Obeležile su nam mladost, a i danas ih svi slušamo: Ovi hitovi slave dvadeset godina (VIDEO)

22.11.2023

08:30

0

Oj mladosti...

Obeležile su nam mladost, a i danas ih svi slušamo: Ovi hitovi slave dvadeset godina (VIDEO)
Copyright Pixabay ATAImages/Antonio Ahel/M.M. Profimedia

Poslednjih desetak godina među mladima je sve popularnija je takozvana trep muzika, međutim i dalje je upitno koliko ovi hitovi opstaju kod publike. Zbog prezasićenog tržišta, novih pesama je sve više, a one koje uspeju da se popnu na vrh trending liste tu se ne zadržavaju dugo, pa ih često vređaju da traju "kao jogurt".

Ipak, pre pojave društvenih mreža i muzičkih platformi, čak su i komercijalniji pevači uspevali da snime nešto što se "duže pamti". Mnoge hitove snimljene davne 2003. godine i danas rado slušamo, pa se šokiramo kada shvatimo da je od perioda prošlo dve decenije. 

Recimo, Zdravko Čolić je te godine izdao jedan od svojih najpoznatijih albuma, "Čarolija", a na kome se posebno istakao hit "Zločin i kazna". Za većinu numera, Čola je snimio i spotove, a za ovu pesmu angažovao je manekenku Ivanu Kukrić, pa se i dalje svi dobro sećaju zanosne brinete u crnoj haljini i žutim perjem u rukama. Osim te pesme, na pomenutom albumu našle su se i "Moja draga", "A o nono bjela", "Na ovaj dan"...

Iste godine album je snimila i Ana Nikolić. Početak njene karijere bio je izuzetno uspešan, a pesme sa albuma "Januar" i danas se slušaju. Tu su bile "Ptica skitnica", "Januar", "Sreća mi ne dolazi", "Hoću da te gledam", "Atina", kao i duet sa Harisom Džinovićem "Vatra". Tako reći, preko noći je postala jedna od najpopularnijih pevačica, a već sledeće godine se takmičila na Beoviziji.

Iste godine karijeru je započela i Olja Karleuša, a njen debitantski singl "Žene lavice" i danas mnogi nazivaju njenom "ličnom kartom". Zanosna plavuša se na sceni Granda pojavila sa svojim plesnim timom, a ovu pesmu posebno su zavolele pripadnice lepšeg pola. 

Još jedna turbo folk zvezda je ove godine zasijala, a reč je o Dari Bubamari. Ovo je bilo zlatno doba za njenu muziku, a gotovo da nije postojala žurka na kojoj nisu odzvanjali stihovi "Ne mogu i neću da te volim vero nevero"... Dara je tada nosila kratku plavu kosu, po kojoj je i danas mnogi pamte, a plesne tačke bile su neizostavni deo svakog njenog nastupa. 

Njena koleginica Seka Aleksić tada je snimila jedan od svojih najvećih hitova - "Crno i zlatno". Ova pesma ujedno ju je dovela i na tron turbo folka, što je pevačica iskoristila i nastavila da niže uspehe.

S druge strane, tada je uveliko već bilo poznato ime Violete Viki Miljković. Iza sebe je već imala zapažene uspehe u svetu narodnjaka, ali pesme koje je snimila 2003. nadmašila su sva očekivanja. Reč je o albumu "Mariš li", na kome su se pored istoimene pesme našle i "Narukvice", "Crno na belo", "Bajadera", "Ovog vikenda"...

Takođe, poznato ime je bila i Indira Radić. Ona je prethodno bila član grupe "Južni vetar", da bi sredinom devedesetih otpočela uspešnu solo karijeru. Te 2003. godine snimila je svoj jubilarni deset album, na kome se našao duet sa Alenom Islamovićem "Lopov", koji je potom proglašen i za pop-folk numeru te godine. 

Zanimljivo je da za folkerima nisu kaskali pop izvođači. Jedna od najpopularnijih grupa sa početka dvehiljaditih bila je hrvatska grupa "Colonia" na čelu sa Indirom Levak. Iako je godinama znamo kao plavušu kratke kose, ona je imala dugu crnu kosu kada je, pre dvadeset godina, snimila spot za pesmu "Plamen od ljubavi". 

Još jedna hrvatska grupa je u ovom periodu nizala ogromne uspehe, a reč je o grupi "Magazin". Iako je pomenut sastav veoma uspešan bio i za vreme Jugoslavije, Jelena Rozga donela je moderan pop zvuk u grupu, a njihovi spotovi bili su u potpunosti u duhu vremena, pa i za pesmu "Da li znaš da te ne volim". 

Toše Proeski je pre tačno dvadeset godina odabran za pobednika Beovizije zahvaljujući numeri Leontine Vukomanović "Čija si". Iako je makedonski pevač četiri godine kasnije tragično preminuo, ovu pesmu i danas mnogi svakodnevno slušaju. 

Jedna od omiljenih pesama Nine Badrić takođe je snimljena 2003. godine. Reč je o numeri "Čarobno jutro", za koju je snimila i spot, a kada se vratimo dvadeset godina unazad možemo primetiti da je Nina u međuvremenu promenila imidž. 

Još drastičniju promenu u odnosu na ovaj period doživela je Aleksandra Radović. Kada je pre dve decenije snimila pesmu "Kao so u moru" bila je plavuša, pa je mnogi ne bi prepoznali jer je već godinama zakleta brineta. Album iz ove godine doveo je na vrh muzičke scene, a našle su se i pesme "Ako nikada", "Kažeš svejedno", "Još danas"...

Takođe, Željko Samardžić je u ovom periodu doživeo "renesansu", ali u muzičkom smislu. Do tada su ga uglavnom vezivali za folk numere koje snimao poput "Kafanske pevačice" i "Slutim", da bi početkom dvehiljaditih počeo da snima ljubavne pop balade. Jedna od njih je i "9000 metara", koja ova godine slavi jubilej. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike