Kako se Dajana upoznala s Dodijem i koliko mu je porodica bila „teška": Nema šta nisu posedovali, od vile do robne kuće!

15.11.2022

06:45

0

Princezu naroda je prvi put ugledao još 1986. godine, a kada su poginuli bili su vereni, naglasio je bio predstavnik za medije njegovog oca

Kako se Dajana upoznala s Dodijem i koliko mu je porodica bila „teška": Nema šta nisu posedovali, od vile do robne kuće!
Princeza Dajana i Dodi al Fajed - Copyright Profimedia

Dodi al Fajed poginuo je na licu mesta u nesreći u Parizu, kada je zatim preminula i njegova tadašnja izabranica, dan-danas najvoljenija princeza Dajana, na samom kraju avgusta 1997. godine. Par je tek nekoliko meseci bio proveo zajedno, a u vreme kada su izgubili živote, predstavnik za medije Dodijevog oca Muhameda tvrdio je za tamošnju štampu da su već bili i vereni.

Al Fajed, osim kao poslednji ljubavnik Ledi Di, bio je poznat i kao naslednik izuzetno bogatog oca, Muhameda, koji je svojevremeno držao čuvenu „Harrods" robnu kuću, fudbalski klub Fulam, kao i hotel „Ritz" u Parizu. Majka Samira Kašogdži mu je bila pisac, ćerka Muhameda Kašogdžija, te sestra Adnana Kašogdžija - sudijskog milijardera, a trgovca oružjem.

Preminula je od srčanog udara 1986. godine.

Iako se negde računalo da će nastaviti porodični biznis, naslediti novac, Dodi je bio filmski reditelj. Radio je na ostvarenjima poput „Chariots of Fire", „Breaking glass", „Hook", „The Scarlet letter"... Jedino što ga je na poslovnom planu spajalo s ocem bilo je to što se bavio marketingom u „Harrods-u".

Dajana

Princezu naroda je upoznao 1986. godine na polo meču. Onda, igrao je protiv njenog tadašnjeg supruga princa Čarlsa, pisao je „The Independent". Narednih 11 godina nisu imali nikakav kontakt. On je '86. inače bio u braku s modelom Suzan Gregard, ali su se rastali posle oko osam meseci.

Malo pre nego što je obnovio kontakt s princezom, spremao se da se venča s drugim modelom, Keri Fišer, ali - to je propalo pošto je on viđen s Dajanom, tokom njenog odmora u Sen Tropeu sa sinovima Harijem i Vilijamom.

Jahta Dodijevog oca, Profimedia
 

Ona mu je, navodno, posle ovog puta poslala emotivno pismo zahvaljujući mu se na svemu, a u javnosti su „pucale" njihove zajedničke fotografije sa skupocene jahte njegovog oca.

- Pišem ti ovo s mnogo ljubavi. Najlepše hvala što si doneo toliko radosti u moj život - glasila je poruka prema tadašnjim napisima „Associated Press-a", a pošto je još isplivala i fotografija poljupca novopečenog para i produženog odmora, Keri je počela da puca po šavovima.

Tako su Dajana i Dodi maksimalno turbulentno i započeli svoju veliku, ali ljubav kratkog veka.

Otkud u celoj priči Glorija Olred?

Čuvena advokatica Glorija Olred predstavljala je Fišerovu posle niza fotografija, pomenutog pisma... Jer je zbog Dodija, navodno, stopirala već vrlo uspešnu karijeru, pa njihovu zajednicu, verujući da će se venčati, stavila na prvo mesto.

Princeza Dajana s Dodijem, Profimedia
 

I dan-danas pojedinci govore o tome kako je na sve oči plakala noseći prsten koji je dobila od njega, safire, a Olredova govorila kako „joj je obećavao kule i gradove pa u zadnji čas zbrisao".

Sumorni kraj avgusta 1997. godine

Dajana i Dodi su s luks jahte njegovog oca, „Jonikal", 30. avgusta 1997. godine otišli u još luksuzniji - tatin „Ritz" u Parizu. Dan kasnije, rano ujutru, „BBC" je izveštavao o tome kako je par napustio hotel automobilom, zajedno s vozačem Henrijem Polom i telohraniteljem Trevorom Risom-Džounsom. Paparaco fotografi su jurili za njima sve do tunela (Pont de L'Alma) gde je Pol izgubio kontrolu nad vozilom, navodno pod dejstvom alkohola i droge.

Samo je telohranitelj preživeo čitav haos.

Podsetimo, Dajanu i Dodija je upoznao - njegov otac, Muhamed, svojevremeno čovek iza Fulama, vile u Parizu koju su nekada posedovali vojvoda i vojvotkinja od Vidzora, imanja koje se prostiralo na 65.000 hektara u Škotskoj... On je dugo i javno insistirao na tome kako nesreća koja je zadesila njegovog naslednika nikako nije bila slučajnost. U jednom periodu je pričao kako je „to bilo maslo kraljevske porodice, odlučne u ideji da zatašnja Dajaninu navodnu trudnoću s Dodijem".

Hotel Al Fajedovih u Parizu, Profimedia
 

Tadašnji prijatelji, ali i princezino okruženje generalno, često je navodilo kako su priče o tom drugom stanju u stvari lažne.

Sinu je, da je poživeo, mogao da prepusti silnu pokretnu i nepokretnu imovinu. Međutim, 2010. godine je prodao „Harrods" za nešto više od milijardu dolara „Katar Holdingsu". Jedini su se bili silno iznenadili zbog toga, uzimajući u obzir to koliko je bio vezan za kuću, dok su s druge strane počela šuškanja kako „mu od smrti sina ništa više nije specijalno važno".

On je, u jednom intervjuu objasnio kako je ovu odluku doneo u jeku borbe za dividendu koju je odobrio vladin poverenik penzionog fonda brenda.

- Ma, naravno da sam tužan. Ali dosta je bilo, zar ne. Imam skoro osamdeset godina... Sad je vreme da odmaram - istakao je za „Evening Stadard".

Godine 2013. „otišao" je i Fulam za oko 300 miliona dolara, a „Forbs" je Muhameda ovog novembra svakako procenio „teškim" oko 1,9 milijardi.

Pokojni Al Fajed, osim kao Dajanin izabranik, mogao je da postane poznat i značajno bogat čovek. Umesto toga i pored pogibije, o njemu se priča kada se „potegne" tema njegovog rođaka Džamala Kašogija - koji je bio novinar „Vašington posta" ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2018. godine, dugo posle Dodijeve smrti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike