Tina Tarner pevala i s polomljenom vilicom, zbog bivšeg prolazila kroz pakao: Lomio joj rebra, naneo opekotine trećeg stepena!

24.05.2023

22:02

0

Ona nije bila i jedina žena koju je Ajk tukao, jedna se od udaraca zaštitila tako što mu je polomila gitaru o glavu

Tina Tarner pevala i s polomljenom vilicom, zbog bivšeg prolazila kroz pakao: Lomio joj rebra, naneo opekotine trećeg stepena!
Tina i Ajk Tarner - Copyright Profimedia

Tina Tarner, koja je danas preminula u 83. godini, svojevremeno je dobijala strašne batine od bivšeg supruga Ajka Tarnera, ali nije bila i jedina žena koja je od njega doživljavala strahote. Jednom prilikom, izvesna ljubavnica mu je razbila gitaru o glavu pokušavajući da se spase njegovog udarca.

Pevačici je prosipao vrelu kafu u lice, pred svedocima je jednom hteo da joj izgori nos cigaretom, a prema i dugo najavljivanoj Tininoj biografiji ona bi često išla okolo s masnicama na očima, opekotinama trećeg stepena, pa i polomljenim rebrima. Jednom prilikom joj je polomio vilicu tik pred nastup, ali ona se svakako latila mikrofona.

Pevala je s krvavim ustima, a kasnije je sanirala rane i natečenu glavu maramom. S tek 36 centi u džepu i nekoliko sredstava za higijenu u tašni, pomislila je, prema knjizi:

- Je*o te, poslednji ti je put da me prebijaš.

AP Photo
Tina Tarner

On je u to vreme spavao, kada je rešila da pobegne na zadnji izlaz hotela, iako je znala da će je svi tražiti zbog koncerta koji je bio tek pred njom. Sakrila se među kantama za đubre.

Kasnije je pretrčala auto-put i otišla u drugi hotel i zamolila da razgovara s direktorom, prenose strani mediji. Pošto nije imala čime da plati, obećala mu je da će to učiniti kasnije. Skinula je naočare pred njim i rekla: „Zovem se Tina Tarner. Kao što vidite, upravo sam se posvađala sa mužem." Dobila je najbolji apartman. Direktor je na vrata postavio i obezbeđenje.

Bila je gladna.

Nije znala ni koga da pozove, a da Ajk ne sazna gde je. Ipak, kada je pre mnogo godina već pokušala da pobegne od njega, uspeo je da je nađe i izvuče na silu iz autobusa.

Bio je jul 1976. godine, ali ne i definitivan kraj njenog košmara. Ovo je bio samo početak kraja.  

- Bila sam živa, ali sam se osećala kao da sam umrla. Nisam postojala - otvorila je dušu jednom pred novinarom za „People", kome je dala prilično opširan intervju.

AP Photo
Tina Tarner

Sredinom '50. godine...

Sredinom 1950-e, osamnaestogodišnja En Mae Bulok završava školu. Uskoro će raditi u bolnici u Sent Luisu kao medicinska sestra, ali je mnogo više privlače scena i pevanje. Pohađa probe i koncerte popularnog benda „The Kings of Rhythm" u gradu.

Tina Tarner, Profimedia
 

Mršava, neupadljiva, ne ističe se među hordama lokalnih devojaka koje lebde oko grupe – sve dok jednom ne uzme mikrofon u ruku i ne počne da peva.

Vođa grupe Ajk Tarner je bio impresioniran.

– Ružno. Ali, imala je ono nešto – prokomentarisao je kasnije.

Ajk, kao i mnogi muzičari u njegovom okruženju, nosi revolver i prati ga loša reputacija. Majka „male En” je pobesnela na vest da devojčica nastupa sa Tarnerom.

– Mogla sam da radim dve stvari, da radim u bolnici i da pevam u Ajkovom bendu. Ništa više nisam znala i nikoga nisam poznavala. A želela sam da pevam – kazaće Tina godinama kasnije.

Bio je osam godina stariji od nje. U početku ju je tretirao kao nešto između mlađe sestre i prijatelja. Napravila je prve korake na sceni – Ajk je bio vodič i čuvar, plaćao je garderobu i zubara. Zatrudnela je sa saksofonistom iz njegove grupe, a Ajk je imao drugu ženu i mnogo ljubavnica. Promenila je lice njegovog tima i dala mu novo, a Ajk je odlučio da je iskoristi kao sredstvo za veliku slavu.

AP Photo
Tina Tarner

„Tina Tarner" – smislio je ovaj nadimak. Ime je povezao sa divljom „kraljicom džungle". Ime – kao i ona sama – trebalo je da bude njegovo vlasništvo. Takođe u slučaju da napusti bend, kao i veliki broj prethodnih pevačica. Onda bi on mogao da imenuje drugu kao „Tinu Tarner”. Imala je 20 godina i počela je da se oseća kao zvezda s jedne strane i kao robinja s druge. Kasnije je priznala da se zaljubila, ali je verovatno bilo više osećaja zahvalnosti i popunjavanja praznine nakon osećaja odbačenosti iz detinjstva koje je pamtila.

– Znala sam samo da ne mogu da se slažem sa mamom, a moj tata nije voleo da se motam oko njega – kazala je jednom prilikom pevačica.

Prvi odnos došao je zbog nesreće, a ne zbog pristanka. Prvo Ajkovo premlaćivanje nije bilo slučajno, a povod za njega bila je njena svesna primedba – čuo je da Tina više ne želi da bude sa njim i počeo je da je tuče.

– Onda me je na silu odvukao u krevet – prisetila se ona u svojoj biografiji.

Ove scene su se ponavljale tokom godina.

Početkom 1960. singl „A Fool in Love“ se ispostavlja kao prvi hit. Tim „Ajk & Tina Tarner Revue" idu gore – on je lider, ona je lice. Ljudi iz Ajkove grupe rade kao volovi pod njegovom palicom. Mesece provode na turnejama po celoj Americi.

Ponižavanje se nastavlja.

AP Photo
Tina Tarner

Ona zatrudni, rodi na putu – a njega nema. Spolja izgleda kao da mu je Tina žena, iako žena, od koje se Ajk još uvek nije razveo, ide na turneje sa bendom. Ali desetine žena stalno lebde oko Ajka. Neke ljubavnice su mu bile poslovne partnerke. Tina je besna kada spava sa njima pod istim krovom. Ali možda je najgore bilo - zavisnost i nasilje. Tina je pristala na brak pre nego što ga je želela.

– Tada sam uvek morala da kažem da, inače bi me pretukao.

Ajk Tarner se ponašao kao brutalni lord i vladar. Davao bi ženama poklone, plaćao kiriju za njih, ali i očekivao bezuslovnu poslušnost.

– Trošio je novac na mene kada je hteo, ali ja nikada nisam mogla da dobijem novac – prisećala se Tina.

Nije mogla da ode bez njegove dozvole. Odbio je čak i da joj da nekoliko dolara džeparca.

Profimedia
Tina Tarner

Kako da pronađem sebe?

Našla je novog menadžera. Održala je divan koncert u Njujorku, nakon čega joj je nastupe sa „Roling Stonsima" i zajedničkim duetom ponudio poznati Mik Džeger. Karijera joj je ponovo krenula. Ona je novinaru pomenutog magazina ispričala svoj život sa Ajkom 1981. godine. Šok nakon ovog priznanja bio je ogroman – jer je čak i ranih 1980. percepcija javnosti o porodičnom nasilju (fizičkom ili ekonomskom) ili bračnom silovanju bila jednostavno mala. Još dramatičnija je bila detaljna biografija „Ja, Tina”, napisana uz pomoć Kurta Lodera iz „Roling Stona".

Kada je Tina Tarner primila tri Gremi nagrade, rekla je:

- Nadamo se da ćemo ih videti još - a pozdravili su se.

U roku od nekoliko godina nakon njenog velikog bekstva od muža, Tina Tarner je ponovo bila na vrhu. Nakon što se pojavila u trećem delu „Mad Maka“ zajedno sa Melom Gibsonom, konačno je imala dovoljno novca da otplati svoje dugove.

Tina Tarner, Profimedia
 

– Ali nije se radilo samo o desetinama hiljada koncerata na stadionima, milionima primeraka ploča i nagradama. Bila sam jaka, našla sam sebe – naglasila je.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike