Niko je nije očekivao: Dž. K. Rouling prvi put na crvenom tepihu posle skandaloznih izjava o transrodnim osobama

31.03.2022

06:45

0

Autorka „Harija Potera“ našla se udaru dela javnosti pošto je 2020. godine na Tviteru podelila članak o "ljudima koji imaju menstruaciju"

Niko je nije očekivao: Dž. K. Rouling prvi put na crvenom tepihu posle skandaloznih izjava o transrodnim osobama
profimedia-0674047571 - Copyright Džoana Ketlin Rouling/Profimedia

Džoana Ketlin Rouling se prvi put pojavila na crvenom tepihu povodom premijere filma "Fantastične zveri: Tajne Dambldora" i to posle niza optužbi zbog stavova koje je iznela o transrodnim osobama.

Jedna od scenaristkinja "Fantastičnih zveri" prisustvovala je premijeri trećeg nastavka popularne franšize u Londonu, a crvenim tepihom su prošetali i glumci ovog ostvarenja Mads Mikelsen, Džud Lo, Edi Redmejn i reditelj Dejvid Jejts.

Džoana Ketlin Rouling/Profimedia
 

Roulingovu mnogi nisu očekivali budući da spisateljica nije prisustvovala ni ponovnom okupljanju ekipe povodom specijalne emisije "Dvadeseta godišnjica Harija Potera: Povratak u Hogvorts".

Presuda o njenom izostanku navodno je pala pošto su članovi glumačke ekipe, od kojih su mnogi na razne načine uključeni u borbu za prava LGBTQ+, izrazili negodovanje zbog njenog prisustva.

O tome da autorka koja je stvorila svet planetarno popularnog čarobnjaka Harija Potera više nije baš omiljena u javnosti govori i činjenica da je škola u Engleskoj, čija je jedna od zgrada nosila njeno ime, početkom ove godine promenila naziv zbog "nedavno iznetih stavova spisateljice o transrodnim osobama".

Roulingova, čije se bogatstvo procenjuje na milijardu evra, našla se udaru dela javnosti pošto je 2020. na Tviteru podelila članak o "ljudima koji imaju menstruaciju" uz sarkastični komentar: "Sigurna sam da je nekada postojala reč za te ljude. Neka mi neko pomogne...", navodeći izmišljene reči koje se rimuju sa žene (eng. women).

Džoana Ketlin Rouling/Profimedia
 

Članovi LGBTQ+ zajednice branili su upotrebljenu frazu jer transrodni muškarci mogu imati menstruaciju, dok transrodne žene ne mogu. Nakon toga, autorka "Harija Potera" provela je gotovo čitavu prošlu godinu detaljno opisujući svoju nelagodu zbog uočene razlike, sugerišući da je boravak u blizini trans žene neće sprečiti da se oseća "ranjivom na muško nasilje".

Roulingova je nedavno ponovo dospela u žižu "Tviter zajednice" zbog komentara na tekst u kom se citira predsednik Rusije Vladimir Putin, a koji je u razgovoru sa istaknutim ličnostima iz oblasti kulture te zemlje naveo britansku književnicu kao dokaz da Zapad voli kulturu otkazivanja, te da se u skladu s tim sada ponaša i prema Rusima.

- Kritike zapadne kulture otkazivanje verovatno nisu najumesnije od strane onih koji trenutno kolju civile zbog zločina otpora ili zbog zatvaranja i trovanja njihovih sopstvenih kritičara - poručila je Roulingova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike