Prošlo je 15 godina od smrti Tošeta Proeskog: Njegovu čuvenu rečenicu svi znaju, a evo po čemu ćemo ga zauvek pamtiti

16.10.2022

04:59

0

Slavni pevač je izgubio život u 26. godini, a njegova smrt je i dalje bolna za one koji su ga voleli

Prošlo je 15 godina od smrti Tošeta Proeskog: Njegovu čuvenu rečenicu svi znaju, a evo po čemu ćemo ga zauvek pamtiti
Toše Proeski - Copyright Profimedia

Pre 15 godina, na današnji dan, poginuo je Toše Proeski, jedan od najtalentovanijih pevača ne samo u njegovoj rodnoj Makedoniji, već u celom regionu. 

Toše je imao samo 26. godina kada je tragično nastradao u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Hrvatskoj. Njegov odlazak teško su prihvatili gotovo svi, počev od porodice, do prijatelja, kolega, ali i fanova koji i danas uživaju u umeću njegovih pesama.

O besprekornom talentu, nezaboravnom i nezamenljivom glasu, a pre svega dobroti ovog umetnika, večno će pričati mnogobrojni pevači koji su ga poznavali, kao i najbliži koji se ne mire sa time da ga više nema. Za porodicu legendarnog pevača koji je prerano otišao, današnji dan je najteži u godini. 

ATAImages/ Antonio Ahel
Toše Proeski

U celom regionu nema kolege muzičara koji za pevača nije imao samo reči hvale. Tošetove reči "Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome" i danas žive u svima onima koji su ga poznavali. 

Za njegove brojne obožavatelje vreme je stalo 2007. godine.

Ko je bio Toše Proeski

Rođen je 25. januara u Prilepu, a odrastao je u Kruševu. Njegov muzički talenat otkriven je kada je imao 12 godina - tada je izabran da nastupi na jednom popularnom festivalu pevajući dečije pesme.

Godine 1999. objavio je prvi album, a već naredne drugi. Nakon što je uspostavio saradnju sa novom menadžerkom Ljiljanom Petrović, u Atini je snimio treći album objavljen na makedonskom i srpskom jeziku.

ATAImages/ Antonio Ahel
Toše Proeski

Na "Beoviziji" je 2003. godine pobedio sa pesmom "Čija si", koja postaje ogroman hit. Bio je predstavnik Makedonije na "Pesmi Evrovizije" 2004. godine u Istanbulu, gde je osvojio 14. mesto.

Poslednji album "Igra bez granica" koji je objavio nepuna tri meseca pre smrti mnogi su opisali kao "ozbiljniji" nego što su to bili njegovi prethodni albumi. 

Nakon smrti dodeljena mu je titula počasnog građanina Severne Makedonije. Pošta Makedonije je u kruševu 15. decembra 2007. godine predstavila poštanske markice sa njegovim likom. Na Beoviziji 2008. godine dodeljena mu je posthumno nagrada za životno delo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike