Jezive tragedije iz života Mire Kosovke: Majka mi je zaklana, brat iskasapljen da ni usta nije imao... Otac je jedini umro kako mu je suđeno

19.03.2024

17:10

0

On je preminuo od raka 1995. godine

Jezive tragedije iz života Mire Kosovke: Majka mi je zaklana, brat iskasapljen da ni usta nije imao... Otac je jedini umro kako mu je suđeno
Mirjana Petričević - Mira Kosovka - Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Pevačica Mirjana Petričević, koja se proslavila kao Mira Kosovka, odrasla je u patrijarhalnoj porodici sa dva starija i jednim bratom blizancem. Kako je jednom prilikom ispričala - o ljubavi i zabavljanju mogla je samo da mašta, ali to za nju nije bio problem jer su mnogobrojne porodične i kućne obaveze rano u životu pale na nju, jer su joj roditelji mnogo radili.

- Živeli smo nas četvoro, tri brata i ja. Mama i tata su radili po ceo dan i ja sam bila ostavljana Milanu i Mićanu koji su bili dosta stariji od mene. Oni su me više vaspitavali nego mama. Mama je ceo dan radila... - prisećala se jednom u „Premijeri - Vikend specijalu" ona, pa je naglasila da je laž da su bili sirotinja; naime, tata i braća bili su joj inženjeri, te su vodili vrlo dobar život i ne sluteći da sudbina „ima drugačiji plan".

„Navodno su ih zgazila kola..."

Ostala je bez oca, majke, brata, a sve to i te kako je ostavilo traga na njenoj duši.

Mira Kosovka, ATAImages/Antonio Ahel
 

- Moj otac je jedini koji je umro onako kako mu je suđeno. Umro je od galopirajućeg raka 1995, a mama 1999. Nestali su moj brat i njegov drugar, i oni su u nekoj nedođiji ubijeni. Navodno su ih zgazila kola. Pa jedino da su se ovako naslonili i tenk da ih je udario. Moj brat nije imao ni oči, obrve, nos, usta, samo dva šava preko lica – nabrajala je tada, sa samo jednom željom, a to je da nađe majčine kosti i smesti ih pored njega i tate.

Otvorivši dušu svojevremeno o svojoj privatnosti i pre strahota koje su je zadesile, Kosovka je kazala kako je postojao period kada joj se „činilo da se jadno provodio svako ko je onda bio u njenoj blizini".

– Deda mi je imao kuću u Risnu, pa smo leta provodili tamo. U toj se kući okupljala cela familija. Uvek je tu bilo i mnogo dece. Sećam se kako je lepo bilo kad nas dvadesetak sedne za sto da ruča. Mi klinci družili smo se između sebe, ali i sa meštanima i gostima koji su dolazili redovno, svakog leta. U jednoj od susednih kuća raspust je provodio i jedan mali Novosađanin, u početku moj drug, a kasnije i prva ljubav - iskrena je bila u razgovoru za „Sabor", pa je nastavila o tome kako su posle drugog razreda gimnazije oboje izrasli, a posebno Bojan, kako glasi ime tog mladića.

„Brat blizanac Miroslav sve je primetio!"

Mira Kosovka, ATAImages/Milan Maričić
 

- Mada je bio dve godine mlađi, sećam se da sam se čudila i divila toj nagloj transformaciji kod njega. Tada sam prvi put osetila nešto sasvim novo, neki fluid koji je počeo da struji između Novosađanina i mene. Ali naše skrivene poglede primetio je i moj brat blizanac Miroslav i nije nas ostavljao na miru. Pratio me je u stopu i stalno stajao između Bojana i mene. U jednom trenutku Bojan je čak hteo da se zbog toga potuče sa njim. Kad sam videla da je đavo došao po svoje, ja sam tu naivnu, dečiju „vezu" prekinula. Povratak za Đakovicu, škola i uobičajeni ritam brzo su istisnuli osećanje gubitka i čežnje - objasnila je, pa naglasila kako su prave veze počele da joj se dešavaju tek pošto se preselila za Beograd zbog studija.

Na poljubac „odgovorila" šamarom

– U pravo zabavljanje s momcima krenula sam tek kad sam postala student i došla u Beograd. Moj prvi momak bio je pet godina stariji od mene i veoma mnogo mi je pomogao da preživim nagli prelaz iz male i zatvorene sredine, kakva je bila đakovička, u velegrad poput Beograda. Sad kad mislim o tom vremenu, čini mi se da se jadno provodio svako ko je u tom periodu bio u mojoj blizini. Bila sam prilično divlja i ponašala se više kao muškarac nego kao devojka. Sećam se da sam, kad je momak prvi put hteo da me izvede u bioskop, izabrala da gledamo Brusa Lija. Kad me poveo na kolače, poručila sam, pet odjednom. Što je najgore od svega, kad me prvi put poljubio, zalepila sam mu takvu šamarčinu da je par minuta ostao zabezeknut. Srećom, njemu je bilo stalo do mene i imao je strpljenja, pa je ta veza potrajala tri i po godine - izjavila je tada, ali se tu nije i zaustavljala.

– Nisam se često zaljubljivala, iako sam po prirodi društvena i volim ljude. Pa ja ni u majčinoj utrobi nisam bila sama, a kamoli da sam kasnije volela samoću. Stanovala sam u studentskom domu i uvek, pored cimerki u sobi, imala sam i po koju ilegalku. Navikla sam na to da svaki zalogaj podelim, pa su drugarice i cimerke koje su bile u mojoj blizini u meni uvek imale mlađu ili stariju sestru. Dakle, stalo mi je bilo do toga da budem voljena i uzvraćala sam uvek iskreno. Kasnije mi se često događalo da se zbog te svoje osobine pokajem, jer sam doživljavala razočaranja od onih koje sam volela.

Mira Kosovka, ATAImages/Antonio Ahel
 

Njene veze su, kako je onda otkrila, uvek bile duge, ali bi joj i te kako smetalo ukoliko bi ona postala dominantnija od svog muškarca.

– Moje ljubavne veze trajale su uvek dugo, nikad manje od godinu dana. Nisam lako raskidala stare, ni otpočinjala nove veze. Problem je, međutim, bio taj što sam jaka ličnost i što sam u vezi uvek dominirala. To muškarci teško podnose, a iskreno rečeno, i sama sam vaspitavana da je muškarac muškarac, a žena žena i da, na izvestan način, on mora da bude taj koji je dominantan. Kad dođe do obrnutih uloga, kad se ja osećam kao da sam muško, a to se često događalo, onda nisam bila zadovoljna. Ponekad sam sebe hvatala u situacijama u kojima glumim nezaštićeno i poslušno žensko, samo da bih postigla pravilan red stvari, ali je to ipak bilo pretvaranje. Slično je bilo i u mojoj porodici. Otac je voleo da ističe kako je on gazda u kući, a stvarno je na sebi i kuću i decu držala majka. Ona je imala snage i odlučnosti za sve: ona je kuću napravila, ona je napunila, ona nas je podigla. Otac nije znao ni ekser da zakuca. Takav odnos snaga umeo je da se ponavlja i u mojim vezama s momcima. Sve je čekalo na mene, svaki problem rešavala sam ja. To bi mi, pre ili kasnije, dojadilo – ispovedala se pevačica.

– Uvek sam iznad svega cenila iskrenost. Treba uvek razgovarati o svemu, ma kakav problem da se pojavi. Sve se može popraviti, ako se na vreme kaže. Ćutati i mučiti se, nositi u sebi sumnju ili nezadovoljstvo zbog nečeg, pogubno je za vezu dvoje ljudi. Jer, niko nije glup da ne vidi, da ne oseti kad stvari ne idu dobro. Lično se nisam libila da kažem kad nečim nisam zadovoljna ili kad osetim da je ljubav prošla. Onda jasno saopštim nekom da ga više ne volim i da nisam u stanju da budem sa njim. Vođenje dvostrukog života, pretvaranje i koketiranje sa strane, za mene nikad nisu dolazili u obzir. Leći u krevet sa jednim, a misliti na drugog, za mene je najveći greh i pred Bogom i pred ljudima. Ako ne ide, treba prekinuti odmah, jer život je jedan i ne treba ga traćiti. Tek kad je jedna veza završena, može se krenuti u drugu, nikako istovremeno.

Mira Kosovka, ATAImages/ Antonio Ahel
 

– Ljudi se često zavaravaju, ostaju zajedno i kad se više ne vole. Iz interesa ili straha od samoće. A bolje je biti sam nego s nekim koga ne voliš. Uvek sam se trudila da ostanem ista, da me ne promeni posao koji radim i da odvojim Miru Kosovku sa scene od onog što sam ja privatno. Uostalom, u estradni posao sam i ušla zrela, sa 27 godina, kad sam tačno znala ko sam i šta hoću u životu. Zato nije bilo mnogo izgleda da me zanese slava ili iskvare spoljni efekti. U svojoj kući sam ona koja uzima usisivač da sredi prostor u kojem živi, da skuva ručak, dočeka goste. Koleginice mi se čude što nemam nokte, ja se toga ne stidim. Naprotiv! Imam momka sa kojim sam u vezi već godinu i po, kojeg volim i sa kojim se dobro slažem. Trudimo se da sve funkcioniše kako treba i zasada u tome uspevamo. Ne opterećujem ga mnogo svojim poslovnim obavezama i problemima. Čak izbegavam o poslu i da pričam s njim. Kad uđem u kuću, postajem samo svoja, onakva kakva sam u stvari, a ne deo scene i javnosti. Pomalo mi smeta njegova ljubomora, vređa me, ali sve ostalo je dobro i nadam se da će trajati još dugo – zaključila je tom prilikom.

Miri Kosovki, pak, oba su braka propala, ali žalila je jedino zato što nije imala dece.

Mira Kosovka, ATAImages/ Antonio Ahel
 

S prvim suprugom bila je sedam godina u braku, a drugi joj je trajao pet. U tom - doživela je pobačaj, a onda i gubitak brata Miroslava koji ju je dotukao. Srednji brat, kojeg su joj ubili, prema njenim rečima ušao je u Knjigu nerazjašnjenih ubistava.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike