Milan Kalinić o svom i detinjstvu svoje dece, pa bez dlake na jeziku o roditeljstvu: Ljubav nije da ti dete bude nesposobno i razmaženo!

15.05.2023

17:05

0

U njegovoj kući se o svemu otvoreno priča, ali se i zna šta je sve uloga majke i oca

Milan Kalinić o svom i detinjstvu svoje dece, pa bez dlake na jeziku o roditeljstvu: Ljubav nije da ti dete bude nesposobno i razmaženo!
Milan Kalinić - Copyright ATAImages/Marija Mlađen

Milan Kalinić porazgovarao je na temu roditeljstva gostujući u jednoj emisiji, ali ne samo kao glumac ili voditelj, već i - otac dvoje dece. U svom stilu, bez uvijanja, dotakao se i strahota koje su poslednjih dana pogodile naš narod, o uzrocima istih, a onda i, po svom mišljenju, načinima kako da ih prevaziđemo.

- Dešavale su se u ovoj zemlji teške stvari. I masovna ubistva. Dešavale su se i smrti mojih dragih kolega i prijatelja. I uvek sam sebi govorio da život ide dalje i, život je krenuo dalje vrlo brzo, koliko god sam patio i bio tužan i koliko god da su mi falili. Ali, ja ni danas sebi ne mogu to da kažem i da dozvolim da život ide dalje. Toliko me je sve ovo poremetilo i izmestilo, da život po meni još uvek ne sme da ide dalje. Ne možemo tek tako da pustimo, ovim moramo da se pozabavimo – otvorio je dušu on u emisiji „Kec na jedanaest", koji je zbog svega već nekoliko predstava otkazao, a oko one koju u četvrtak treba da igra se, priznaje, lomi, jer se „svaki molekul u njegovom organizmu tome sada protivi".

Zatim je dodao da je mišljenja da ružne stvari nikako ne treba potiskivati ili o njima ćutati.

„Treba da se bavimo svojom decom..."

- I treba da se priča. Puno se stvari čulo poslednjih deset dana. Iskreno, možda će zvučati malo sebično, ali o svemu onome o čemu sam ja govorio sada svi pričaju slobodnije i više. Da je važno tradicionalno vaspitanje i vraćanje tih vrednosti. Da treba da se bavimo svojom decom. Naravno da svi grešimo, posao roditelja je ubedljivo najteži posao na svetu. Ako grešimo u mnogo lakšim poslovima, naravno da je dozvoljeno da pogrešimo i u roditeljstvu. To radimo zbog svih tih silnih pravila, zbog toga što se plašimo šta će reći drugi, zbog jurenja za poslom, karijerom, novcem, a mnogi i iz neznanja. Misle da su dobri roditelji, a rade sve pogrešno. Zbog svega toga smo decu počeli potpuno pogrešno da vaspitavamo i da im usađujemo potpuno pogrešne vrednosti – objasnio je Kalinić, koji je siguran da „sve ide iz kuće".

Milan Kalinić, Printscreen ,,Kec na jedanaest"
 

- To stalno govorim – sve ide iz porodice i sve druge priče su alibi priče. Ono što se dešava spolja, izvan kuće, nam sve otežava, ali baš zbog toga moramo još više da se bavimo decom. Moraju da znaju veštine da se snađu, da budu pametni. Kako ja vaspitavam svoju decu? Otvoren sam, direktan sam, volim ih puno. Pre svega je za decu važno da odrastaju okruženi ljubavlju. To je osnovna stvar. Pridajemo deci manje značaja nego što ga imaju. Možeš i da pogrešiš, ali deca sve vide i znaju. Znaju i da greške koje napraviš kada si strog, kada preteraš, kada ih istučeš a da nisu baš zaslužili, znaju da si to uradio iz ljubavi – nabrajao je, pa istakao da i u svom okruženju jasno vidi da se pojedinci previše zaštitnički odnose prema deci.

„Mi nismo drugari, mi smo mama i tata!"

- To je greška. Kada si prema njemu realan, kada ga pustiš da se sam izbori sa problemom, kada si strog, možda nekad i na njegovu štetu namerno strog, ti to dete pripremaš da bude čovek i da se nosi sa svim problemima, a ne da bude nesposoban. To je za mene prava ljubav, kada ti dete izraste u osobu spremnu za život, kada ništa ne može da ga poremeti. Ljubav nije da ti dete bude nesposobno i razmaženo. U našoj kući razgovor je ključan. Pričamo Sandra i ja sa decom. Mi nismo drugari, mi smo tata i mama, ali deca moraju da imaju poverenja u nas i da budu opušteni sve da nam kažu. O svemu razgovaramo, najotvorenije. Ne plaše se i ne stide sve da nam kažu. Mogu da budu u ne znam kakvom društvu, da gledaju svašta, ali ako mi sa njima razgovaramo o svemu - ne može ništa da ih poremeti.

 

 

Milan ne može ni da zamisli situaciju u kojoj ne bi kod svog deteta prepoznao neki problem:

- Mnogo su nas sva prava i pravila, političke korektnosti na globalnom nivou, dovele do toga da lutamo i da ne znamo da se izborimo. Da idemo iz krajnosti u krajnost. Svako ko je svojoj deci posvetio pažnju može da bude siguran da će ta deca izrasti u ljude. Ta deca ne mogu da budu ni bahata ni bezobrazna. Pustite ih da padnu, da se povrede. Svi smo izgubljeni. I deca i roditelji i prosvetni radnici. Ja mojoj deci kažem kada se nađu u problemu sa drugom ili drugaricom da sve urade ali da ne rastuže nikada druga. Jel vaspitavamo decu da budu drukare i tužibabe? Svojoj deci kažem da nikada prvi ništa ne započnu, ali ako se desi problem, da se izbore, da nađu način. Pravimo od dece kukavice. Postajemo društvo nojeva i okretača glava, zabijamo glavu u pesak i, kada se desi ovako nešto strašno, svi smo šokirani – pričao je on u pomenutoj emisiji.

O dečacima i hormonima

Milan Kalinić je tokom ovog svog gostovanja kazao i da „sve ide ka tome da se totalno muško i žensko razdvoje“.

- Deca odrastaju u nenormalnim okolnostima. Ja kada sam bio u petom razredu, nije bilo devojčice koju nisam štipnuo. Moj sin je sada u petom razredu i, da štipne neku devojčicu, bio bi optužen za s*ksualno uznemiravanje, a to je dečak od 11 godina, pred pubertetom, kojem hormoni rade – govorio je glumac i voditelj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike