„Idi, idi nesanice!" Mnogi su mislili da je ovu pesmu napisao Željko Joksimović, a ona je u stvari ovako nastala!

26.02.2023

23:31

0

Čovek „odgovoran" za nju ni sam nije verovao da će postati ovoliki hit

„Idi, idi nesanice!" Mnogi su mislili da je ovu pesmu napisao Željko Joksimović, a ona je u stvari ovako nastala!
Željko Josimović - Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Iako je dosta onih koji bi na pitanje ko je napisao pesmu „Nesanica" odgovorili - Željko Joksimović, ovaj je hit u stvari stvorio psihijatar, dr Dejan Ivanović. Svojevremeno, govoreći na tu temu za domaće medije, objasnio je kako nije verovao da će doživeti baš ovoliki uspeh.

Sa druge strane, pošto je numera „doputovala" i do Tošeta Proeskog pa „ukrala" i njegovo srce, Ivanović je naglasio kako će njegovu uživo izvedbu zauvek nositi u najlepšim sećanjima.

Toše Proeski, Profimedia
 

„Nesanica" je nastala, kako je objasnio, „jednog letnjeg jutra 2000. godine". Stihove je najpre tek onako i za sebe pevušio, ne sluteći da će „odskočiti do samih zvezda". U grudima je osećao da je u pitanju dobra stvar sa ukusom novog, a mirisom prošlog veka, prenosilo se. Danima ju je pevušio, vremenom i u krugu prijatelja, među kojima je jednom prilikom bio i Joksimović.

Ubrzo, ona se našla na velikom platnu kao deo „Ivkove slave" i to je razlog zašto pojedinci misle da je njen autor Željko. Pevač je, u stvari, autor aranžmana numere za potrebe filma.

- U međuvremenu, „Nesanica" je obukla neku univerzalnu balkansku nošnju i tako stigla do onoga kome je izvorno bila i namenjena - počeo je svojevremeno Dejan za „Telegraf", koji je inače pedesetak pesama napisao za domaće izvođače, između ostalog i muziku i tekst za Željkovu „Ženu za sva vremena" i „Dođi sutra".

Napisao je i tekst za „Lejlu" koju je na „Evrosongu" 2006. godine pevao Hari Varešanović, te „Oro" koju je dve godine kasnije na istom takmičenju izvodila Jelena Tomašević.

Željko Joksimović, ATAImages/ Antonio Ahel
 

Kad je Toše zapevao „Nesanicu", nastala je prava magija.

- Samo sa namerom da se na kratko opustim vikend pred svoj specijalistički ispit, dolazim u februaru 2007. na Tošetov koncet u Beogradskoj areni. Radujem se, jer ga prvi put slušam uživo. U međuvremenu on je postao ono što jeste i svima je jasno da se radi o najboljem pevaču na ovim prostorima. Toše, koji je mogao sve, počinje da peva nekoliko narodnih pesama i ja pomišljam: „Eh, kako bi on sad otpevao ,Nesanicu". Par minuta iza toga događa se magija, izlaze trubači i Toše je na kolenima. Mislim da mi se taj osećaj nikada neće izbrisati iz sećanja. Upoznali smo se te noći u gužvi iza scene, a sutradan videli u hotelu Hajat, gde smo na miru mogli da razgovaramo - prisetio se on.

Proeski je preminuo u saobraćajnoj nesreći oko osam meseci kasnije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike