Večeras se održava prvo polufinalno veče Evrosonga: Ovih 17 zemalja se bori za prolazak u završnicu takmičenja

10.05.2022

12:29

0

One će imati priliku da predstave zemlju u najboljem svetlu

Večeras se održava prvo polufinalno veče Evrosonga: Ovih 17 zemalja se bori za prolazak u završnicu takmičenja
profimedia-0682151901 - Copyright Profimedia

Večeras počinje prvo polufinalno veče 66. Evrovizijskog takmičenja kada će snagu odmeriti 17 zemalja i pokušati da zasene publiku nastupajući u velelepnoj torinskoj dvorani Palo Olimpiko.

„Pesma za Evroviziju“ je izazvala veliko interesovanje širokih narodnih masa, a sada je došlo vreme da se oni najbolji bore za prestižnu nagradu.

Voljom žreba održanog 25. januara, u prvom polufinalu gledaćemo 17 zemalja među kojima su se našle Albanija, Letoni, Litvanija, Švajcarska, Slovenija, Ukrajina, Bugarska, Holandija, Moldavija, Portugal, Hrvatska, Danska, Austrija, Island, Grčka, Norveška, Jermenija.

 U ovoj grupi je trebalo da nastupi i predstavnik Rusije, ali zbog sankcija nametnutih toj zemlji, Rusija je izgubila pravo učestvovanja na Evrosongu.

Profimedia
Evrosong

Glasanje

U prvom polufinalu glasaće žiri i publika iz 17 zemalja učesnica, te Francuske i Italije koje kao deo skupine prošlogodišnjih „top 5“ imaju direktan plasman u finalu. Na sinoć završenoj generalnoj probi, glasao je stručni žiriji koji se sastoji od po pet muzičkih stručnjaka iz svake od zemalja.

Njihovim glasovima dodaće se glasovi SMS i telefonskog glasanja gledalaca koje počinje po završetku poslednje izvedbe i trajaće deset minuta.


Rezultate i kojih 10 zemalja ima prolazak u finale saopštavaju voditelji po nasumičnom redosledu, dok ćemo stvarne rezultate prvog polufinala saznati tek po završetku finala.

Inače, gledanje Evrosonga omogućeno je na svim televizijama učesnika ovogodišnjeg muzičkog takmičenja.


Od 21h, na Prvom programu RTS-a možete uživati u spektaklu ovogodišnjeg takmičenja u Torinu.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike