Ovih 10 pesama nisu ostvarile uspeh na Beoviziji, ali su postale veliki hitovi! (VIDEO)

02.02.2024

08:30

0

Jedno ime se čak dva puta ponavlja

Ovih 10 pesama nisu ostvarile uspeh na Beoviziji, ali su postale veliki hitovi! (VIDEO)
Copyright Antonio Ahel/ATA Images/Profimedia

Bližimo se ovogodišnjem izboru za Pesmu za Evroviziju, a kako je nedavno objavljen spisak takmičara, već uveliko se spekuliše o tome ko je glavni favorit da ove godine predstavlja Srbiju na Evrosongu.

Kada se osvrnemo na prethodna takmičenja, jasno je da je Beovizija bitna samo za uspeh na prestižnom takmičenju, ali da ne garantuje i uspeh pesme kod publike. Tako su odavno zaboravljeni neki singlovi koji su predstavljali trobojku, dok ima i onih koji su i danas hitovi, iako nisu dobili priliku da odu na Evroviziju. 

Jedna od tih pesama je "Ja te volim više", odnosno "9000" od Željka Samardžića sa kojom je 2003. godine učestvovao na Beoviziji. Osvojio je treće mesto, a ovo je ujedno postao i jedan od njegovih najvećih hitova sa kojim se, iz do tada prepoznatljivog folk manira, prebacio u pop muziku.

Iste godine na Beoviziji je učestvovala i Ana Nikolić sa pesmom "Januar", a koja osvojila tek sedmo mesto. Ipak, publika i danas rado sluša ovu pesmu, o čemu sveodče i brojke na Jutjubu gde ima skoro 10 miliona pregleda.

Naredne, 2004. godine, pobedio je Željko Joksimović sa pesmom "Lane moje", a osim ove, sa tadašnje Beovizije dobro se pamti i numera Ivane Peters sa grupom Negativ "Zbunjena", a koju je pevačica sama pisala.

Za razliku od nje, Jelena Karleuša nije ostavarila zapažen uspeh, te nije prošla u dalji tok takmičenja, ali njena pesma "Moli me" je ubrzo osvojila srca fanova.

Jelena Tomašević je 2008. godine imala priliku da predstavlja Srbiju na Evroviziji, ali su mnogi zaboravili da je 2005. godine bila vicešampion Beovizije sa pesmom "Jutro". Ovo je bio početak njene karijere, a tada 22-godišnja pevačica odmah je zadobila pažnju i naklonost publike, pa i je nagrađena drugim mestom.

Te 2006. godine dogodio se najveći skandal koji pamti takmičenje predstavnika za Evroviziju, kada je dovodena u pitanje regularnost glasova i još jedna pobeda crnogorske grupe "No name". S obzirom na to da je za mnoge glavni favorit bila pesma "Ludi letnji ples" koju su izvodili Flamingosi i Luis, jedan deo, pretežno srpske, publike skandirao je prilikom proglašenja pobednika, a onda u besu napustili Sava centar. Bilo kako bilo, ova pesma i danas diže atmosferu gde god da se sluša.

Iste godine, Ana Nikolić je ponovo nastupala na Beoviziji i to sa pesmom "Romale Romali", a kako mnogi smatraju ovaj period zlatnim dobom njene karijere, i danas je publika obožava.

Takođe, publika se dobro seća dueta Alekse Jelića i Ane Štajdohar "Beli Jablane", a sa kojim su osvojili drugo mesto.

Posle dužeg niza godina, Beovizija se ponovo vratila na male ekrane, a sa njom i uspeh domaćih izvođača na Evrosongu, pa je tako Konstrakta te 2022. godine osvojila peto mesto sa pesmom "In corpore sano". Međutim, osim njene numere, prvenstveno mlađi deo publike, obožava i pesmu "Origami" koju je pevala Anegellina.

I ove godine slušaćemo Zejnu Murkić na Pesmi za Evroviziju, a ona je i prošle godine učestvovala sa pesmom "Rumba", koja se danima komentarisala.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike