Godinu dana bez Merime Njegomir: Pevačicina ćerka neutešna, ne može da zaustavi suze (FOTO/VIDEO)

20.11.2022

10:42

0

Sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu

Godinu dana bez Merime Njegomir: Pevačicina ćerka neutešna, ne može da zaustavi suze (FOTO/VIDEO)
godinu dana od smrti Merime Njegomir - Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Danas se navršava godinu dana od smrti Merime Njegomir.

Pevačica je preminula posle kratke i teške borbe s karcinomom pankreasa protekle godine, 20. novembra. Sahranjena je 23. novembra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, gde su danas povodom godišnjice smrti izašli njeni najmiliji, koji i dalje tuguju za njom

Jedna od Meriminih naslednica, Ljubica, je među prvima došla i ostavila korpu cveća na grob poznate majke. Zatim, svi okupljeni su njoj u čast sa ostalim članovima porodice zapalili i sveće.

Na grob su stigle i pevačice Milena Plavšić, Lepa Lukić, Nada Topčagić, kao i pevač Ivan iz grupe „Legende", Vesna da Vinča...

Merimina ćerka je sve vreme plakala, a okupljenima se na kraju zahvalila što su došli. I Lepa Lukić je jecala sa Meriminom ćerkom.

24sedam/M. G.
 

Merima je u javnosti ostala upamćena po brojnim hitovima - „Ruzmarin", „Što je lepo kad se neko voli", „Ali pamtim još", „Zbog tebe"... Dok je njen poslednji projekat bio rad na pesmi koju je snimila sa grupom Legende - „Ljubav traje". Tada, pisalo se kako je, iako je mecosopran, možda i prvi put u karijeri otpevala alt. 

24sedam/M. G.
 

Inače, snimila je više od 25 albuma, veliki broj pesama za Arhivu Radio Beograda, te tiše od 30 nosača zvuka.

Osim komponovanih, njen repertoar činile su i izvorne pesme šumadijskog, vranjanskog, crnogorskog i kosovskog melosa, sevdalinke, starogradske pesme, ruske pesme i romanse, kao i pesme na dvadeset stranih jezika, među kojima i na kineskom, hebrejskom, grčkom, italijanskom, mađarskom, francuskom.

Bila je prva od pevača narodne muzike koja je održala koncert na Kolarcu.

Dobitnica je velikog broja priznanja, među kojima su - Vukova nagrada za doprinos srpskoj kulturi (jedina od pevača narodne muzike), Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice i Zlatni mikrofon Radio Beograda, kao i preko dvadeset nagrada na brojnim muzičkim festivalima. Bila je pevačica narodne muzike sa statusom istaknutog estrdanog umetnika.

24sedam/M. G.
 

Rođena je kao Merima Kurtiš u naselju Kalvarija u Zemunu, 9. novembra 1953. godine. Mikrofona se prvi put latila slučajno, pevajući nekoliko pesama za svoje društvo u pratnji orkestra „Citadela”, a od 1972. godine počinje i da nastupa sa ovim orkestrom. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike