Ispovest Branke Katić o odrastanju sa majkom koja je patila od bipolarnog poremećaja: Odjednom je postala druga osoba

03.10.2023

00:08

0

Imala je samo 10 godina kada joj se život promenio

Ispovest Branke Katić o odrastanju sa majkom koja je patila od bipolarnog poremećaja: Odjednom je postala druga osoba
Branka Katić - Copyright Amir Hamzagic/ATAImages

Branka Katić se oduvek trudila da svoj privatan život drži daleko od očiju javnosti i da priča samo o svojim poslovnim uspesima. 

Međutim, otvorila je dušu i progovorila o teškom odrastanju sa majkom kojoj je bio dijagnostikovan bipolarni poremećaj, kada je Branka imala samo 10 godina.

- Tata, moja starija sestra i ja u prvi mah smo bili u čudu. Nismo znali što se dešava. Kao da je odjednom postala neka druga osoba. Pre toga je bila vesela i nežna mama. Odjednom je dobila izgubljen, prazan pogled, svega ju je bilo strah. I nije želela pomoć. Dugo je odbijala da odemo kod lekara, kasnije je vrlo teško prihvatila da mora redovno uzimati terapiju, zauvek - počela je ona svoju ispovest.

ATA Images/Antonio Ahel
Branka Katić

Po njenim rečima, najviše su je plašili "taj njen pogled" i odsutnost, nesposobnost da podeli svoju muku sa porodicom i oseti bilo kakve lepe osećaje. No, naučila je da na nju ne treba da se ljuti.

- Znala sam da osetim tu njenu tugu, razumem da svet može da izgleda i nesavršeno i ružno. Trudila sam se da je nikada ne krivim. Kada sam kasnije naučila da je bipolarna depresija pre svega hemijski poremećaj, bilo mi je još više žao što prolazi kroz sve to ‒ istakla je Branka.

Kako je ispričala, njena sestra Maja je tada počela da brine o svima.

- Moja sestra Maja je požrtvovno uskočila u maminu ulogu i brinula je o svima nama. Kako je devet godina starija, i kako je s mamom uviek bila vrlo bliska, bilo joj je jako teško prihvatiti tako veliku promenu. Tata je tugovao na svoj način, i na početku pogrešno tumačio mamino ponašanje. Mislio je da se mama njemu inati, da sve to radi namerno - ispričala je Katićeva za Telegram.hr, te dodala da su njeni roditelji, uprkos svemu, ostali zajedno do kraja.

24sedam/Katarina Mihajlović
Branka Katić

Branka je priznala da je išla na psihoterapije.

- Zbog gomile lekova koje je naša mama celi život pila, bila sam oprezna i smatrala da ne želim antidepresive dok god mogu normalno funkcionisati. Rekla sam psihoterapeutkinji u Los Anđelesu da ne želim izbrisati to što osećam, već želim razumeti zašto se tako osećam. Išla sam na razne metode psihoterapije, i uvek bi mi pomogle da negujem i produbim svoju emotivnu pismenost. Mentalna higijena je izuzetno važna za mentalno zdravlje. Naše odrastanje, odgoj i obrazovanje, usvojeni mehanizmi razmišljanja i ponašanja često nas znaju iznova vezati u isti čvor. Na psihoterapiji naučiš to da prepoznaš i nađeš novi, zdraviji ugao gledanja na svet - ispričala je glumica.

Brankina majka je, nažalost, preminula početkom prošle godine. 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike