Rešena misterija Erine stare fotografije koja kruži mrežama: Evo moje pokojne Ljupke, to nam je slika posle venčanja!

13.10.2023

08:30

0

Pevač sve i dan-danas dobro pamti

Rešena misterija Erine stare fotografije koja kruži mrežama: Evo moje pokojne Ljupke, to nam je slika posle venčanja!
Era Ojdanić - Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Era Ojdanić bez supruge Ljupke ostao je sredinom oktobra 2009. godine. Njena smrt izuzetno mu je teško pala i, kako se još onda pisalo, zakleo joj se na grobu kako nijedna druga nikad neće doći na njeno mesto. U braku su proveli oko četiri decenije, osnovali su porodicu, a i posle toliko vremena, pa njenog tužnog odlaska - on je napamet znao da ju je upoznao na Spasovdan, na vašaru u Stepojevcu, kada su dobili priliku da zasviraju harmonike rame uz rame.

Bio je četvrtak, a tog dana, seoski muzikanti okupljali bi se povodom ispraćaja, svadbi... Ona je onda došla s ekipom iz Jagodine, a sve ostalo je istorija.

Na društvenim mrežama „zavrtela" se pevačeva stara fotografija iz baš tog vremena, koje je proveo uz muziku i sa Ljupkom, verovatno jer se bliži dan kada će Ojdanići obeležavati 14 godina bez nje. Kako se, ujedno, potegla i polemika u komentarima ko je na objavi u stvari Era, 24sedam pozvao je pevača ne bi li on sam raščivijao stvar i prisetio se minulih dana.

 

 

- To je '67, '68. godina. Ovaj mali, na fotografiji, ne znam ko je to, a čovek sa šeširom, to je Dušan Stojićević, moj prvi majstor harmonike. Žena, što svira, to je moja pokojna Ljupka! Dole, pored nje, s podignutom rukom, to sam ja - kazao nam je on, pa dodao:

- Verovatno je bilo neko veselje, svadba, šta li je. Podigao sam ruku, veselim se... Sa harmonikom žena, to je Ljupka moja, pokojna. Ja sam prvo bio harmonikaš koji peva, tad je to bilo popularno. Kad sviraš neki instrument i pevaš, onda si komercijalan za sva veselja - ispričao nam je on, a zatim pomenuo poslovnu saradnju sa suprugom.

- Oženio sam je kao harmonikašicu. Mi smo bili duet - objašnjavao nam je Era. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @estradni.arhiv

 

Podsetimo, Era je Ljupku upoznao na inicijativu oca Radisava. Kazao mu je, prema ranijem priznanju pevača, da takvu priliku ne sme da propusti. Otkako joj je prišao, više se nisu razdvajali. Venčali su se oko pola godine pošto su počeli da se zabavljaju. On je te 1966. imao 19, a ona 16 godina. Dok je bio u vojsci, ona ga je čekala kod kuće, u kojoj je boravila s njegovim roditeljima.

Zatim, dobili su prvo naslednicu Jasminu, pa Milenu, a onda i sina Dragutina. Fotografija koja kruži mrežama nastala je, prema svemu pomenutom, godinu, dve posle njihovog venčanja.

Ljupka je preminula - u četvrtak, dan nakon operacije koju je imala, a pevač je za to saznao u petak ujutru.

-  ...I sad, hvata vikend, znači, petak, subota, nedelja... Do ponedeljka ne mogu da je dignem iz mrtvačnice. Odem ja da organizujem to i uzmem posmrtne ostatke sa „Karmom", čiji su vlasnici ove komšije i, dovodim je ovde, sto metara od motela. A u motelu, subota i nedelja, dve svadbe sa po 300 ljudi. Sada, zamislite meni, mom sinu i mojoj Mileni kako je bilo! Oni ljudi, gazde, došli i izjavili mi saučešće, odmah sam im rekao, neka je vama srećno veselje, u zdravlju da proslavite, zaboravite šta se dogodilo u mom domaćinstvu, slavite... Ja spremam sahranu na imanju, moj Dragutin sprema dve svadbe, po 300 ljudi, a umrla mu majka - otvorio je svojevremeno dušu on za jedne domaće medije, pa nastavio o tome kako je za sve to vreme slavlja, telo Ljupke bilo u obližnjoj hladnjači.

Era Ojdanić, ATAImages/Antonio Ahel
 

- Ne znam da li to možeš da razumeš, majka mu je ostavila pola života na ovom mestu, ma, ceo život, ovde, u ovim zidovima, pločicama, u ovoj kuhinji... Ona na 100 metara leži u hladnjači, a motel „gori" od veselja i Dragutin radi. I, naravno, konobari koji su završili u nedelju svadbu, u ponedeljak služe na sahrani. Znači, subota i nedelja „gori" motel od veselja, a u ponedeljak sahrana moje žene. To se zove nastavak života... Posle svih problema i porodičnih tragedija - zaključio je on tom prilikom.

Prema ondašnjim napisima, Ljupka je preminula od posledica srčanog udara, a u bolnici je najpre bila na ispitivanjima zbog moguće operacije kuka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike