Željko Joksimović, posle velikog jubileja na PZE24: Na „Evroviziji" samo još u jednoj ulozi nisam bio!

04.03.2024

14:20

0

Numera „Lane moje", s kojom se takmičio na „Evrosongu" 2004. u Istanbulu, napunila je 20 godina

Željko Joksimović, posle velikog jubileja na PZE24: Na „Evroviziji" samo još u jednoj ulozi nisam bio!
Željko Joksimović - Copyright Printscreen „RTS"

Željko Joksimović ostavio je jak utisak na sve pojavivši se u finalu na sceni „Pesme za Evroviziju", te izvedbom numere „Lane moje" koja je ove godine napunila dve decenije. Pevač se, podsetimo, s istom takmičio na „Evrosongu" u Istanbulu 2004, te zaradio zavidno drugo mesto. Pobedu je bila odnela Ruslana.

U susret novom albumu, Željko je drage volje porazgovarao na ovu, ali i brojne druge teme - dotakao se supruge Jovane, njihovih naslednika Ane, Srne i Koste, kao i pesama koje su mu u pripremi.

Lane moje

- Uglavnom sam nesvestan trenutnih dešavanja i mora da prođe dan ili dva da to procesuiram u glavi i onda ću napraviti neku retrospektivu. Lepo je ovo sad što sam doživeo, bez obzira na tu vremensku distancu, sve mi je nekako isto, samo je aranžman drugačiji. Ova verzija je stara šesnaest godina i taj aranžman, koji je radio sa mnom Aleksandar Sedlar, sam izvodio na žrebu „Evrovizije" koji je bio u Beogradu 2008. godine. Dobar je osećaj. Čovek kada napravi neki veliki uspeh, ja sam bar takav, onda se ne osvrćem mnogo na to, nego ga zaključam u glavi. Kad se podsećanje desi, kao ovo, onda si svesniji. Sećam se, to je glavna impresija - rekao je za jedne medije Joksimović, pa dodao kako će jubilej zasigurno ispratiti i žurkom.

Željko Joksimović, Printscreen „RTS"
 

- Razmišljao sam pre neko jutro da napravim žurku i mislim da hoću. Ovo je jubilarna godina, zvanično dvadeset godina, petina veka kao što volim da kažem.

Upitan da li se sam setio koliko je vremena prošlo ili ga je neko podsetio, odgovorio je:

„Šta se sve desilo u međuvremenu..."

- Nije me niko podsetio, znam dobro da brojim godine ali prosto kada pogleda čovek brzo je prošlo, a i nije brzo. Mnoge stvari su se u međuvremenu izdešavale na privatnom i na poslovnom planu, to čini život sadržajnijim i jako sam ponosan na to.

Inače, njegova ljubavna priča sa suprugom Jovanom počela je upravo pošto su zajedno vodili „Evrosong" koji je bio organizovan u Beogradu. Više ga, pak, ne bi vodili, a pevač je objasnio i zašto.

„Promenio sam pravila!"

Željko Joksimović, ATAImages/Antonio Ahel
 

- Ne bismo, to treba da budu drugi ljudi. Ne treba da se ponavljaju, jer svake godine treba da bude unikatan par, trio ili kvartet voditelja koji ostanu upisani u toj nekoj istorijskoj knjizi „Evrovizije". Te godine kada sam komponovao pesmu „Oro", takmičenje je bilo u Beogradu, a dobio sam poziv da budem voditelj „Evrovizije", domaćin, a onda su rekli: „On ne može da vodi, zato što ima kompoziciju koja se takmiči i ne treba da bude pristrasan kada je glasanje" - pamti dobro on, pa nastavlja:

- Onda je pokojni Aleksandar Tijanić, koji me je pozvao da budem voditelj zajedno sa Jovanom, pitao tu referentnu grupu da li postoji to negde u pravilima da domaćin ne sme da ima kompoziciju, a oni su rekli da to ne piše u statutu. Onda, molim vas, glasajte da li Željko Joksimović može da vodi „Evroviziju" i oni su glasali i rekli, naravno, da može. Od te godine postoji klauzula u evrovizijskim pravilima da voditelj ne sme da ima kompoziciju koja se takmiči. Na to sam ponosan, što sam uspeo da promenim malo pravila.

Naslednici su i te kako povukli „muzičku crtu" na njega.

Jovana i Željko Joksimović, ATAImages/ Antonio Ahel
 

- Apsolutno i na to sam baš ponosan jer više liče na mamu da to nije moglo da bude neprimećeno. Kosta je već treći razred muzičke škole, a Ana i Srna imaju te časove pripremno tako da će i one uskoro da krenu u muzičku školu, jako su muzikalne i dobro pevaju - kazao je „Blicu" Željko Joksimović, pa je pobrojao tri svoja najveća uspeha, po svom mišljenju, u poslednjih dvadeset godina.

- Nisam razmišljao o tome. Imao sam dosta uspešnih kompozicija na „Evroviziji", dva treća mesta, jedno drugo, jedno šesto, to su veliki uspesi za ovih dvadeset godina.

Kao takmičar na „Evrosongu", međutim, takođe se više ne bi pojavljivao.

- To puno vremena oduzme, tu su i drugi ljudi mladi koji dolaze i dokazuju se. Vodio sam „Evroviziju" sa mojom suprugom u Beogradu, sve sam bio na tom takmičenju. Nisam bio samo supervizor, to ako me pozovu, pa i to da probam. Sve sam probao i to sad treba da živi. Nisam rekao da neću komponovati nešto novo, tu je uvek zadovoljstvo i na kraju krajeva i obaveza da zemlju predstavljaš, ali da se takmičim ne - siguran je on, koji se onda dotakao svojih novih pesama.

Željko Joksimović, ATAImages/Antonio Ahel
 

- Biće duetskih pesama, sa Cecom bi trebalo da se snimi uskoro. Ima jako dobrih pesama i to, nećete verovati, možda čak više od polovine za sada, to kažem jer uvek u minut do dvanaest napravim nešto novo. Ima i drugih autora koji su mi slali, Miloš Roganović je napisao duet sa Cecom, Tonči Huljić, Aleksandra Milutinović i Aleksandra Kovač. Baš sam srećan i ploča mi se baš sviđa. Jedva čekam da izađe i mislim da će publici da se dopadne - istakao je kantautor.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike