Filmovi o Hariju Poteru: 7 čarobnih činjenica

15.11.2020

09:13 >> 14:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Čak 12 izdavačkih kuća je odbilo da štampa prvu knjigu o najpoznatijem čarobnjaku današnjice

Filmovi o Hariju Poteru: 7 čarobnih činjenica
Copyright Profimedia

„Hari Poter“ je svojevrsni svetski fenomen, koji konstantno privlači veliku pažnju kako dece, tako i odraslih zaljubljenika u fantastične književne i filmske sage. Autorka ovog remek-dela, engleska spisateljica Džoana Ketlin Rouling bila je na rubu siromaštva, živeći sa ćerkom od socijalne pomoći, dok se iz njene mašte nije izrodio čuveni dečak čarobnjak. Roulingova je, inače, prvu knjigu o Hariju Poteru slala u čak 12 izdavačkih kuća, i od svih bila odbijena sa obrazloženjem da niko neće čitati knjige o dečaku koji „trčkara okolo sa čarobnim štapićem“. Dokaz koliko su pogrešili je da je Džoana postala prvi pisac milijarder u istoriji. Knjiga o Hariju Poteru se ubraja među prve tri najčitanije na svetu, pored Biblije i „Male crvene knjižice“ (knjiga najpoznatijih citata Mao Cedunga). Što se filma tiče, serijal je postao jedan od najgledanijih svih vremena i u velikoj meri uticao na svetsku kinematografiju.

Profimedia

Među mnogobrojnim zanimljivostima vezanim za sve filmove o Hariju Poteru, prenosimo vam 7 koje potvđuju da magija, možda, zaista postoji:

* Danijel Redklif je, navodno, slomio više od 80 „čarobnih štapića” igrajući se udaranja u bubnjeve, a tokom snimanja svih filmova nosio je 160 pari lažnih naočara;

* Šest meseci je bilo potrebno da se sove izdresiraju da raznose pisma;

* Više od 40 mačaka je fotografisano ne bi li se njihove slike našle na posuđu zle profesorke Dolores Ambridž. Nakon fotografisanja, sve životinje su udomljene.

* Napici koje su likovi pili u filmovima bili su, u stvari, različite vrste supa. Po svedočenju filmske ekipe, većina je najviše volela supu od korijandera i šargarepe;

* Magični portreti koji krase zidove u hodnicima zamka Hogvorts inspirisani su članovima ekipe;

* Kao imitacija snega korišćena je so;

* Od ukupno 142 stepeništa, koliko ih se nalazi u Hogvortskom zamku, samo jedno je izgrađeno za potrebe snimanja. Ostala su kreirana digitalnim umnožavanjem tokom montaže.

PROČITAJTE JOŠ: Uvrnuta strana filma: U “Kumu” niko nije smeo da pomene mafiju, a Vivijen Li se na kastingu za “Prohujalo s vihorom” takmičila sa 1.400 glumica!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike