Ovako je Dž. K. Rouling spasila i sebe i „Harija Potera" od nasilnog bivšeg: Ključ od kuće bio joj je oduzet, ali je uspela da pobegne!

22.02.2023

06:45

0

Kada je čuo da ga ostavlja, totalno mu je „pala roletna"

Ovako je Dž. K. Rouling spasila i sebe i „Harija Potera" od nasilnog bivšeg: Ključ od kuće bio joj je oduzet, ali je uspela da pobegne!
Dž. K. Rouling - Copyright Profimedia

Dž. K. Rouling, domaćoj publici najpoznatija po svojim knjigama o „Hariju Poteru", otvorila je dušu o svom nasilnom bivšem i tome kako je prvu njenu knjigu o životu mladog čarobnjaka „držao kao taoca" samo da ga ona ne bi napustila. Ime portugalskog autora i reportera kom je 1992. godine izgovorila sudbonosno „da" glasi Horhe Arantes.

Upoznali su se u jednom baru u njegovoj zemlji, gde je Džoana boravila posle smrti majke, a tada, radila je kao učiteljica. Zajedno su dobili ćerku Džesiku, a porodica se raspala kroz oko godinu dana, zbog njegovog nasilnog ponašanja.

- Bilo je baš mnogo nasilja i kontrole. Kopao bi mi po torbi kad god bih se vratila kući, a i nisam imala svoj ključ... Dugo sam i svašta trpela, pravila se kao da je sve okej, samo da „ne namiriše" da odlazim. Ne mislim da sam se baš pokazala kao glumica - pričala je ona u podkastu „The Witch Trials of JK Rowling", pa dodala kako smatra da je odvratno tako živeti, iako je u tom periodu pisala „kao luda".

- Broj stranica je svakim danom bio sve veći. U jednom trenutku, on je shvatio koliko mi je to važno, pa mi je oduzeo i sakrio rukopis - naglasila je, aludirajući na „Harija Potera i Kamen mudrosti".

- Kada sam definitivno „presekla" i rešila da ga napustim, a saznala gde mi je sakrio knjigu, uzimala bih svakodnevno po nekoliko strana i nosila ih na fotokopiranje, pa skladištila u ostavi. Bojala sam se da ću biti uhvaćena, da će mi sve spaliti ako „provali" šta radim, ali to mi je bio prioritet, da spasem svako slovo... Posle ćerke, naravno, koja je u tom periodu još bila u mom stomaku - šokirala je zatim.

Završila na ulici

Prisećajući se, zatim, noći kada je na sav glas kazala da ga napušta, objasnila je kako je na kraju u stvari bila - izbačena.

- Jedne noći, on se bio strašno naljutio pa mi je pukao film i rekla sam mu da ga napuštam. Napao me je, pa me pustio da odem ali bez Džesike (koja se bila rodila), pričao: „Nju ću ja zadržati, a sakriti od tebe!" Istrajala sam čitavu svađu, pa na kraju završila izbačena na ulicu. Otišla sam u policiju, prijavila ga za zlostavljanje i sutradan zajedno s „plavima" otišla kući po Džesiku - objasnila je ona, koja je identitet naslednice posebno pošto se proslavila čuvala u strogoj tajnosti, od straha da će je Horhe naći.

Ipak, on ju je najpre bio pratio do Edinburga, pa provalio u njenu prvu kuću koju je bila kupila od novca od „Potera" iz 1997.

- Nisam imala predstavu o tome šta sve može da me snađe. Otad me je uvek „grizao" osećaj kako je „negde tamo neko ko mi želi zlo". Plus, na to dodajte medijsku pažnju, pokrivenost, a vi se iseljavate jer morate da se sakrijete... - pamti i danas Roulingova.

Arantes je, inače, jednom prilikom priznao kako je bio nasilan prema njoj, ali samo to jedno, poslednje veče.

Dž. K. Rouling, Profimedia
 

- Htela je da ode, ali ne bez Džesike. Iako sam joj kazao da može ujutru slobodno da dođe po nju, negodovala je. Morao sam da je izvučem iz kuće, fizički, u pet ujutru. Priznajem i da sam joj na ulici udario prilično jak šamar - kazao je on prenose strani mediji.

Roulingova je, kao što je već i poznato, završila „Potera" kao samohrana majka koja u Edinburgu živi od socijalne pomoći. Morile su je izuzetno crne misli, pa i samoubilačke.

Godine 1995. zvanično se razvela od Horhea, a od 2001. u srećnom je braku s lekarom Nilom Marijom. Vremenom, zaradila je i za veoma lagodan život.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike