Moja borba za Dajanu: Hirurg o noći kada je princeza naroda preminula na njegove oči

19.06.2021

23:30 >> 23:32

0

Tada mladi Monsef Daman, bio je u prvim redovima lekara koji su dali sve od sebe za njen život, a ovo je prvi put da o svemu tome priča za medije

Moja borba za Dajanu: Hirurg o noći kada je princeza naroda preminula na njegove oči
Princeza Dajana Profimedia

Monsef Daman i dan-danas pamti svaki sekund noći tokom koje je princeza Dajana preminula. Pre 24 godine, bio je tek mladi hirurg, ali u prvim redovima tima koji se borio za njen život posle strašne saobraćajne nesreće u pariskom tunelu. Sada, po prvi put je progovorio javno o  tome kako je teško povređena princeza od Velsa hitno dovezena u Urgentni centar, dok je on bio u smeni.Na to se, piše „Dejli mejl” odlučio zapanjen činjenicom da se i skoro četvrt veka kasnije o njenoj smrti ispredaju – teorije zavere.

Dajana je u Urgentni stigla u kritičnom stanju, pošto je na licu mesta nesreće doživela srčani udar, tvrdi on na samom početku ispovesti.

Pročitajte još:

– Spavao sam u prostoriji za odmor kada me je dežurni anesteziolog probudio i rekao da imamo hitan slučaj. Nismo znali ko je povređena osoba, samo nam je rečeno da stiže žena koja je doživela saobraćajnu nesreću. Nismo znali njen identitet i dovezena je u kritičnom stanju – pričao je on, pa naglasio da su svi prisutni ostali bez reči pošto su shvatili da je u pitanju, niko drugi, do princeza naroda.

– Reagovali bismo urgentno i da je bilo koja druga mlada žena bila na nosilima, i da je preživela takvu nesreću, ali ovde je u pitanju bila princeza. Jedna od stažistkinja je samo nemo stajala u uglu – opisivao je on atmosferu koja je zavladala kada su shvatili ko je pacijentkinja.

– Princezu su odmah poslali na rendgen gde se ustanovilo da ima jako opasno unutrašnje krvarenje. U tom momentu, kako joj još uvek nisu ustanovili krvnu grupu primila je jedinicu nulte krvne grupe. Negde oko dva sata posle ponoći, doživela je drugi srčani zastoj – ispričao je on, pa objasnio da je njeno stanje zahtevalo hitan hiruški zahvat.

Kako nije bilo vremena da je prebace u operacionu salu, već je urađen na licu mesta – tada je doktor Daman otkrio da joj je oštećena srčana maramica.

– Uradio sam sve kako bi mogla da diše, srce joj nije radilo kako treba jer nije dobijalo dovoljno krvi. Prošlo je pola sata i znali smo da nam je potrebno čudo. Pozvan je najbolji francuski kardiohirurg, probudili su ga i izvukli iz kreveta da bi došao – ispričao je on.

Kardiohirurg, profesor Alen Pavi, odmah je naredio da Dajanu prebace u operacionu salu, gde je tim lekara nastavio da se bori za njen život. Profesor je zahtevao da operacijom utvrde šta je uzrok tog unutrašnjeg krvarenja.

Princeza Dajana Profimedia

– Tokom te procedure, utvrđeno je da je princezi pokidana gornja leva plućna vena i to na mestu gde se spaja sa srcem. Pavi je uspeo da popravi to oštećenje, ali je već bilo kasno – prisetio se Daman, a princezino srce prestalo je samo da kuca još pre nego što su je operisali, međutim veštačkim putem je održavana u životu.

Lekari su tada, pošto nije moglo da se povrati, već gubili bitku za Dajanin život.

– Probali smo masažu srca, defibrilator, dali smo joj adrenalin. Ali njeno srce nije ponovo počelo da kuca.

Tim je, uprkos tome, nastavio napore da princezu održi u životu još čitavih sat vremena.

– Borili smo se, sve smo probali… Kada radite u ovakvoj situaciji, ne primećujete da prolazi vreme. Bolnica Pitije-Salpetrijer je jedan od najboljih urgentnih centara u Francuskoj. Uspevali smo da spasemo i ljude u mnogo gorem stanju od nje. Ponosili smo se time. Ali nju nismo uspeli da spasemo – rekao je on.

I nalazi uglednog britanskog patologa, doktora Ričarda Šeparda, potvrdili su da je francusko medicinsko osoblje uradilo sve u njihovoj moći i da je bilo krajnje stručno.

Da nijedna druga strategija ne bi pomogla u ovakvom slučaju.

Pročitajte još:

– Nakon svega osećate veliki fizički zamor zato što ste svaki atom snage ulozili da spasite njen život. Bili smo svi umorni i slomljeni. Nisam čak ni primetio predsednika Širaka koji je došao da oda počast Dajani – ispričao je doktor, a potom opisao bizarne scene u bolnici i oko nje u danima koji su usledili.

Bolnica je, naime, bila opkoljena od strane novinara i paparaca, doktori su doživljavali sramotne scene… Novinari su pokušavali da se probiju u unutrašnjost bolnice, po hodnicima i odeljenjima su se raspitivali, prerušavali su se u medicinsko osoblje i gurali kolica po bolnici, sve u pokušaju da se približe članovima tima koji je pokušavao da spase princezu. Najbizarniji od ovih incidenata doktor Daman nikada neće zaboraviti – u noći dok je još trajala borba za Dajanin život, nosio je, kao i uvek, bele klompe.

– Tek narednog jutra, primetio sam da su mi klompe krvave. Na njima je bilo Dajanine krvi. Nisam stigao da ih očistim, ali jednog od narednih dana, prišao mi je čovek dok sam bio u krugu bolnice i rekao mi: „Hoću da kupim vaše klompe. One na sebi imaju plavu (odnosno kraljevsku) krv.” Fascinantno je dokle su ljudi spremni da idu – uznemireno je rekao doktor Dahman i dodao da je klompe potom očistio.

Priča se tu ne završava – bar ne za doktora. On je ostao obeležen kao neko ko je probao da spasi princezu.

Princeza Dajana Printscreen/Youtube

– Strašno što je tako prelepa osoba završila tako tragično… Zavisi šta mi se dešava u životu, ali setim je se svakog avgusta, jer je te godine u novembru rođen moj sin i uvek se setim… Trudim se da ne zalazim u detalje kako godine prolaze, ali svaki put kad izađe nova knjiga na francuskom jeziku o Dajaninoj smrti, neko mi je pošalje. Tako da imam kolekciju takvih knjiga, nažalost – zaključio je on.

Pročitajte još:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti