„Sramotno je šta radi Croatia Records!" Snažan odgovor iz Srbije, posle skandala u Hrvatskoj: To je krivično delo!

03.11.2023

10:45

0

Mirko Ćajić oglasio se ispred porodice Zdravković

„Sramotno je šta radi Croatia Records!" Snažan odgovor iz Srbije, posle skandala u Hrvatskoj: To je krivično delo!
Gordana Zdravković - Copyright ATAImages/A. H.

Pošto je Želimir Babogredac, direktor najveće hrvatske diskografske kuće „Croatia Records", rekao kako Mirko Ćajić nije „legitimni zastupnik porodice Tome Zdravkovića", on se oglasio iz firme „Connect Network doo Beograd", pa na početku razgovora rekao:

- Ovo što radi „Croatia Records" sramotno je i krivično je delo.

Potom, prenose mediji, potvrdio je da su Jutjub kanal „Croatia Records", kao i Jugoton, dobili više od 50 elektronskih opomena od strane „Connect Networka" i „EMDC pablišinga", a sve zbog kršenja prava kada je reč o pesmama pokojnog Zdravkovića.

„Da li iko misli da je to u redu?"

Toma Zdravković, Printscreen Youtube/Toma Zdravković Official
 

- Ne brišemo mi kanale, nego Jutjub. Mi smo samo prosledili svu dokumentaciju firmi „Merlin", počevši od CERP-a pa do odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske, gde se jasno vidi da CroRec nije vlasnik spornih fonograma. Kao i dokumentaciju za 160 autora koji nikad nisu ni dinara dobili od „Croatia Recordsa" zbog neregularnog eksploatisanja autorskih i interpretatorskih prava, počevši od porodice pokojnog Tome Zdravkovića pa nadalje... Najnoviji slučaj je da su iz „Croatia Recordsa" objavili muziku iz filma „Toma", kao čisto piratsko izdanje na svim digitalnim servisima, naravno ne vidljivo i za područje Srbije. Zar iko misli da je to u redu? - pita Ćajić, prenosi „Jutarnji.hr", a on je onda nastavio i o tome kako ovo nije i jedini prekršaj „Croatia Recordsa" dosad, već da ih ima daleko više.

- Kontaktirali smo režisera filma „Toma" Dragana Bjelogrlića, koji nam je potvrdio kako nikad nije dao dopuštenje „Croatia Recordsu" za eksploatisanje autorskog dela Tome Zdravkovića, a dozvolu im nije dala ni porodica pokojnog muzičara. I to nije jedini prekršaj Croatia Recordsa dosad, ima ih bezbroj. Jer, isto su napravili i s autorom Aleksandrom Koraćem prošle godine, kada su bez dopuštenja autora izdali album pod nazivom „Nostalgija", izvođača Đanija Stipaničeva i taj je naravno nevidljiv za područje Srbije. Sve sama piraterija do piraterije... - objasnio je on.

Kada se dotakao i Babogredca, istakao je da mu ne zamera jer ne govori istinu u medijima.

„Rekao je da mi nismo njegov nivo..."

Bista Tome Zdravkovića, 24sedam/Katarina Mihajlović
 

- On je medijima priznao da nije želeo da mirnim putem reši ovaj spor s nama nego nas je ignorisao jer, kako kaže, mi nismo njegov nivo. Takođe, lagao je u startu da mi nismo izdavači i zastupnici porodice Zdravković, a da ne govori istinu jasno je iz sertifikata izdatog od strane SOKOJ-a, gde se pod rednim brojem 46 jasno vidi da smo upravo mi nosioci prava za autorska dela Tomislava Zdravkovića - objasnio je Ćajić, koji je u to ime dostavio i potvrdu SOKOJ-a da „Connect Network" jeste vlasnik prava za Tomina autorska dela.

Podsetimo, pre nekoliko dana u Hrvatskoj je odjeknula vest da je ugašen Jutjub kanal „Croatia Records-a", tamošnje najveće izdavačke kuće. Dan kasnije saznalo se da je to učinila upravo firma koja zastupa prava porodice pevača, pošto su ista grubo prekršena, kako tvrdi Ćajić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike