Baka Prase u Tužilaštvu zbog prevare: Ovako je jutjuber postao deo lažne internacionalne kriptopiramidalne šeme!

21.09.2022

16:02

0

Bogdan Ilić je danas, prema saznanjima 24sedam, sat vremena proveo u policiji, dajući izjavu akonto svega

Baka Prase u Tužilaštvu zbog prevare: Ovako je jutjuber postao deo lažne internacionalne kriptopiramidalne šeme!
_palata-pravde-foto-katarina-3-baka prase copy - Copyright Printscreen/Youtube/Baka Prase/24sedam/KAtarina Mihajlović

Čelnik „Pinka" Željko Mitrović je početkom septembra kao po obećanju pustio u etar dokumentarni film „pun dokaza o raskalašnom životu Bogdana Ilića", jutjubera javnosti poznatijem kao Baka Prase. U okviru „Internet nasilja", kako glasi naziv kratkog ostvarenja prikazanog dva puta, između ostalog, dotakao i njegove zarade, prikrivanja iste, kao i velike prevare koju je počinio, na šta je on izuzetno burno reagovao. 

Ipak, u svom lajvu koji vodio na Jutjubu u vreme prikazivanja filma na ružičastoj televiziji, izjavio je:

- Izreklamirao sam to samo jednim „storijem", ponavljam, jednim „storijem" i, ispostavilo se da je prevara! Ako možete da mi oprostite jedan propust, sve to jeste istina, nisam znao... Naplatio sam promociju, uzeo sam pare, ali da sam znao da je prevara, nisam imao pojma. Ruku na srce, pošteno, to je istina. Ako mi ne verujete, je*i ga. 

Bogdan Ilić, Printscreen/Youtube/Baka Prase
 

U jeku drame između Mitrovića i Ilića, koja je počela pre nekoliko nedelja pošto je jutjuber tokom jednog svog lajva optužio direktora „Pinka" da mu duguje pare, Bogdan je danas, 21. septembra, sat vemena proveo u policiji, dajući izjavu akonto novčane malverzacije koja se spominje.

Ovu informaciju potvrdili su iz Tužilaštva za visokotehnološki kriminal za 24sedam, a više o tom možete počitati na OVOM linku. 

Slučajno ili namerno?

Podsetimo, vest da je Ilić postao deo navodne internacionalne prevarantske kriptopiramidalne šeme pojavila se pre oko dve godine, prenosili su domaći mediji. Tada, korisnici sajta „Redit" objavili su kako „jutjuber promoviše ovakav način investiranja novca". U tom je periodu upravo zato bio navodno i putovao za Dubai. 

Pored šokantnih tvrdnji, priložene su bile i izvesne Bogdanove tadašnje Instagram objave u kojima je tvrdio kako je „lako i jednostavno došao do ogromne količine novca". Isticao je bio kako je na „Kjubitek" stavio neki novac pre, tada, nekoliko meseci, da bi zatim „robot samo dalje pravio pare za njega, dok on nije radio ništa". 

Printscreen/Youtube/ qubittech
 

 

„Kjubitek", platforma koja koristi napredna softverska rešenja u oblasti kriptovaluta, nešto je kasnije preneo njegovu objavu na svoj zvanični Instagram profil. 

Prema tadašnjim napisima - on nikoga nije terao da postane ulagač, već se bio „ovajdio samo tako što se hvalio kako je zaradio". 

Domaći mediji su bili koncetrisani i na još jednu objavu izvesnog „Redit" korisnika, koji je pojasnio kako je pomenuta kompanija u stvari prevara koja šablonski izgleda kao Ponzijeva šema, a koja uzima novac ulagača, najmanju uplatu od sto dolara i ostavlja ih bez dodataka, koji ide do obećanih 250 odsto. Inače, na oficijelnom sajtu ove kompanije piše da im je glavni cilj „da korisnici zarade koristeći kvantne tehnologije", kao i da do 2025. godine imaju deset miliona članova i da dostignu vrednost od deset milijardi dolara. 

Instagram screenshot
 

Tu se takođe navodi i da se ulagači koji ulažu do 100.000 dolara dele u rangove, a svaki rang se dostiže posebnim kriterijumima kvalifikacije i od ranga zavisi i visina novca koji će ulagač dobiti. Ulagači koji regrutuju nove ulagače pomeraju se sa nivoa jedan na dva i tako se piramidalna šema razvija dok svaki novi nivo donosi veću zaradu i više mogućnosti za razradu posla. 

Ilić se tada akonto ovoga nije oglašavao i dugo se polemisalo o tome da li je „u prevari zaglavio namerno ili slučajno". „Kjubitek", sa druge strane, ni reči nije imao da kaže po pitanju optužbi, dok je internet bio gotovo preplavljen komentarima loših iskustava korisnika. 

Printscreen/Youtube/ qubittech
 

 

Podsetimo, kako je iz Tužilaštva potvrđeno za 24sedam, Baka Prase je danas sat vremena proveo dajući iskaz na baš ovu temu: 

- Posebno tužilaštvo za VTK je povodom saznanja da je lice Bogdan Ilić putem interneta u određenom vremenskom periodu pozivao zainteresovana lica da investiraju novac u tzv. „kripto-projekat Kjubitek", koji je predstavljao platformu za piramidalno prevarno investiranje u posebne tzv. „blokčejn digitalne tokene", uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Odeljenju za VTK SBPOK MUP RS. Bogdan Ilić je policijski poziv primio u ponedeljak, 19. septembra, za pristupanje danas, 21. septembra u 10 časova, radi davanja izjave u svojstvu gradjanina na navedene okolnosti.

Bogdan Ilić, Youtube screenshot/Baka Prase
 

Bonus video: 

instagram/djanimusic

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti