Bog me je spasao mnogo puta: Ceca Ražnatović otkila tajnu svoje duhovnosti

23.04.2022

12:09

1

Pevačica tradicionalno dočekuje Vaskrs u krugu porodice

Bog me je spasao mnogo puta: Ceca Ražnatović otkila tajnu svoje duhovnosti
marija_serifovic_3_koncert_28032022_0019 - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Svetlana Ceca Ražnatović odgajana je u hrišćanskom duhu, te se svaki praznik u njenom domu dočekuje uz radost i veliku ljubav, a nije nepoznanica i da pevačica posti svaki post i pričešćuje se kada god je u prilici.

- Od malih nogu se u mom porodičnom domu poštuju sva pravoslavna načela. Tako da sam vaspitavana u pravoslavnom duhu. Moja majka je učiteljica, te je mene i moju sestru učila sve ono što je vezano za crkvu. Nedeljom smo odlazili na liturgiju, poštovali običaje za svaki praznik, a sestra i ja smo se radovale praznicima - rekla je Ceca koja često obilazi svetinje: 

Antonio Ahel/ATAImages
Ceca Ražnatović

 

- Volim da posećujem manastire i kad god mi to obaveze dozvoljavaju, trudim se da posetim manastire u našoj zemlji, ali i u drugim državama. Pre četiri godine zajedno sa prijateljima posetila sam Jerusalim i mogu da kažem da mi je to bilo neverovatno iskustvo za čitav život. Energija koju osetite tamo ne može rečima da se dočara, to je nešto prelepo. Fascinirana sam izraelskom kulturom. Ova zemlja vam daje mogućnost da iz različitih uglova posmatrate grad – od toga kako su ulice uređene, do toga kako narod živi. Daje vam mogućnost da iz modernog života odete u prošlost i upoznate se sa istorijom starom na hiljade godine. To nećete moći ni na jednom mestu na svetu.

24sedam/Danica Božović
Ceca Ražnatović

 

Kako je objasnila u manastirima uvek pronalazi mir, a razgovor sa duhovnikom joj pomaže da reši naizgled bezizlazne situacije.

- Često razgovaram sa svojim duhovnikom vladikom Stefanom, i to mi mnogo pomaže u sagledavanju brojnih životnih situacija - kaže Ceca i otkriva da ju je Bog spasao mnogo puta. 

- Bilo je takvih životnih stvari, ali to su momenti koji nisu za prepričavanje. Bogu sam zahvalna na svakom novom danu i tome što je moja porodica živa i zdrava.

Antonio Ahel/ATAImages
Ceca Ražnatović

S obzirom na to da posti svaki post, pevačica otkriva šta se najčešće nalazi na njenoj trpezi?

- Prvi put sam počela sa postom 2011. nakon razgovora sa tadašnjim monahom Stefanom, a danas vladikom. Pre toga sam postila sredom i petkom. Znači već 11 godina postim svaki post, a isto to čini i moja porodica. Zavisi od dana i posta. Nekada je to na ulju, nekada na vodi. Kao što znaju svi koji poste nema tu veliki broj jela koja mogu da se spreme, a da su posna. Olakšavajuća stvar je za mene to što nisam ljubitelj slatkiša, pa ne moram da se mučim s tim - ispričala je Ražnatovićeva za Objektiv.

Svake godine se u domu Ražnatovića sa nestrpljenjem očekuje Vaskrs kada je porodica na okupu.

ATAImages/ A.A.
Ceca Ražnatović

- Za mene je to najveći hrišćanski praznik. Trudim se da svaki praznik provedem sa svojom porodciom koliko nam obaveze dozvoljavaju. Ipak je porodica stub svega u našim životima. Radujem se prazniku jer tada postoji ta neka posebna energija u kući i svi su srećni i uzbuđeni. U ponoć odlazimo na liturgiju i pričest, a potom ceo dan provodimo zajedno - kaže ona i otkriva šta rade tokom celog dana: 

- Kao što je već opšte poznato, to su jaja i sve ono što nalaže tradicija. Od kada je tu unuk Željko onda se svi radujemo prazniku. Željko voli da se sa svima kuca, tako da se mi po ceo dan sa njim kucamo. Ove godine će Anastasija biti sa prijateljima na putovanju, a mi ćemo u porodičnom domu proslavljati kao što to već činimo godinama.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike