printscreen/Youtube/RTS/ESC-EX-YU-NF-Archive

Nedavno održana "Pesma za Evroviziju" uspela je da podeli javnost na dve grupe, jednu među kojima su bili vatreni obožavaoci Anđele Ignjatović Breskvice i drugu koja je zastupala stranu Teya Dore. Reklo bi se da se ovde nije govorilo o numerama, već o vrednostima na koje su one ili same izvođačice zastupale, direktno ili indirektno.

Iako je Breskvica nedeljama pre PZE bila ubedljivi favorit, karta za Malme otišla je u ruke Teya Dore, a sve zahvaljujući odluci stručnog žirija. Upravo to je ono što je i razljutilo Breskvičine fanove, smatrajući da žiri namerno sankcioniše tekstove i nastupe koji slave tradicionalnost, a sve je otišlo toliko daleko da su pojedinim članovima žirija pristigle i pretnje.

ATAImages/ Antonio Ahel
Teya Dora

Međutim, ovo nije najveći skandal kada je reč o izboru našeg predstavnika za Evroviziju.

Među publikom Breskvice i Teya Dore uglavnom su mlađe generacije, pa nisu upućene da je 2006. godine došlo do sukoba koji je rezultirao time da smo ostali bez učešća.

Festival, u tadašnjoj državi Srbiji i Crnoj Gori, na kome se tada birao predstavnik za Evroviziju zvao se "Evrop(j)esma", a na kome su se takmičile najbolje rangirane numere sa prethodno održane "Beovizije" i "Montevizije".

Sa našeg takmičenja na "Evrop(j)esmu", kao najveći favoriti te 2006. godine otišli su Flamingosi i Luis sa pesmom "Ludi letnji ples" i Ana Nikolić sa numerom "Romale, romali". Iako je reč o hitovima, koji su i skoro dve decenije kasnije aktuelni, nisu uspeli da obezbede sebi pobedu i odlazak na prestižno muzičko takmičenje.

Printscreen YouTube/Ana Nikolic
Ana Nikolić

Njihovi loši plasmani rezultat su nepravednog glasanja crnogorskog dela žirija, koji im je namerno dao 0 poena, kako bi "progurali" njihovu grupu "No Name".

Međutim, ovo ne bi trebalo da čudi jer je situacija već zbog "Evrop(j)esme" 2005. godine bila "podgrejana" za sukob, ali je taj skandal ostao u senci. I tada je crnogorski žiri uspeo da sabotira našeg ubedljivog favorita - Jelenu Tomašević koja se predstavila pesmom "Jutro", pa su njoj i Ogiju Radivojeviću dali nula poena.

Printscreen/YouTube
Jelena Tomašević

Već tada je moglo da se nasluti da će naredna "Beovizija" biti nešto što će se prepričavati, a već pre samog festivala došlo je do "sumnjivih radnji".

Među najavljenim takmičarima našli su se predstavnici prve generacije "Zvezda Granda", tačnije Tanja Savić, Slavica Ćukteraš, Steva Anđelković, Darko Filipović i Bane Mojićević, a koji su tada bili enormno popularni širom regiona. Kako je RTS tada u širokom luku izbegavao folk muziku, oni su svoju numeru prilagodili standardima i odlučili da pesmu izvode sa legendarnim Šabanom Bajramovićem. Međutim, postojali su preveliki pritisci, a na to je dodatno uticalo i Bajramovićevo loše zdravstveno stanje, te su pesmu povukli na sam dan "Beovizije".

Nakon što je 2005. godine "Evrop(j)esma" održana u Podgorici, naredne je u beogradskom Sava Centru, a pored Flamingosa i Ane Nikolić, ponovo je nastupala i grupa "No Name", pa je crnogorski žiri želeo da ponovi scenario.

Glasanje je bilo podeljeno između publike i žirija, a najveći broj glasova, tačnije 12 bodova, otišlo je Flamingosima, 10 Nikolićevoj, a 8 crnogorskom bendu.

Printscreen/Youtube/RTS/ESC-EX-YU-NF-Archive
Flamingosi i Luis

Potom je usledilo čitanje glasova žirija, kada je saopšteno da je crnogorski deo dao nula bodova numerama "Ludi letnji ples" i "Romale, romali". Ovo je izazvalo opšti haos među publikom, a kada je izašao predstavnik srpskog žirija, Milan Đurđević iz grupe "Neverne bebe", kazao je da je neophodno da "neko kompetentan preispita sve što se desilo".

Krajnji rezultat je No Name pozicionirao na prvo, Flamingose na drugo, a Anu tek na peto mesto. Publika je izrevoltirana počela da skandira "Hoćemo Flamingose", a na binu su letele i flaše, pa je tako jedan muzički program polako počeo da dobija političku konotaciju i ukazuje na probleme u društvu.

Kontra udarac našeg dela žirija bilo je povlačenje bodova crnogorskoj grupi, pa su ostali izjednačeni sa ubedljivim favoritom publike.

Printscreen/YouTube
Danijel Alibabić iz gurupe "No name"

Deluje da Crna Gora nije slučajno pokušala da "gura" pesmu "Moja ljubavi", koja je rodoljubivog karaktera, s obzirom na to da je Evrovizija trebala da se održi samo dan pred referendum o nezavisnosti Crne Gore.

Nedelju dana u državi je glavna tema bila "Evrop(j)esma", a medijsko prepucavanje je podignuto na viši nivo, pa su se čak i snimile emisije u obe države kako bi žiri nastavio sa prepucanjem.

Usledio je sastanak upravnog odbora Udruženja javnih televizija Srbije i Crne Gore, na kome je saopšteno da neregularnosti nije bilo, ali su predstavnici RTS-a odbili da to potpišu. Ni protest "Samo muzika", koji je održan dan pred rok za predaju pesme za Evroviziju, nije uspeo da usaglasi zaraćene strane, te je Srbija i Crna Gora te godine ostala bez učešća, a ubrzo i "bez zemlje".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike