Sve je spremno za spektakl u Guči: Vratićemo Saboru staru slavu!

01.07.2022

10:53

0

Ova manifestacija održaće se tradicionalno 61. put, a na njoj će nastupiti i brojni popularni pevači

Sve je spremno za spektakl u Guči: Vratićemo Saboru staru slavu!
1656667496trubaci-marko-trnavac- - Copyright RINA

Najbolja žurka uz zvuke trube tradicinalno se održava u Guči više od pola veka, pa će i ovogodišnji Sabor trubača biti organizovan od 5. do 7. avgusta.

Akcenat se kao i prethodniih godina stavlja na tradiciju i bogat kultruno-umetnički program, najavili su organizatori.

ATAImages/ M.M.
Prošlogodišnji sabor trubača u Guči

- Naša je ideja da budemo neko ko će ovaj festival vraćati korenima i to na najbolji mogući način predstaviti novim generacijama kao i generacijama koje su već dugo ovde. Ideja nam je da zaista simbol ovog festivala, truba, bude još istaknutija, da ova fenomenalna muzika koja je svima nama  u genima i krvi bude primećena i prihvaćena na pravi način u svim populacijama našeg regiona i Evrope. Zaista nameravamo da se obratimo evropskoj sceni, evropskim posetiocima, da ovaj fenomenalni festival povrati svoj internacionalni karakter - rekao je Milenko Škarić, osnivač i direktor Skymusic-a, prenosi Rina.

Predsednik opštine Lučani i predsednik Saborskog odbora, Milivoje Dolović nada se da će u narednom periodu biti prepoznat kulturni značaj Saobra trubača u Guči, ne samo za ovaj kraj već za čitavu Srbiju.

ATAImages/ M.M.
Prošlogodišnji sabor trubača u Guči

- Ono što mi želimo jeste da Dragačevski sabor trubača u godinama koje dolaze bude ono najlepše što naš narod treba da ponudi i Evropi i svetu. Trudićemo se da resorno Ministarstvo kulture i Vlada Republike Srbije, u godinama koje dolaze, prepoznaju Dragačevski sabor trubača kao manifestaciju od izuzetnog značaja za kulturnu baštinu Republike Srbije - istakao je Dolović i dodao da su „potpisali ugovor sa Skymusicom na četiri godine, te da su uvereni da će vratiti Sabor na staze stare slave".

Iako su pripreme za sabor uveliko u toku, Goran Pantelić, direktor Kulturnog centra Guča naglašava da će njihova uspešnost i krajnji proizvod biti evidentni nakon sabora pošto se budu slegli utisci.

ATAImages/Antonio Ahel
Ana Bekuta pevaće ove godine u Guči

Pored bogatog muzičkog programa, kojim će dominirati zvuci trube i u kom će nastupati i prošlogodišnji pobednici Marko Trnavac i Kristijan Azirović i tradicionalnog kulturno umetničkog programa iz cele Srbije, ovogodišnji sabor upotpuniće koncerti popualrnih narodnih pevačica Ane Bekute, Snežane Đurišić i Dragice Radosavljević Cakane, ali i Danice Crnogorčević, pevačice etno i izvorne muzike.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike