Našim pevačima su i ranije zabranjivali nastupe u Hrvatskoj! Sabotaža, lažna dojava o bombi, protesti

26.02.2023

18:48

0

Lepa Brena, MC Stojan, Mile Kitić, Boban Rajović i Vesna Zmijanac su se našli u identičnoj situaciji, kao danas Keba i Bekuta

Našim pevačima su i ranije zabranjivali nastupe u Hrvatskoj! Sabotaža, lažna dojava o bombi, protesti
Vesna Zmijanac, Mile Kitić, Lepa Brena - Copyright Pexels/Antonio Ahel/ATAImages

Afera „cajke" danima unazad potresa region, a o čemu su se pevači i oglasili. Gradonačelnik Pule Filip Zoričić zabranio je održavanje koncerta srpskih pevača Ane Bekute, Duška Kuliša, Dragana Kojića Kebe i Zorane Mićanović u ovom gradu, ali to je samo još jedan slučaj u nizu.

Naime, već ranije se u događalo, da su naši pevači ostajali uskraćeni za nastupe u Hrvatskoj. Neki su uprkos preprekama uspeli da održe koncert, dok neki nisu uspeli ni da izađu na binu.

Printscreen/HRT/ATA images/Antonio Anhel
Filip Zoričić, Dragan Kojić Keba, Ana Bekuta

Prvi slučaj se dogodio još 1985. godine, kada je sabotiran nastup pevačice Lepe Brene. U zenitu najveće slave Brena i Slatki greh su rasprodali Sportsku dvoranu "Gripe" u Splitu, a tokom koncerta ja lokalnom radiju se proširila vest da je u dvorani postavljena bomba. Dvorana je istog trenutka bila ispražnjena, a koncert prekinut, da bi se naposletku policijskom istragom utvrdilo da je u pitanju lažna dojava.

Zbog lažne dojave uhapšena su dva muškarca, jedan je osuđen na dve godine zatvora, dok drugi na godinu dana, a Brena se već sustradan odužila publici drugim nastupom. 

ATAImages/Antonio Ahel
Lepa Brena

Nekoliko godina kasnije, Brena je ponovo bila sprečena da održi koncert. Ovoga puta to je bilo 2009. godine u Zagrebu. Tada su organizovani protesti ispred Arene, ali uprkos svemu tome, Brena nije odustala, te je zapevala ispred 18.000 ljudi.  18.000 ljudi.

U nezavidnoj situaciji prošle godine našao se MC Stojan. Iako je njegov koncert bio zakazan u Muzeju za umetnost i obrt, direktor Miroslav Gašparović to nije dozvolio, smatrajući da je njegova muzika neprimerena za taj prostor.

Antonio Ahel/ATAImages
MC Stojan

Naši estradni umetnici u Bjelovaru 2009. godine nisu bili dobrodošli da održe koncert. U pitanju su pevačica Vesna Zmijanac, Olja Kareluša, Sandra Afrika, Mile Kitić, Jovan Perišić kao i Boban Rajović kojima tadašnji direktor sportske dvorane nije dozvolio da nastupaju. 

Organizatori su najavili tužbu, jer su zakupili gradsku dvoranu. Međutim, u  poslednjem trenutku su dobili informaciju da koncert ne može biti održan zbog tehničkih problema.

ATA Images/Antonio Ahel
Vesna Zmijanac

 

S druge strane, advokat kojeg su angažovali organizatori je u javnost izneo sasvim drugačiju priču. Kako god, koncert nije održan, a sve navodno zbog kvara na elektroinstalacijama, prenosi 24sata.hr.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike